Skocz do zawartości

Bitwa warszawska 1920-film

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zazdroszczę wam.Ja się od marca nie doczekałem na informację czy moja karta zgłoszeniowa została przyjęta czy nie.Było wystarczająco czasu nawet na uszycie munduru od podstaw i uzupełnienie ekwipunku.Szkoda...
Napisano
Jacku, na każdej Iłży byłem i na tej również będę!!!(niemcem):) Ma się to oko:) A następnym razem, poproszę Bolasa, wybierze mi spoko aparacik i pyknę parę fajowskich fotek,ale to jeszcze nie czas.
Napisano
Witam.

Osobiście brałem udział w obu scenach z czołgami jako piechur regularnej polskiej armii. Jestem pod wielkim, niedającym się opisać wrażeniem! Tak jak wspomniał bolas - żadna rekonstrukcja NIGDY nie zastąpiła tego, co przeżyliśmy na tym planie filmowym, prawdziwa lekcja historii przeżyta na własnej skórze.
Filmowcy wyczekiwali nieraz 30-40 min na słońce, aby stworzyć odpowiedni klimat tamtych lat, poprawiając i dopieszczając w tym czasie scenografię w najmniejszych szczegółach. Każdy detal, każde ułożenie palących się mebli czy zwłok odgrywało swoją małą rolę". Chwilę później magiczne hasło Akcja!" i chmura dymu oblewała całe podwórze sypiąc popiołem we wszystkie strony. Szczęk blach FT-17 czuło się na plecach, a bród i dym wdzierał się wszędzie.
W 3 mieliśmy gonić Rosjan po dachu, a potem zeskoczyć za nimi z muru. Kiedy dolecieliśmy na miejsce kolejny wybuch i kolejna porcja" spalonej ziemi za kołnierz i widok kilku Rosjan wyrzuconych wybuchem w powietrze.

Niesamowite odczucia towarzyszą akcji, jak widzi się całość na własne oczy, stojąc w tym całym gorejącym bałaganie po kolana. Myślę, że bez sklejania" obie sceny były lepsze od niejednej rekonstrukcji. Każdy kolejny dubel to była czysta przyjemność z przeżycia tego dramatyzmu jeszcze jeden raz. Wkład GRH był tu niezbędny, bez nich sceny batalistyczne nie miałyby tego rumieńca. Jeżeli chodzi o bagnety na broni, to z racji, iż w obu scenach panował dość spory tłok i ferwor pola walki, a akcja działa się na prawdę szybko, myślę że zrezygnowanie z nich było bardzo rozsądne. Co któryś statysta miał przyczepioną atrapę bagnetu, a resztę myślę, że bez problemu dorobią graficy jeżeli w ogóle zaistnieje taka potrzeba. Tak jak wspomnieli moi przedmówcy tak i ja myślę - przy tak wartkiej akcji z taką ilością statystów - oglądając całość z pozycji widza, siedząc wygodnie w kinie i popijając colę, nie zauważy się nawet czy ktoś miał na pasie jedną, dwie czy 5 ładownic (choć taki mundurowy dowcip na pewno się nie wydarzył). Wszyscy statyści otrzymali odpowiedni sort i nieraz z naszą ekonstruktorską" pomocą zostali odpowiednio ubrani.

Co do Rosjan - wg mnie wyglądali na prawdę realistycznie, tak jakby nie zdejmowali z siebie tych wymiętych i przepoconych, brudnych łachów od pierwszego filmowego klapsa". Duże brawa dla Pań charakteryzatorek ;) i kostiumologów.

Jak każdy z nas będę teraz z niecierpliwością wyczekiwał premiery i obejrzenia całej produkcji na dużym srebrnym ekranie (i w magicznych okularach :)). Dziękuję za możliwość wzięcia udziału w tej produkcji, pozdrawiam wszystkie GRH i statystów z Piotrkowa.
Napisano
Znalezione w sieci, chyba ostatni dubel scenki z FT-17:
http://tadek91.wrzuta.pl/film/55TWADD2666/bitwa_warszawska_1920_-_piotrkow_trybunalski
Napisano
Klloki...lekcja historii?? chyba troche alternatywnej :)

GrzesioB, chyba nie jestes jednym ktory zlozyl ankiete, potwierdzenie odebrania, chlopaki ochoczo zabrali sie do kompletowaniua munduru i ekwpiunku, organizacji czasu- urlopy, wakacje co by szafa grała" i... na tym sie skonczylo mimo wielokrotnych obietnic uczestnictwa.
Najpierw wielka ogólnopolska akcja- potrzebujemy rekonstruktorow, I i II plany jak najbardziej realne, III plany mniej... a wyszlo jak widac.
Teraz potrzeba ludzi na defilade ale musisz miec mundur wz.19 i tornister wrzesniowy :)
Napisano
Panowie, zechciejcie wziąć pod uwagę, że scen jest wiele, a każdy może zagrac tylko w jedenj max, kilku. Raz ograna" twarz już jest nie do wykorzystania później. Dlatego cierpliwości. Na pewno Andrzej o was nie zapomni, ma bardzo dokładne wykazy ludzi.

Ja mam natomiast braki w załogach pojazdów pancernych. Jakby ktoś chciał to pod koniec sierpnia i we wrześniu można sił spróbować pod pancerzem.
Napisano
Akagi jakby nie patrzec ja bylem zmecholem prze 1,5roku w zasadniczej słuzbie wojskowej, ale mundurówki nie posiadam na 1920 roku.
Napisano
http://www.dobroni.pl/rekonstrukcje,rekonstruktorzy-w-mundurach-wz-19-komunikat-nr-ii,4939

Jakoś tu nikt nikogo nie ogranicza w zgłoszeniach, trzeba tylko czytać.
Napisano
Akagi po zdjeciach widac ze stała grupa ludzi gra sowietow i polakow i konnych i piechote...w II i III planach raczej nie widac twarzy.
Tekaes fakt nie ogranicza....nie takie byly ustalenia a zreszta nie wiem czy komus teraz pasuje by rzucic wszystko i leciec na defilade, bo w koncu jest miejsce! jupi!.

Mozna bylo juz wczesniej wstepnie podzielic grupy w jakim okresie beda dzialac, bylo by bez pretensji. Szkoda mlodych ktorzy chcieli wziac udzial w czyms historycznym, zapalili sie do tego lub przyspieszyli swoje 'sylwetki na 1920 rok'i nie chodzi tu o kase[bo co niektorzy zapewne dla niej tam sa] a o przygode za free :)
Napisano
Tekaes przejzyj slownik j.polskiego, piszesz glupoty :)

Ja nikomu nie zbaraniam robic biznesu bo PM go robi na garbach innych grup.

Byla wielka akcja szukamy reknonstruktorow do filmu, 100% realnosci I i II planu..oryginaly, super repliki ... a mamy czeskie chlebaki, ladownice z kosmosu i maciejowki z orłami z II polowy lat 20tych, nie podobne do niczego.
Ludzie byli potrzebni nie po to by pokazac sile rekonstrukcji w Polsce no moze troszke a sile PM -> dajcie dobra kase zalatwimy wam rekonstruktorow.

Mlodziez sie zapaliła i czesc sie poparzyła.

Slyszalem ze teraz maja ochote na jakis film o lokalnej partyznatce tylko ciekawe czy podciagna sie w jezyku 'bohaterow'
Ja nie jestem zainteresowany udzialem w tym filmie, choc nie ukrywam ze na poczatku gdy doszly takie doniesienia, myslalem - zwsze to fajna sprawa.

Ot zaczalem temat bo myslalem ze bedzie konstruktywnie a wyszło znow polskie piekielko- jedni trzymaja strone tamtych innych drugich mimo ze ci pierwsi maja racje.
Rekonstrukcja to moje hobby, juz od dekady nawet bez gratyfikacji, a wydaje mi sie ze co niektorzy za kase to i zagraja piasek gdyby krecono film o walkach pod Tobrukiem:D.
Szkoda ze PM nie potrafi docenic stricte mlodych rekonstruktorów od pseudo dziadków, lub nie chce??.

No ale troche zeszlismy z tematu..jade na urlop powodzenia w projekcie i troche luzzzuuu panowie:D
Napisano
Gum Shield, poczekaj bracie.
Po pierwsze największe sceny batalistyczne beda dopiero produkowane.
Po drugie doświadczonych ludzi potrzeba do wielu celów. Ja wiem, że ok 30 sierpnia będę potrzebował artylerzystów. I nie wyobrażam sobie statystów w tej roli.
Także wykaż odrobionę chęci albo chlopaki z twojej grupy i na piszcie mi na priv o kogo chodzi - jacekhaber@onet.pl
Jak Andrzej nie wykorzysta was jako piechoty to ja skorzystam, a przynajmniej będzie wiadomo zkim sie rozmawia i w czym jest problem. Bo tak po nickach z forum to ja od dwoch dni patrze w listę zgloszonych ludzi i nie wiem z kim gadam.
Napisano
Z tego co czytam nikomu nie odmawia się brania udziału w filmie, zaś zawodowym malkontentom i tak Pan Panie Jacku nic nie wytłumaczy. Wystarczy wnikliwa lektura artykułów na konkurencyjnej stronie, bo raczej nikt z tamtej strony tu już głosu nie zabiera. Ale jak ktoś chce kombinować, obrażać, kłamać to robi to tu, bo administratorzy nic z tym nie robią.
Napisano
No cóż, może jestem głupi, ale zakładam dobra wolę każdego i z każdym próbuję dojść do porozumienia, tym bardziej, że ja tu żadnego konfliktu nie widzę, a jedynie twarde realia filmowe jakie postawiła nam produkcja filmu - rekonstruktorzy tak, ale nie ciągle ci sami.
Więc staramy się to zrobić - przecież u kaduka nie jesteś nawet w połowie produkcji i myślę, że nie tylko dla każdego znajdzie się czas występu, ale także zabraknie nam nowych twarzy do kolejnych epizodów.

A co do portalu dobroni.pl bo o tym Tekaes chyba pisze, to ja nie wiem, czy ktoś z tamtąd tu pisze czy nie - fakt pozostaje faktem, że portal dobroni.pl jest de facto, a i chyba formalno-prawnie tym medium, które będzie oficjalnie informować o postępach w produkcji filmu, gdzie będą pokazywane materiały z planu i gdzie można znaleźć najwięcej informacji o tym projekcie.
A także skontaktować się z realizatorami, przynajmniej części stricte historycznej.
Napisano
Akagi, około 30 sierpnia pod Komarowem będzie kilku artylerzystów, nawet konnych ;) Zgłoszenie do filmu wysłaliśmy już dawno, od tamtego czasu nikt się nie odzywał. Jeśli jest potrzeba byśmy wzięli udział w zdjęciach, to daj znać, co i jak, w jakim charakterze mielibyśmy wystąpić. Chodzi o działoczyny przy prawosławnej? To można z marszu robić. Jeśli coś innego, trzeba pomyśleć. Tylko musimy wiedzieć, czy ktoś nas tam chce i co mielibyśmy na siebie założyć.
Napisano
Dziś kręcono zdjęcia defilady zwycięstwa w Warszawie. Wedle ekipy filmowej było ponad 80 piechurów + około 100 konnych. Zdjęcia kręcono na Starym Mieście. Słowem wyjaśnienia - tornistry wz.33 i hełmy wz.26 były wymogiem narzuconym wizją reżyserską. Ponownie udział w kręceniu tego filmu był miłym i ciekawym przeżyciem. Podziękowania dla Jazłowiaka i Andrzeja Skolika za gościnę.

Kilka zdjęć z dziś, autor Jarosław Gołębiowski:

http://www.28pp.fora.pl/stowarzyszenie-strzelcy-kaniowscy,8/strzelcy-a-film-rok-1920-jerzego-hoffmana,2347.html#36957
Napisano
Cały wątek ma charakter zaczepny, z podtekstem: chciałem zagrać, jestem dobry, ale nie mam chodów, wpakowałem specjalnie z uwagi na film trochę kasy a pozostała frustracja, bo z tego co widzę to grają tylko ci sami, do tego w przerobionych szwajcarach.

Z moich dość dobrych informacji wynika, że w pierwszej kolejności preferowane były grupy specjalizujące się w wojsku polskim, posiadające własne stosowne umundurowanie i oporządzenie, liczebnie i jednolicie umundurowane adekwatnie do epoki. W tym zakresie fakty nie przeczą. To co napisał Bolas daje świadectwo obiektywizmu, reszta pozostaje milczeniem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie