Czlowieksniegu Napisano 28 Marzec 2010 Napisano 28 Marzec 2010 Proponuję poszukać szczegółów ( miejsca i daty wykonania ) powyższego paszkwilu...
qwert1403 Napisano 28 Marzec 2010 Napisano 28 Marzec 2010 Mogą to być Niemcy , dezerterzy , wcieleni do WP jako obywatele państwa polskiego.Ale to tylko moje spekulacje.
Lindenhof Napisano 28 Marzec 2010 Napisano 28 Marzec 2010 gdyby to byli Niemcy wcieleni do WP to raczej nikt by im nie zezwolił na takie parady". zresztą po lewej mańce stoją chyba chłopaki z WH o ile jeszcze na oczy dobrze widzę.
pavlo777 Napisano 29 Marzec 2010 Napisano 29 Marzec 2010 zdjecie zrobione w sposób typowo propagandowy - ustawic 20 ludzi w 3 szeregi i zrobić zdjecie od czoła. moim zdaniem jency z WP pochodzenia niemieckiego.
su7791 Napisano 29 Marzec 2010 Napisano 29 Marzec 2010 Nie wiem,kto jest na zdjęciu-ale jest faktem że Polacy służyli w armii niemieckiej(Jest ciekawy artykuł w Inne oblicza historii" w wydaniu maj-sierpień 2007r)Fakt,że pod koniec wojny(do walki z Iwanem"),ale kto mi powie że nie było zaciągów np.w 1940r?
su7791 Napisano 29 Marzec 2010 Napisano 29 Marzec 2010 Tak,chyba że ta gazeta kłamie(w co wątpię)Niemcy mieli wiele jednostek obcokrajowców (Rosjanie,Ukraińcy,Francuzi itp.itd),jednak ze względu na to że nasz naród w planach miał przestać istnieć okupant nie chwalił się,że tworzy Polskie oddziały-pozostało bardzo mało dokumentów o takich praktykach (większość rozkazów,to rozkazy ustne a co za tym idzie brak dowodów)
Czlowieksniegu Napisano 29 Marzec 2010 Napisano 29 Marzec 2010 Leniwy jestem i nie chce mi się szukać artykułu.Ale z innej beczki- jak sobie wyobrażasz utworzenie-wyszkolenie-wyposażenie-wysłanie do działań-zaopatrzenie-uzupełnienie... jednostki a gębę"?
su7791 Napisano 29 Marzec 2010 Napisano 29 Marzec 2010 Nie jestem ekspertem-kto chce ten znajdzie;)http://pl.wikipedia.org/wiki/Polnische_Wehrmacht_(1944)
su7791 Napisano 29 Marzec 2010 Napisano 29 Marzec 2010 Sorrki coś chyba nie działa :( Wystarczy wpisać w wyszukiwarce Polnische Wehrmacht" i do Wikipedii :)
Czlowieksniegu Napisano 29 Marzec 2010 Napisano 29 Marzec 2010 http://pl.wikipedia.org/wiki/Polnische_Wehrmacht_%281944%29Napiszę tak- dla mnie temat mało jasny i mocno śliski.W cytowanym śnurku pada tylko stwierdzenie Polacy i 300 ochotników z Radomia.Nic, muszę się ruszyć i IOH na półkach poszukać...
kopijnik2 Napisano 29 Marzec 2010 Napisano 29 Marzec 2010 no cóż - temat obszernie wałkowany na naszym forum w kilku wątkach- średnio raz w roku wątek...wymieniony artykuł wniósł nowe informacje, ale:- jaka jest wymowa treści:już w fazie doboru - daje się zaznaczać specjalny charakter" tworzonej jednostki - a raczej grupy,warto zwrócić uwagę na daty - przemieszczenia w celu szkolenia specjalistycznego z zakresu łączności i dywersji____________wniosek - od początku celem były grupy dywersyjno-wywiadowcze
su7791 Napisano 29 Marzec 2010 Napisano 29 Marzec 2010 Może inaczej,kto widział podpis Hitlera pod rozkazem o eksterminacji tylu narodów?Chodzi mi o to,że jak jakaś szycha"kazał coś zrobić po cichu"to było to robione,nawet u szkopów-wykonali tylko rozkaz.
kopijnik2 Napisano 29 Marzec 2010 Napisano 29 Marzec 2010 puk puk...przejrzyj wątki...zacznij notować daty i rozwiązania - przeznaczenie jednostek
Hebda Napisano 29 Marzec 2010 Napisano 29 Marzec 2010 Może to polscy jeńcy,co to będąc w obozie jenieckim podpisali Volkslistę i idą się przebrać w szkopskie ciuchy?W kółku jakby wz.31
Hebda Napisano 29 Marzec 2010 Napisano 29 Marzec 2010 niewielu ich w kolumnie,12x3.36może tylko poczuło prawdziwe niemieckie korzenie:/albo zwykła propagandówka.
Chajbar Napisano 29 Marzec 2010 Napisano 29 Marzec 2010 Ależ to Niemcy, volksdeutsche służący w polskim wojsku. We wrześniu dezerterowali albo po rozbiciu oddziału przechodzili do swoich i robiono im takie jajcarskie zdjęcia w naszych mundurach i z hitlerowskimi flagami. Jest w necie niemiecka stronka o volksdeutschach w Polsce i są tam takie zdjęcia w polskich mundurach. Jak znajdę to zapodam link.
damian. Napisano 29 Marzec 2010 Napisano 29 Marzec 2010 Zdjęcie takie prezentowałem kiedyś w wątku Der Feldzug in Polen 1939, z niemieckiej, propagandowej książeczki o tym samym tytule.https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum21/43_copy4.jpghttps://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum21/1_copy488.jpg
Czlowieksniegu Napisano 29 Marzec 2010 Napisano 29 Marzec 2010 Z innej beczki- problem jest szerszy.W przywołanym przez SU śnurku można poczytać m.in. o Polskiej Policji Kryminalnej czy Policji Polskiej ( granatowej policji ). A wtedy świat już nie jest taki oczywisty i czarno-biały. Obie te formacje były nadzorowane i stworzone przez Rzeszę, ale jednocześnie znacząca część funkcjonariuszy współpracowała z podziemiem ( lub była przez podziemie oddelegowana do służby ).PS A ja zrobię przy okazji myk-myk do właściwszego Działu.
qwert1403 Napisano 2 Maj 2010 Napisano 2 Maj 2010 Jako , że wszystko w sprawie ludzi ze zdjęcia zostało już wyjaśnione , uzupełnię tylko skanem z gazety Schlesische Tageszeitung z 21 września 1939 przedstawiający to samo zdjęcie z odpowiednim podpisem.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.