Czołg_7TP Posted May 20, 2010 Author Share Posted May 20, 2010 Czy to jest policjant II RP? Jeżeli tak, to zastanawia mnie krawat, czy jest regulaminowy ? Koszula w prążki ? Na koalicyjce widoczne dwie odznaki, jedna to POS, a druga? Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted May 20, 2010 Share Posted May 20, 2010 nie ma opcji na POS po wojnie.pozdro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dziadkus Posted May 20, 2010 Share Posted May 20, 2010 odznaka strzelecka. Mi to wygląda raczej na czlonka jednej z organizacji kombatanckich Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czołg_7TP Posted May 20, 2010 Author Share Posted May 20, 2010 Zdjęcie jest z dedykacją z tyłu z datą 1 października 1935 roku. A ta odznaka na kieszeni, to nie jest Odznaka Strzelecka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czołg_7TP Posted May 20, 2010 Author Share Posted May 20, 2010 Wykonane w zakładzie fotograficznym St. Naziębło Żyrardów Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karol_K Posted May 20, 2010 Share Posted May 20, 2010 Mój pradziadek był policjantem w IIRP i mundury Policyjne wyglądały zupełnie inaczej - haftka zapinana pod szyje (przynajmniej tak ze zdjęcia kojarzę -po więcej szczegółów musiał bym do domowego archiwum zerknąć )... Link to comment Share on other sites More sharing options...
vonbromberg Posted May 20, 2010 Share Posted May 20, 2010 Związek Rezerwistów z okresu II RP. Link to comment Share on other sites More sharing options...
danieloff Posted May 21, 2010 Share Posted May 21, 2010 ie ma opcji na POS po wojnie." - Total, widziałem kilka zdjęć oficerów WP z 1944, 1945, 1946 roku, którzy na koalicyjkach nosili POS-ki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted May 21, 2010 Share Posted May 21, 2010 ale oficjalnym i regulaminowym to raczej nie było.pozdro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
danieloff Posted May 21, 2010 Share Posted May 21, 2010 Oczywiście, że nie, ale nosili. Podobnie było z orzełkami - wielu żołnierzy I i II AWP przypinało sobie do polówek przedwojenne orzełki zamiast kuric". W trakcie działań wojennych to uchodziło, większy rygor zaczął sie po powrocie do garnizonów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czołg_7TP Posted May 21, 2010 Author Share Posted May 21, 2010 Dzięki, rzeczywiście jest ro regulaminowa kurka mundurowa Związku Rezerwistów.http://odkrywca.pl/jakiej-formacji-to-mundur-bo-raczej-nie-kop-,657703.htmlNa koalicyjce POS, oraz jak podał Dziadkus Odznaka Strzelecka. Na kieszeni odznaka Związku Rezerwistów. Koszula w prążki to jeszcze ujdzie, ale ten krawat :)Krawat w grochy ? Czy może ktoś się spotkał z krawatem Związku Rezerwistów w emblematy takie jak na kołnierzu - litera R w kole ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
numi5 Posted May 20, 2010 Share Posted May 20, 2010 Trochę przykładów http://odkrywca.pl/policja-iirp,465155.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
Czołg_7TP
Czy to jest policjant II RP? Jeżeli tak, to zastanawia mnie krawat, czy jest regulaminowy ? Koszula w prążki ?
Na koalicyjce widoczne dwie odznaki, jedna to POS, a druga?
11 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.