Skocz do zawartości
  • 0

Żelazna kula, odważnik?

karpik

Pytanie

Napisano
Marzy mi się kula armatnia i wiking. Myślałem, że połowe wykonałem ale po opukaniu mlotkiem dziura na wylot i kształtu kuli nie ma:(

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Prędzej gebelsa wykopiesz niż wikinga :]]] Dzisiaj trafiłem kulę prawdopodobnie armatnia, ale najpierw muszę zrzucić foty potem poleci na ID :]

PozdrO
Napisano
Coś mi się obiło o uszy że francuskie granaty artyleryjskie miały otwór na lont z dwóch stron ale to raczej nie będzie nic od armaty.Pozdro.
Napisano
cześć Karpik poszukaj w wyszukiwarce postu Artyleria 18 i 19w szczególnie Gebhart podaje tam sporo przykładów amunicji artyleryjskiej.Ta twoja kulka może być od takich kombinowanych pocisków.pozd.marek
Napisano
Wyglada na francuzki ,lub pruski reczny granat lontowy.Kiedys znajdowałem podobne w okolicach Głogowa.Jedne miały dwustronne otwory,a drugie nie.Dlaczego ?nie wiem.
Napisano

Znalazłem kiedyś identyczny przedmiot i dobrze zrobiłem, że go nie wyrzuciłem, myślałem że to część wagi. Średnica mierzona na okrągłym obwodzie to ok 7,5 cm, na otworach ok. 6,5 cm.

Napisano

Większy otwór schodzi do ok. 1/3 wysokości kulki tworząc lejek, dalej jest kanalik o śr. 15 mm na drugą stronę. I tu zastanawiam się, czy w tak niewielkiej przestrzeni zmieściłby się wystarczający ładunek prochowy do rozerwania kuli? Może wypowie się ktoś znający się na XVII/XVIII w. uzbrojeniu?

Napisano

Ok. 54mm śr., ok. 540g wagi. Z tej samej polanki dziś wyszła.
Do czego doszło, że muszę złom targać:))

Areko- nie wiem czy ma gwint- nie chce mi się skrobać.

Napisano
Z tego co wiem o prochu czarnym to nie był by on w stanie rozsadzić tak grubej warstwy stali - zważywsszy że z jednej strony otwór rozszerza się - a to raczej nie sprzyjało by optymalizacji warunków spalania - Na moje oko to coś było przewleczone przez te kulę i zakotwione to tłumaczyło by ten stożek - żeby proch był w stanie rozdąć taką otoczkę dziura musiała by być na całej długości znacznie szersza - zważywszy że ten proch który znamy dzisiaj jest znacznie wyższej jakości niż ten dawny...
Napisano
Erwin- mój ma ok. 8,5cm w śr. i niewiele mniej na otworach. Czy Twój też przechodzi w stożek"(1/3 średnicy) w części gdzie jest większy otwór?
Napisano
Marzy mi się kula armatnia i wiking. Myślałem, że połowe wykonałem ale po opukaniu mlotkiem dziura na wylot i kształtu kuli nie ma:(

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie