danteXXI Napisano 11 Maj 2010 Autor Share Napisano 11 Maj 2010 Komsomolskaja Prawda”, medium, które za sprawą tytułu kojarzy się z ZSRR, a które w rzeczy samej jest radosnym kapitalistycznym tabloidem, podało budującą informację na rocznicę zwycięstwa w Wielkiej Wojnie Ojczyźnianej.Otóż w syberyjskim mieście Czyta żyje weteran wojenny, 86-letni Iwan Iwanowicz Nikulin. Iwan Nikulin od 66 lat żyje z – jak to ujmuje “KP” – “faszystowską kulą w głowie”. I to nie byle jaką, bo generalską. Dostał ją w 1944 roku na terytorium Polski.Pan Nikulin jest człowiekiem “radosnym i energicznym”. W Dzień Zwycięstwa, które “jest dla niego najważniejszym świętem” – przyjmuje gości. A gdy ich przyjmuje – opowiada swoją historię – pisze “Komsomołka”.- To było moje ostatnie, bardzo trudne zadanie – wspomina pan Nikulin. – Ja i jeszcze 17 innych żołnierzy przedostaliśmy się do niemieckiego sztabu. Zabiliśmy tam dwóch niemieckich generałów i już się cieszyliśmy, że nam tak wszystko pięknie poszło. A tutaj pojawia się trzeci generał! Do tej pory nie mogę pojąć, jak to się stało, że go nie zauważyłem! Podniósł rękę z pistoletem… Wszystko pociemniało. Leciałem w pustkę, było spokojnie i lekko. Nie chciałem już stamtąd wracać, no, ale była wojna…Tak na łamach “Komsomolskiej prawdy” wspominał pan Nikulin. Żołnierz, który wrócił z zaświatów w poczuciu patriotycznego obowiązku.Obudził się dopiero po 20 dniach. Leżał w moskiewskim szpitalu. Jak dowiedział się później, ze sztabu niemieckiego wyciągnęli Iwana Iwanowicza przyjaciele. Kuli, która utkwiła w mózgu, lekarze nie wyciągnęli. Zabieg taki uznano za zbyt niebezpieczny. O postrzale w głowę poinformowano rodziców pana Nikulina. Gdy ten wrócił w rodzinne strony, byli – jak wspomina wystraszeni, pewni, że widzą ducha.I tak Iwan Iwanowicz żyje już 66 lat z nazistowską kulą w głowie. Czasem tylko, gdy kula naciska na nerwy, pan Nikulin traci częściowo czucie w ręce i w nodze. Ale oprócz tego wszystko w mniejszym lub większym porządku.http://www.ahistoria.pl/index.php/2010/05/pokoj-z-faszystowska-kula-w-glowie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coriolan Napisano 12 Maj 2010 Share Napisano 12 Maj 2010 I.I.Nikulin -zdjęcie rentgenowskie głowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 12 Maj 2010 Share Napisano 12 Maj 2010 No to teraz się zaczną pomysły jak ten pocisk wydłubać mu z głowy, przecież to kultowy pocisk wystrzelony przez niemieckiego generała a to nawet lepsze niż pocisk wystrzelony przez SS-mana. A może by tak przekrój głowy zrobić z odsłoniętym pociskiem /w formalinie lub spirytusie/ to by było trofeum na półkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muchomor Napisano 12 Maj 2010 Share Napisano 12 Maj 2010 Pewnie,gdyby mu tę kulę wyciągnęli już by nie żył,a tak żyje sobie chłopina z tą kulą w głowie,choć czasem pewnie ma niedowład prawej ręki i nogi,skoro kula utkwiła w lewej półkuli mózgu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 14 Maj 2010 Share Napisano 14 Maj 2010 Dr. Śmierć" (ten z Niemiec) się nim zajmie:)Ciekawa historia... pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 14 Maj 2010 Share Napisano 14 Maj 2010 Muchomor- nawet na 100 %... W artykule ( i cytacie ) pada:Czasem tylko, gdy kula naciska na nerwy, pan Nikulin traci częściowo czucie w ręce i w nodze" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muchomor Napisano 15 Maj 2010 Share Napisano 15 Maj 2010 No tak ,przyznaję że nie doczytałem do końca,spojrzałem tylko na to zdjęcie rentgenowskie i postawiłem diagnozę i wiele się nie pomyliłem jak widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.