Skocz do zawartości
  • 0

Mosiężna część.

tofik84

Pytanie

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na temat tego przedmiotu i podobnych, na Forum prowadzono już dyskusje - niestety nie osiągnięto consensusu :)

jak znajdę linki - wrzucę

-pozdro-
Napisano
w linku, który podałem - przedmiot podobny do tego z ID

większa średnica - ok. 21,8 mm" - Kamiljan, widziałeś takiego papierosa ?

pieprzniczka ? tja.....na pewno.....
Napisano
również nie bardzo się zgodzę z tym, ze to gałka od młynka.

w takim przypadku, przedmiot nie zachowałby się z tak wyraźnym wzorem - od częstego używania uległby wytarciu.

poza tym przedmiot jeść dość stary i wynika z tego ze dość często spotykany, wątpię aby ludzie w tamtych czasach aż tak pasjonowali się kawą.
Napisano
A nie jest to przypadkiem to co tak brzydko się nazywa,... nooo ten tego... taki frędzel na końcu sznura ale tu wykonany z mosiądzu;) Coś do ubrań???
Napisano

abcd : zakończenie sznura do rolet" - czytałem o tym i ta wersja jest najbardziej prawdopodobna.

z racji tego iż nie można podawać linków do trwających aukcji - jedna fotka współczesnego sznura do zasłon.

Kielich - zaznaczony na czerwono - już nie metalowy, trochę inny kształt, ale idea może być taka sama.

-pozdro-

Napisano
Na fotografii zrobiona dorażnie makieta z zacisku , mosiążnego zakończenia i sznurówki którą miałem pod ręką ,ale oddaje istotę sprawy.
Napisano
a były teorie :

końcówka sznura galowego
element czapki
element świecznika

nie wspomnę o innych i dzisiejszych :)

a wychodzi, że jest to od zasłon...przynajmniej teraz wiem od czego mój przedmiot był.

-pozdro-
Napisano
Ja też takie coś znalazłem, w kuj.- pomorskiem, prawie identyczne... i też nie wiem do czego to mogło służyć. Pozdro dla szczęśliwych posiadaczy niewiadomo czego...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie