Skocz do zawartości

Niemieckie pola minowe

lina_90

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam! Panowie mam takie dość niecodzienne pytanie, do ludzi z naprawdę sporą wiedzą w tym temacie. Czy Niemcy mieli coś takiego jak plan, regulamin według którego takie pola minowe byly budowane? Chodzi mi głównie o to czy np było coś takiego jak ustalona odległość jaka musiała być miedzy jedną miną a drugą, czy też schemat według którego były one układane. Na uwadze mam głównie pola minowe przeznaczone do zatrzymania piechoty, nie sprzętu ciężkiego. Jeśli tak wszelkie skany, informacje byłyby bardzo mile widziane.

pozdrawiam
Napisano
Poczytałem trochę jednak nie wszystko jest dla mnie jasne. Co do min przeciwpiechotnych były przeróżne, betonowe ,s-miny szklane miny itd, w tym regulaminie: http://www.ibiblio.org/hyperwar/Germany/HB/HB-4.html
pod nagłówkiem ,,Section VII. MINEFIELDS'' jest opisane jedynie jak rozmieszczane były springminy, mam rozumieć ,że takie same zasady były stosowane do wszystkich min skierowanych przeciw piechocie?
Napisano
Raczej nie, gdyż jej przeznaczenie było inne od tych wybuchowych". S-mine po zainicjowaniu reakcji została wyrzucana w powietrze na wysokość chyba pół metra i eksplozja wyrzucała ok. 50 metalowych kulek, a te zapewne leciały ładny kawałek. Stąd też moje przypuszczenie, że ich ułożenie było odmienne i, że każdy rodzaj min, stosowanie od ich ilości i łądunku miał wpływ na ich rozmieszczanie.
Napisano

Znalazłem taki fragment w książce Żołnierze Wojska Polskiego na Śląsku Opolskim i Dolnym 1945-1948" --->
Zerknij także na tą stronkę:
http://fotopolska.eu/293,artykul.html

Napisano
Konkretniej mówiąc chodzi mi o rozmieszczenie glassmin. Jak wyglądały odstępy między rzędami i poszczególnymi minami. Dzięki za dotychczasowe materiały, bardzo mi pomogły. Cóż dość ciekawa sprawa takie pola minowe, jednak bardzo niebezpieczne dlatego szukam tak wnikliwie informacji bo jeśli jest to pole minowe a nie tzw ,,straszak'' który jedynie miał spowolnić szturm wroga należy wezwać saperów.
Napisano
Z drugiej strony trzeba pamiętać, że sztywne zasady i schematy minowania ułatwiają przeciwnikowi rozminowanie pola minowego. Znajduje jedną minę i wie, ze kolejne są co ileś tam jednostek miary, bierze metrówkę i unieszkodliwia kolejne miny. Trochę chaosu i nietrzymania się sztywnych zasad taką prace przeciwnikowi mocno utrudni. Miny to właśnie broń działająca jak „straszak”, mocno oddziaływuje na psychikę, najgroźniejszy wróg to ten, którego nie widać.
  • 2 weeks later...
Napisano
Oczywiście ,że istnieją schematy zakładania pól minowych w zależności od miejsca, rodzaju min, spodziewanego ataku, rodzaju pojazdów ( spodziewanych) itp.itd.etc. Każy jednak dowódca sporządza plan zaminowania terenu. By móc ewentualnie go rozbroic w razie potrzeby. Często takie plany po wojnie trafiaja do archiwum i mozna z nich skorzystać przy rozminowaniu. najczęściej jednak jesli chodzi o teren npla - nie daje mu sie takich danych. Zeby mu pourywało łapy.
  • 3 weeks later...
Napisano

na foto ilustracja niemieckiego sposobu ustawiania min.

Z książki wojska inżynieryjne LWP 1945-1979"
(rozdział o rozminowywaniu kraju)
zdrów

• 4 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie