Skocz do zawartości

Jak-23 ukończona renowacja z MWP

s_boj

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
jednak i tam coś czasem... :)"

Tylko dzięki dobrej woli i zaangażowaniu entuzjastów. Gdyby nie Oni to ten samolot w dalszym ciągu by gnił na fortach.

Tutaj można obejrzeć cały proces renowacji
http://jak23pl.blogspot.com/
Proponuję szczególną uwagę zwrócić na stan wyjściowy, szczególnie DŹWIGAR SKRZYDŁA PRZECIĘTY (GUMÓWKĄ) PRZEZ PRACOWNIKÓW MWP W CELU UŁATWIENIA TRANSPORTU
Napisano
Malowanie to taki trochę eksperyment. I to tymczasowy. Docelowo, czyli w momencie powrotu do ekspozycji MWP (w mitycznej nowej siedzibie) samolot ma dostać typowe, wojskowe malowanie
Napisano
Miały być dwie maszyny w jednej" to zostawić IL z jednej strony a z drugiej dać jednostkę liniową,było by OK.A tak?Ale mamy muzealników". Rowy kopać z takim podejściem do tematu!
Napisano
Amerykańskie malowanie to rekonstrukcja wyglądu samolotu który był testowany w USA. A trafił tam (z Bułgarii chyba) w wyniku dość ciekawej akcji wywiadowczej (i wrócił zanim się ktoś zorientował). Gdzieś to było opisane, muszę poszukać
Napisano
I do testów go przemalowali,a potem znów przywrócili oryginalne malowanie żeby się nikt nie połapał? To by była niesamowita historia.Ale mimo wszystko powinien zostać w Polskich barwach.
Napisano
Już znalazłem źródło

Na pewno samolot w takim malowaniu latał w USA bo są na to dowody w postaci zdjęć. Co do reszty, któż to wie...

http://jak23pl.blogspot.com/2009/08/jak-23-w-usa.html
Napisano
Rzeczywiście historia bardzo ciekawa,pewnie nawet prawdziwa.Ale żeby w MWP bardziej honorować akcje wywiadowczą Jankesów zamiast naszego lotnictwa nawet z PRLu?Nieładnie.
Napisano
Nawet film z amerykańskim Jakiem jest :) http://www.youtube.com/watch?v=bFXAdrJoQl0&feature=player_embedded

jak pisałem, w komentarzach na blogu jeden z wykonawców wypowiadał się, ze to tymczasowe malowanie i ma być zmienione gdy samolot wróci do MWP. Mam nadzieję, że stanie się to dopiero wtedy, gdy będzie możliwość wyeksponowania go w porządnych warunkach, bo inaczej to tylko szkoda ich roboty.
Napisano
Pomyłka; oczywiście Trooper, piękne fotki, szczególnie ta gdzie w tle widać jaja Fiszdona", no i fragment wyrzutni kurczaków", w hamownię K.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora 41pp 11:07 23-07-2010
  • 4 weeks later...
Napisano
Z tego co widziałem na forach internetowych warszawscy miłośnicy lotnictwa nie bardzo się lubią z Muzeum w Krakowie. Teksty w stylu złomowisko na Czyżynach" nie są niestety rzadkością. Ja życzę jednym i drugim, żeby nie spoczęli na laurach i w ramach zdrowszego niż obecnie współzawodnictwa przywracali blask swoim kolekcjom.
Napisano
Sorry, ale jeśli ktoś z Warszawy rzuca hasłem złomowisko na Czyżynach" to musi mieć ładnie ie halo" pod kopułą, albo dawno nie był w ich własnym rezerwacie mchów i paproci

P.S. Jakoś nie słyszałem, aby w Krakowie do transportu cięto samoloty na kawałki
Napisano
Zawsze ważną sprawą w renowacji jest malownie, czyli to co widać na zewnątrz. Patrząc na fotki z oficjalnej strony jestem pewien obaw, co do malowania. Jeśli nawet malując tymczasowo Jaka na barwy IL nie potrafią nawet dobrać odpowiedniego kroju liter, to strach pomyśleć co zrobią z wersją wojskową.
  • 1 month later...
Napisano
Poniedziałek, 28 czerwca 2010. Dziś odbył się oficjalny roll-out odnowionego JAKa23 z naszego hangaru..."
Minęły 3 miesiące i... cisza. Czy ktoś wie co się dzieje z Jaczkiem?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie