obserwator niezależny Napisano 17 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 17 Kwiecień 2010 Oglądając galerie z Marszu Cieni w Warszawie natrafiłem na zdjęcie takiego oto pacjenta (pierwszy z lewej).To rekonstruktor Dzieci-kwiaty czy żołnierza WP.I dlaczego nie ma dystynkcji oficerskich, przecież to oficerowie ginęli w Katyniu.Z jakiej grupy jest ten cudak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rjp71 Napisano 17 Kwiecień 2010 Share Napisano 17 Kwiecień 2010 Nie tylko oficerowie ginęli z rąk radzieckich. Rozstrzeliwano szeregowych i podoficerów Żandarmerii Wojskowej,Policji Państwowej,Straży Więziennej oraz żołnierzy KOP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rjp71 Napisano 17 Kwiecień 2010 Share Napisano 17 Kwiecień 2010 Co do kolegi z fotografii ,to nie wiem z jakiej jest grupy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darda Napisano 17 Kwiecień 2010 Share Napisano 17 Kwiecień 2010 Nie znam kolegi z tego zdjęcia i nie wiem z jakiej jest grupy.Ciekawi mnie jednak coś innego, i mam nadzieję, że moderatorzy zaspokoją moją ciekawość.Czy używanie słów pacjent" i cudak" na określenie osoby, której fotografię się zamieszcza, jest zgodne z regulaminem Forum? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziadkus Napisano 17 Kwiecień 2010 Share Napisano 17 Kwiecień 2010 z tego co wiem, to nie był Marsz OFICERÓW" tylko przemarsz upamietniajacy zbrodnię katynską i wogóle losy Polakow na Wschodzie po 1939 roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
odkrywca7 Napisano 18 Kwiecień 2010 Share Napisano 18 Kwiecień 2010 Załorzenie munduru - szczególnie polskiego , nawet historycznego, i nakrycia głowy z Godłem zwłaszcza w takiej sytuacji, moim zdaniem zobowiązuje do zachowania odpowiedniego wyglądu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
odkrywca7 Napisano 18 Kwiecień 2010 Share Napisano 18 Kwiecień 2010 Dziadkus - wybacz nie podejmę z Tobą polemiki, zwłaszcza w ten dzień! Odpowiem Ci tylko na pytanie: dlaczego polski ma być szczególny?" Dlatego , że jestem Polakiem ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 18 Kwiecień 2010 Share Napisano 18 Kwiecień 2010 Poznałem tego gościa na którejś zeszłorocznej imprezie w Paradyżu i z tego co wiem, to jeździ w kawalerii polskiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boloBres Napisano 18 Kwiecień 2010 Share Napisano 18 Kwiecień 2010 W ten dzień czy inny,jako rekonstruktorzy zawsze powinniśmy dbać o swój wizerunek by dawać przykład społeczeństwu.Dziekuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LSW Napisano 18 Kwiecień 2010 Share Napisano 18 Kwiecień 2010 dajcie spokój, koledzy. Obserwator się nudzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osman12 Napisano 19 Kwiecień 2010 Share Napisano 19 Kwiecień 2010 czyli według założyciela wątku, powinniśmy przeprowadzać tak jak za III rzeszy selekcje wyglądu? ten jest dość ładny by wdziać nasz wspaniały mundur, ale ten to odpada, niech idzie lepiej grać w cs'a" czy wg. kolegi obserwatora powinniśmy dyskryminować ludzi z powodu wyglądu? sam jestem rekonstruktorem, i osobiście podziwiam i szanuje wszystkich, jakkolwiek by wyglądali/się zachowywali.liczy sie pasja, a nie jakis tam pierdoły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obserwator niezależny Napisano 19 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 19 Kwiecień 2010 Mnie chodzi wyłącznie o włosy wystające spod furażerki i o nic więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 19 Kwiecień 2010 Share Napisano 19 Kwiecień 2010 liczy sie pasja, a nie jakis tam pierdoły."A ja myślałem że liczy się taka 'pierdoła' jak 'wierność rekonstrukcji'. Bo inaczej to nie pasja tylko lenistwo. Ale może to tylko moje zdanie...czy [ciach] powinniśmy dyskryminować ludzi z powodu wyglądu?"Taka 'selekcja' jest 'w programie' każdej poważnej inscenizacji. Przynajmniej w teorii...podziwiam i szanuje wszystkich, jakkolwiek by wyglądali/się zachowywali"Ja podziwiam tych, kórzy włożyli wiele wysiłku, aby wygladać zgodnie z rzeczywistymi założeniami swojej postaci. I tych co zachowują się godnie, bynajmniej nie 'jakkolwiek'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
odkrywca7 Napisano 20 Kwiecień 2010 Share Napisano 20 Kwiecień 2010 liczy się pasja nie jakies tam pierdoły "podziwiam i szanuje wszystkich, jakkolwiek by wyglądali/się zachowywali"A ja nie wszystkich podziwiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
liha Napisano 21 Kwiecień 2010 Share Napisano 21 Kwiecień 2010 bardzo miły" temat, koleżeński" taki, nie znam człowieka na zdjęciu ale na 100 procent jestem przekonany, że założyciel tego tematu jest zwykłym życzliwym znawcą", niezależnie od munduru w jaki sam się przebiera.Wrzucanie zdjęcia i inwektywy pokazują życzliwośc" koleżki obserwatora.Szacunek dla człowieka koleżko to coś co się z domu wynosi, a jak cie tego nie nauczono to i mundur marszałka ci nie pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurkow Napisano 21 Kwiecień 2010 Share Napisano 21 Kwiecień 2010 A nie lepiej założyć rekonstrukcyjne dziwadła, część trzecią i tam wrzucać fotki, zamiast wyżywać się na konkretnych osobach pytając jeszcze kto to jest? Każdy będzie zadowolony (no, może oprócz samych zainteresowanych, ale sami są sobie winni) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obserwator niezależny Napisano 21 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 21 Kwiecień 2010 Może źle zatytułowany wątek, nie chodziło mi o personalia tylko o to co czy kogo odtwarza ten człowiek z fotki oraz ewentualnie GRH z którego się wywodzi.Moim zdaniem z takimi włosami to właśnie powinien odtwarzać GRHDzieci Kwiaty" a nie żołnierza WP.Zapanowała tak poprawność" na tym forum że aż strach o cokolwiek się zapytać bo zaraz jest się posądzonym o kpiarstwo.Poczekajmy może do rozpoczęcia sezonu rekonstrukcyjnego i wiader pomyj wylewanych na uczestników poszczególnych imprez.Bo że będą się wylewać to pewne jak 2X2=4Ja osobiście jak mam w nicku jestem obserwatorem i nie ubieram się w żaden mundur poza piżamą, oceniam to co robicie z pozycji widza i takie mam przemyślenia.Co z tą sugestią zrobicie to mi gancpomada, dla mnie możecie nosić wiaderka ocynkowane z namalowanym orłem i tłumaczyć się że ie liczą się pierdoły tylko chęci"Niestety chęciami jest piekło wybrukowane i jeżeli gość z fotki chce w sposób godny uczcić poległych w Katyniu to przed Marszem powinien się udać do fryzjera bo takim wyglądem obraża pamięć tych których miał zamiar uhonorować swoją obecnością. Takim wyglądem zasłużył na miano Cudaka"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 21 Kwiecień 2010 Share Napisano 21 Kwiecień 2010 Przy okazji prezentacji dokonań znanej z dziwadeł grupy, pisałem o tym, że najlepiej byłoby dla kuriozum - zignorować je. Trwam przy tym przekonaniu. Cały ten wątek nie posłużył niczemu konkretnemu - nie nauczyliśmy się niczego nowego, nie wymieniliśmy poglądów. Najlepiej byłoby gdyby każdy zadbał o własny wizerunek i odpowiedzialnie podszedł do niego. Nie zgadzam się na zakładanie wątku dziwadła", poza wykpiwaniem i złośliwościami nie służy on niczemu pożytecznemu, ekonstruktorzy" nie zasługują na to by im poświęcać uwagę i miejsce na tym forum. Pokazujmy przykłady do naśladowania, a jest ich wiele. wolałbym byście trawili czas na tworzeniu wątku wzory", a nie dziwadła" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obserwator niezależny Napisano 21 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 21 Kwiecień 2010 ardzo "miły temat, "koleżeński taki, nie znam człowieka na zdjęciu ale na 100 procent jestem przekonany, że założyciel tego tematu jest zwykłym "życzliwym znawcą, niezależnie od munduru w jaki sam się przebiera.Wrzucanie zdjęcia i inwektywy pokazują "życzliwośc koleżki obserwatora.Szacunek dla człowieka koleżko to coś co się z domu wynosi, a jak cie tego nie nauczono to i mundur marszałka ci nie pomoże."Kolego liha, podaję definicję inwektywy:Inwektywa - obraza słowna wyrażona mową lub pismem, przez przypisanie danej osobie cech negatywnych. Najczęściej wykorzystuje się wyrazy nacechowane emocjonalnie. Gramatycznie najczęściej rzeczownik lub przymiotnik.Rodzaje inwektyw Inwektywa może być wyrażona na różne sposoby:nazwanie kogoś wyrazem uznanym za wulgarny: przyrównanie do osoby postrzeganej negatywnie w danym środowisku (patrz np. Prawo Godwina); ze względu na narodowość, pochodzenie geograficzne, społeczne itp. - np. Cygan, Murzyn, krakus, poznaniak, warszawiak, hrabia, legionista, wieśniak, pedał; ze względu na negatywne cechy wykonywanego zawodu - np. prostytutka, śmieciarz; ze względu na negatywne cechy charakteru - np. łajdak, wandal; przyrównanie do osoby chorej lub niedorozwiniętej: debil; idiota; kretyn; przydanie cech zwierzęcia: papuga - świadome naśladownictwo; małpa - nieświadome naśladownictwo; osioł - upór; słoń - otyłość, niezgrabność ruchów; przyrównanie do cech przedmiotu lub substancji: beton - niezmienność poglądów, brak podatności na argumenty; galareta - zewnętrzne oznaki strachu; kołek - prostactwo. Nie znalazłem nigdzie że określenie cudak" jest wulgarne.Natomiast za koleżkę" można tu i ówdzie dostać w dziób dlatego ja nie używam takiego zwrotu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obserwator niezależny Napisano 21 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 21 Kwiecień 2010 Przy okazji prezentacji dokonań znanej z dziwadeł grupy, pisałem o tym, że najlepiej byłoby dla kuriozum - zignorować je"Nie do końca się zgadzam z tą tezą, w myśl powiedzenia że szklanka dziegciu zatruje beczę miodu jeden taki wypadek i całe starania 99% innych idą na marne, lepiej piętnować takie zachowania niż przechodzić do porządku dziennego i ich nie zauważać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurkow Napisano 21 Kwiecień 2010 Share Napisano 21 Kwiecień 2010 Ja tam się nauczyłem, że powinienem się dwa razy zastanowić dwa razy zanim się gdzieś pokażę, bo mogę wylądować w takim właśnie wątku. Z drugie strony faktycznie czasem daleko niektórym do konstruktywnej krytyki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
liha Napisano 21 Kwiecień 2010 Share Napisano 21 Kwiecień 2010 obserwator, nie musisz tłumaczyc czym jest inwektywa...pisząc poprzedni post zanim go wysłałem skasowałem kilka określeń, które inwektywami były....Za wrzucenie zdjęcia obcego człowieka wraz z komentarzem jaki ty podałeś też można w pysk dostac...Zresztą nie chce mi się już gadac o rzeczach oczywistych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
liha Napisano 21 Kwiecień 2010 Share Napisano 21 Kwiecień 2010 hehehe każdy kto ma długie włosy jest u ciebie na celowniku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obserwator niezależny Napisano 21 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 21 Kwiecień 2010 tak każdy i ci którzy noszą czerwone skarpetki też... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obserwator niezależny Napisano 21 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 21 Kwiecień 2010 Kolega z rodziny tamtego od długich włosów czy może to on sam we własnej osobie że tak walczy ?Jeśli tak to liha" sprawa...:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.