Hebda Napisano 23 Maj 2010 Autor Share Napisano 23 Maj 2010 ehh,wciąz macie zakusy tylko na sztandar..mi bardziej chodzi o kopanie w dużym gronie,legalne,o ruszenie tyłka gdzieś dalej niż województwo:)(choć czerwiec znów wrocek:)o wypicie browara przy wieczornym ognichu i o przegadaniu nocy na tematy oczywiste:)a nie o spory gdzie może być sztandar,znajdzie się -super,jak nie to pomyslimy. zdrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 23 Maj 2010 Share Napisano 23 Maj 2010 całe życie z pijakami ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 23 Maj 2010 Autor Share Napisano 23 Maj 2010 degustatorami:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kluch2 Napisano 23 Maj 2010 Share Napisano 23 Maj 2010 8total4 - Tym kto odnalazł 3 września i ukrywał przez całą okupację sztandar 74 Gpp był dróżnik PKP Stanisław Kasprzykzam Poraj ul Górnicza 11.Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokesh Napisano 23 Maj 2010 Share Napisano 23 Maj 2010 Zgłoszenie potwierdzone ,noclegi załatwione .Jedziemy w pięciu chłopa .Oj będzie wesoło .Pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 23 Maj 2010 Autor Share Napisano 23 Maj 2010 kokesh,napisz jakie noclegi załatwiliście i w jakiej cenie?zdrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 23 Maj 2010 Share Napisano 23 Maj 2010 Hebda, jak byscie nie załatwili noclegu, to ja bede mogl cos zalatwic, ale na powiedzmy 2 tygodnie przed imprezą, no i raczej w gre wejdą namioty..jest kilka opcji na agroturystykę, ale chyba jeszcze nie ma sezonu, wiec ciezko bedzie sie dowiedziec.jak cos to prv i dam namiar.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 23 Maj 2010 Autor Share Napisano 23 Maj 2010 wiesz Total,właściwie to będzie jedna noc,to mogę ja nawet spędzic pod pałatką,w parku kościele cmentarzu:) itp itd,chodzi mi bardziej o dostęp do jakiegoś prysznica lub innego źródła wody gdzie będzie można zmyć z siebie las,bo to będzie lipiec,w lesie to 7me poty idą z człowieka:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 23 Maj 2010 Share Napisano 23 Maj 2010 spoko, rzeka niedaleko.chyba że wybredny jesteś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 23 Maj 2010 Autor Share Napisano 23 Maj 2010 patrząc w televizornie to juz nie rzeka a rozlewisko:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptrc Napisano 24 Maj 2010 Share Napisano 24 Maj 2010 Hebda ja się dowiadywałem już o noclegi i byłyby w agroturystyce za ok 20 zł za nocleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kluch2 Napisano 24 Maj 2010 Share Napisano 24 Maj 2010 8total4-Koledzy-Tabory wyszły z Częstochowy ok. godz 14, 2 września i do Lelowa dotarły wieczorem. Całą noc ciągnęły w kierunku Szczekocin. Były to tabory główne. Te niezbędne do walki, załadowane amunicją i żywnością były przy półkach. Te tabory które osiągnęły Lelów do godz. 7 rano, 3 września na ten czas ocalały, bowiem o tej godzinie nadciągająca z kierunku Żarek do Lelowa 3d.lk. odcięła je od 7DP. Batalion pancerny tej dywizji kierując się ze Staromieścia na Bystrzanowice, Janów - rozbił, zagarnął i rozgonił pozostałe zaprzęgi. Część wozów na widok Niemców uciekła do widocznych na północ od drogi lasów i tam się ukryła. 3d.lk. po walce (ON Lubliniec) zajęła Lelów i skierowała się na Koniecpol, osiągając go ok południa. W Koniecpolu spotkała się z elementami przodowymi 1 dywizji pancernej ciągnącej od Gidel i tym samym zamknęła okrążenie. Praktycznie od godz. 7 z kotła mogły się wydostać szczęśliwie jedynie pojedyncze osoby znające teren. Od Żarek przez Niegowę, Lelów do Koniecpola, każdą najmniejszą ścieżkę Niemcy obstawili gniazdami km., tankietkami i czołgami. Resztki taborów w nocy 3-4 września zebrały się w kompleksie leśnym między Lelowem, Mełchowem i Koniecpolem (kwadrat o bokach ok 4 km).Kompleks ten w roku ubiegłym dopiero rozpoczęliśmy przeszukiwać (ok. 1.5 godz.). Akcja Świtalskiego pod Lelowem pozwoliła wyrwać się pod Koniecpolem za kordon: grupy samodzielnych oddziałów dywizyjnych, pierwszy wyszedł 74 Gpp, jako drógi 27 pp i na końcu w ostatniej chwili 25 pp. Sztandary 25 i 27 pp znalazły się prawdopodobnie w taborze głównym, który zdążył wyjść z terenu nim ten został zamknięty. Gdyby znalazł się tam sztandar 7 pal byłby po nim jakiś ślad. Gdy tabory wychodziły z Częstochowy 7 pal i 74 Gpp. dopiero się ściągały z pozycji wysuniętych na główną linię obrony. Pozostawienie sztandaru w Częstochowie jest nieprawdopodobne /na wojnę bez znaku?/ bo byłby jakiś ślad. Sztab 7 pal Częstochowę opuszczał wraz ze sztabem 25 pp, jako ostatni. Cały czas przebywał z tym pułkiem aż do akcji pod Lelowem. Po akcji, Świtalski nakazał ukryć lub zniszczyć sprzęt zawadzający w forsownym marszu za Pilicę. Resztki zaprzęgów były potrzebne do transportu amunicji i rannych (prowiantu już w Janowie nie było), liczyły się minuty.W 1959 r. Expres wieczorny" rozpoczął ogólnopolską akcję poszukiwania Wojennych sztandarów". To chyba w związku z tą akcją oficerowie 7 pal prowadzili poszukiwania pod Lelowem. Zapewne nie szukali Mausera artyleryjskiego (miał podobnie jak kawaleryjski krótszą lufę), który został w roku ubiegłym znaleziony. Nie wiem czy sztandar znajdziemy? (mógł ktoś go znaleźć i ukrył w domu /mało prawdopodobne/)- ale on tam został ukryty. Wieloletnie moje dociekania tematu, wskazują na to.Pozdrawiam !Jurek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 24 Maj 2010 Share Napisano 24 Maj 2010 Te informacje są mi doskonale znane, zarówno z publikacji jak i od świadków, których w tym terenie mam okazję przesłuchiwać od dobrych 12 lat.. Licząc się z faktem iż wszystkie pułki pogubiły po drodze solidną ławę rozbitków - nie był bym taki pewny co do ukrywania sztandaru, z tego co wiem - po akcji Świtalskiego jest mowa o zdeponowaniu i zniszczeniu ciężkiego sprzętu i artylerii.27pp na wschód wychodzi podzielony (osobno grupa Mjr. Żywockiego, osobno grupa Mjr. Ppłk. Panka itp.), z resztkami I dyonu/7PAL, natomiast 25pp stanowi już siłę mniej-więcej półtorej batalionu, a wraz z nim związana jest bateria 7 PAL, oraz działon artylerii piechoty.Wcześniej opuszczają kocioł m.in zmotoryzowane pododdziały saperów,oraz tak jak wspominalismy - tabory.Jest więc ogrom szans, iż sztandar został na obszarze kotła, dużo wcześniej niż w okolicach Lelowa, biorąc pod uwagę fakt iż znaczna część pododdziałów 7PAL i reszty pułków pogubiła się na różnorakie sposoby.W żadnej relacji nie ma choćby skrawka wzmianki o tym z jaką jednostką był związany, oraz o ukrywaniu go.Przypominam, iż skoro 25pp mógł wyjść na wojnę, po czym zaraz po wyjściu - sztandar ukryto, to i w kwestii 7PAL mogło być z tym podobnie.Należy wziąć także pod uwagę wszelkie przypadkowe odnalezienia, jeszcze przez walczących i ewentualne ukrycie go, przez inne pododdziały.Szanuję Pańską hipotezę i szczerze życzę sukcesu w jej realizacji.Próbować należy z każdej strony, na każdy sposób, i zawsze warto.Mam jedną informację, która może okazać się pomocna, nie mniej jednak nie dotyczy samego Lelowa, ale jest w niej mowa o sztandarze.Obiecałem jednak nie ujawniać jej publicznie, więc przy najbliższym spotkaniu chętnie zamienię kilka słów na ten temat.pozdrawiam.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora 8total4 16:07 24-05-2010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EAGLE11 Napisano 24 Maj 2010 Share Napisano 24 Maj 2010 Poszukiwanie sztandarów to nic trudnego... na foto sztandar, który udało mi się znaleźć na sobotniej przechadzce do lasu ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokesh Napisano 24 Maj 2010 Share Napisano 24 Maj 2010 Hebda, przecież sam podałeś telefon agroturystyki .Pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 24 Maj 2010 Autor Share Napisano 24 Maj 2010 wrzuciłem jak leciało:) to nie ja pisałem tylko człowiek od organizowania:)myslałem że ktos wie już cos na ten temat dlatego zapytałem,no i z lenistwa:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokesh Napisano 24 Maj 2010 Share Napisano 24 Maj 2010 30-35zł od łebka przy dwóch noclegach 40-45 za jedną .Wpisz ;,,dom tonący w zieleni'' a wyskoczy miejscówka naszej rezerwacji.Jedziemy (uciekamy z domu) już w piątek,żeby w ,,spokoju''przygotować się do akcji .Pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 24 Maj 2010 Autor Share Napisano 24 Maj 2010 miejscówka parę km od Lelowa jak widzę..jeszcze nie wiem jak z noclegiem,muszę się dogadać z paroma osobamizmykam spać.zdrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emes Napisano 25 Maj 2010 Share Napisano 25 Maj 2010 Jakie dane osobowe trzeba przesłać do ubezpieczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 25 Maj 2010 Autor Share Napisano 25 Maj 2010 dokładny adres i zdjęcie fantów,i biegli stwierdzą czy ubezpieczać" :)a tak serio też jeszcze nie wiem, kokesh pisał że zaklepał już sobie kawałek lasu pod Lelowem tylko dla siebie,więc jak wpadnie te pewnie napisze co z zapisami:)zdrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokesh Napisano 25 Maj 2010 Share Napisano 25 Maj 2010 Podałem ;imię ,nazwisko ,ksywę (żeby było łatwiej w lesie się nawoływać )i nazwę sprzętu .Dostałem potwierdzenie i jak na razie nikt o więcej danych nie pytał . Pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emes Napisano 25 Maj 2010 Share Napisano 25 Maj 2010 Dzięki kokesh,też tak zrobię pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 25 Maj 2010 Autor Share Napisano 25 Maj 2010 biórka 24 / sobota / pod urzędem gminy w Lelowie. Działania prowadzimy do godz. 14 i zapraszamy wszystkich na posiłek z grilla. Od 16 poszukiwania prowadzimy do zmroku. W niedzielę scenariusz podobny ale o szczegółach zadecydują uczestnicy. Poczęstunki funduje Lelowskie Towarzystwo. Do 15 lipca prosimy o potwierdzenie swego przybycia wraz z rodzajem sprzętu i personaliami. Poszukiwania są oficjalne - posiadamy wszelkie zezwolenia a każdy uczestnik będzie ubezpieczony.Zainteresowanych proszę o bezpośredni kontakt ze mną. Kluch2. Mój adres kaloszjur@op.pl lub karolczykjerzy@interia.pl " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokesh Napisano 25 Maj 2010 Share Napisano 25 Maj 2010 Tylko drugi adres działa .Pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 25 Maj 2010 Autor Share Napisano 25 Maj 2010 ok.to jako że za dwa miesiące poszukiwania,to kto na dzień dzisiejszy stawi się w Lelowie z wykrywką? (total,karton z autografem:)wpisywać się.zdrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.