lew_1988 Napisano 24 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2014 Poznań, 68 p.p. , 8 Kompania 1922r." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 28 Czerwiec 2014 Share Napisano 28 Czerwiec 2014 zdjęcie grupowe 68 PP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 28 Czerwiec 2014 Share Napisano 28 Czerwiec 2014 parę zbliżeń, prezentujących uzbrojenie tego pułku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 28 Czerwiec 2014 Share Napisano 28 Czerwiec 2014 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 28 Czerwiec 2014 Share Napisano 28 Czerwiec 2014 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 22 Listopad 2014 Share Napisano 22 Listopad 2014 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 22 Listopad 2014 Share Napisano 22 Listopad 2014 fragment Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 24 Listopad 2014 Share Napisano 24 Listopad 2014 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 3 Lipiec 2015 Share Napisano 3 Lipiec 2015 68 pp - Ppłk Sokołowski" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przybos Napisano 24 Październik 2015 Share Napisano 24 Październik 2015 Defilada 68 p.p. lata trzydzieste, może święto pułkowe, na zdjęciu jest parę fajnych szczególów, widać fragment generalskiego munduru, może to defilada z okazji wręczenia sztandaru. Prawie na wszystkich zdjęciach jest mój Dziadek, porucznik rezerwy Józef Białoś, który odbywał szkolenia i był przydzielony do 68 p.p. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 24 Październik 2015 Share Napisano 24 Październik 2015 Przyboś, ku uwadzehttp://odkrywca.pl/jak-zmniejszyc-zdjecie-aby-wstawic-je-do-watku-na-forum-sposob-najprostszy-,684783.html#684783 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przybos Napisano 24 Październik 2015 Share Napisano 24 Październik 2015 Defilada 68 p.p. Na normalnym zdjęciu widać parę fajnych szczegołów.Herb Konina, salutująca ręka z generalskim paskiem,zdjęcie z lat 1928-1931. Może to defilada po otrzymaniu sztandaru, święto pułkowe? W 68 p.p. służył i odbywał ćwiczenia wojskowe mój Dziadek por. Józef Białoś.W cywilu kierownik szkoły w Osieczy k. Konina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przybos Napisano 24 Październik 2015 Share Napisano 24 Październik 2015 Oficerowie 68p.p. Na zdjęciu płk. Tomasz Mazurkiewicz. Zdjęcie z albumu mojego Dziadka porucznika rezerwy Józefa Białosia. Por. Józef Białoś po przenjściu do rezerwy był przydzielony do 68 p.p. i odbywał w nim wielokrotnie ćwiczenia wojskowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przybos Napisano 24 Październik 2015 Share Napisano 24 Październik 2015 To zdjęcie jest już publikowane na forum. Na zdjęciu bezpośrdednio przed płk Tomaszem Mazurkiewiczem,na ziemi,w środku, siedzi mój Dziadek porucznik rezerwy Józef Białoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przybos Napisano 24 Październik 2015 Share Napisano 24 Październik 2015 Porucznik rezerwy Józef Białoś. Członek Strzelca i POW w Kołomyi,oficer w armii austriackiej, oficer w DOG Lwów,40 p.p Dzieci Lwowskich., 78 słucki p.p., oficer w Straży Granicznej, Baonach Celnych. Służył w Rakowie w tym samym czasie co rozgrywa się akcja Kochanka Wielkiej Niedżwiedzicy" Sergiusza Piaceckiego.Po przejściu do rezerwy przydzielony do 68 p.p.. Wielokrotnie na ćwiczeniach we Wrześni. W cywilu kierownik szkoły w Osieczy k. Konina. Członek ZOR w Koninie, delegat na zjazd oficerów we Lwowie.Publikuję tylko małe fragmenty mojego rodzinnego zbioru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przybos Napisano 24 Październik 2015 Share Napisano 24 Październik 2015 Na zdjęciu przede wszystkim oficerowie rezerwy odbywający ćwiczenia w 68 p.p. Na zdjęciu mój Dziadek porucznik rezerwy Józef Bialoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przybos Napisano 24 Październik 2015 Share Napisano 24 Październik 2015 Dowódca 68 p.p. pułkownik Tomasz Mazurkiewicz, Kadr wycięty ze zdjęcia grupowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przybos Napisano 24 Październik 2015 Share Napisano 24 Październik 2015 Zdjęcie grupowe oficerowie zawodowi i oficerowie rezerwy oraz kobiety i ksiądz. Swięto pułkowe? Na zdjęciu dowódca pułku płk.Tomasz Mazurkiewwicz i mój Dziadek porucznik Józef Białoś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przybos Napisano 24 Październik 2015 Share Napisano 24 Październik 2015 Oficerowie zawodowi i oficerowie rezerwy 68p.p. Zdjęcia z koszar we Wrześni. Na zdjęciu, mój Dziadek porucznik Józef Białoś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przybos Napisano 24 Październik 2015 Share Napisano 24 Październik 2015 Oficerowie rezerwy w koszarach 68p.p. we Wrześni. Ćwiczenia".Na zdjeciu drugi z prawej mój Dziadek,porucznik Józef Białoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przybos Napisano 24 Październik 2015 Share Napisano 24 Październik 2015 Oficerowie rezerwy na ćwiczeniach" w koszarch 68 p.p.we Wrześni, oficer z uniesioną pochwą to porucznik Józef Białoś, mój Dziadek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przybos Napisano 24 Październik 2015 Share Napisano 24 Październik 2015 To wedlug mnie na pewno zdjęcie przedstawiające żołnierzy i oficerów 68 pułku piechoty na ćwiczeniach w latach 1927-1931, w którym odbywał ćwiczenia porucznik rezerwy Józef Białoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przybos Napisano 24 Październik 2015 Share Napisano 24 Październik 2015 To jeden z dokumentów dotyczących mojego Dziadka, porucznika Józefa Białosia i jego związku z 68 p.p.Dokument wystawiony w 1927 zawierający przebieg jego służby wojskowej i odbyte ćwiczenia w 68 p.p.Idealnie widoczna pieczątka 68 p.p.Mam nadzieję, że opublikowane zdjęcia przybliżą postaci żółnierzy i oficerów 68 p.p. Może ktoś znajdzie swoich bliskich i zdjęcia będą zawierały więcej opisów i nazwisk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przybos Napisano 25 Październik 2015 Share Napisano 25 Październik 2015 Kodeks oficerski. Parę lat temu sprawdzałem co też mógł albo nie mógł robić oficer w II Rzeczypospolitej. Parę zdjęć, parę dokumentów i parę chwil „na spocznij”. Nie wiem, czy obostrzenia kodeksu oficerskiego stosowano w takim samym zakresie w stosunku do oficerów czasu wojny, oficerów zawodowych, oficerów rezerwy. To dla fachowców. Odstępstwa od kodeksu były rozpatrywane przez Oficerski Sąd Honorowy. Decyzja Sądu w sprawie porucznika Józefa Białosia to raczej żart, może z tej samej koszarowej imprezy oficerów rezerwy. Jeżeli nie był to żart, to ... nie dopatrzono się okoliczności uchybiających godności i honorowi stanu oficerskiego .." Dokument z 22.04.1926.,Września,pieczątka 68 p.p. Członkowie Sądu Honorowego kat.A we Wrześni: kpt. Wężyk,kpt.Romiszewski,por. Biernacki,por. Michalski,por. Mazurkiewicz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 25 Październik 2015 Share Napisano 25 Październik 2015 przybos - postaraj się wrzucać fotki w większym formacie. Uciekają szczegóły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.