EMPAI Napisano 11 Marzec 2010 Autor Napisano 11 Marzec 2010 Przedmiot przemknął przez ID kilka lat temu....Jedynym wtedy pomysłem był właśnie pion murarski...Mnie to do końca nie przekonuje...Może po latach komuś z kolegów przyjdzie coś innego do głowy ?A może rzeczywiście to jest pion....?Dziękuję za wszelkie sugestie...pozdro-EMPAI
woytas Napisano 11 Marzec 2010 Napisano 11 Marzec 2010 Jakis czas temu zidentyfikowalem poobny przedmiot (ale nie taki sam) jako tzw kieł organu skrawajacego kombajnu gorniczego.
EMPAI Napisano 11 Marzec 2010 Autor Napisano 11 Marzec 2010 A zapomniełem o opisie...:)Mosiądz , bez jakiegokolwiek zaczepu choć takowy mógł być od strony pokazanej na tym ujęciu.Długość--ok. 10 cmStaranne wykonanie...
szczurek_1979 Napisano 11 Marzec 2010 Napisano 11 Marzec 2010 wiesz kolego, jak byś podał chociaż jakieś przybliżone wymiary i chociażby z jakiego metalu podejrzewasz że to jest to może by pomogło w id... punkt odniesienia w tym przypadku dłoń nie jest adekwatny bo dłoń dłoni nie równa ;-)
szczurek_1979 Napisano 11 Marzec 2010 Napisano 11 Marzec 2010 sorki, ale jak pisałem sswój komentarz to Waszych jeszcze nie widziałem u siebie...
EMPAI Napisano 11 Marzec 2010 Autor Napisano 11 Marzec 2010 Prawie równo z Tobą ten opis kolego szczurek_1979 W miarę szybko się kapnąłem , że bez opisu puściłem he he
EMPAI Napisano 11 Marzec 2010 Autor Napisano 11 Marzec 2010 Mosiądz na 100 % i jakby polerowany , chociaż widać po nim lata...Może po prostu fragment jakiegoś świecznika lub lampy , choć rolnik który mi to sprezentował upierał się , że wygrzebał to ze ściany po ostrzale w czasie II W.ŚSugerował oczywiście , że to coś militarnego ale słabo w to wierzę...
szczurek_1979 Napisano 11 Marzec 2010 Napisano 11 Marzec 2010 moim zdaniem pion murarski to raczej nie jest a z tego względu że nie widać żadnego śladu do mocowania linki czy chociażby sznurka żeby ten przedmiot mógł spełniać rolę jakiegoś pionu... Skojarzyło mi się jeszcze z jedną rzeczą, ale t tylko skojarzenie... nie wiem jak to to dokładnie się nazywało, ale na jednym filmie dokumentalnym o jubilerstwie widziałem jak jubiler za pomocą podobnego przedmiotu powiększał średnicę obrączki złotej... ale raczej to nie jest to...pozdroszczurek
woytas Napisano 11 Marzec 2010 Napisano 11 Marzec 2010 Szczurek toto o czym piszesz nie jest takie ostre" - srednica zmienia sie troszke wolniej
EMPAI Napisano 11 Marzec 2010 Autor Napisano 11 Marzec 2010 No właśnie nie ma za bardzo gdzie przyczepić ewentualnego sznurka.Od strony pokazanej na drugim zdjęciu jest co prawda wgłębienie , ale nie ma żadnych śladów po odłamaniu lub zaklepaniu.Nie ma tam też nawet szczątkowego gwintu...Po prostu regularnego kształtu wgłębienie , za płytkie również by można było tam coś obsadzić ( kilka mm.) i by było to stabilne.
Czlowieksniegu Napisano 11 Marzec 2010 Napisano 11 Marzec 2010 Szczyt" rozklepany, dół również- może to po prostu zwykły wybijak?
kopijnik2 Napisano 11 Marzec 2010 Napisano 11 Marzec 2010 nie wybijak a najprawdopodobniej rodzaj prawidła...czyli przyrządu ustalającego-formującego średnice...materiał formowany miękki...
EMPAI Napisano 11 Marzec 2010 Autor Napisano 11 Marzec 2010 Dzięki panowie za ID...kopijnik--uwielbiam Twoje szarady.. :)Ale powiedz proszę chociaż pod jaką nazwą mam tego szukać w necie , bo ten rodzaj techniki jest dla mnie zrozumiały niemal jak matematyka stosowana.Czyli najwyżej coś tam....gdzieś tam...koścół....dzwony...:)
zebu74 Napisano 11 Marzec 2010 Napisano 11 Marzec 2010 Witam,może przy okazji dorzucę coś z podobnych dziwności" do id.Taka stalowa pełna grucha wyszła w transzei z otworem u góry jakby do zawieszenia.Cóż to mogło być? pozdrawiam
tyfus Napisano 11 Marzec 2010 Napisano 11 Marzec 2010 odnośnie tej fotki i miejsca, które zaznaczyłem - pytania :1. czy w miejscu tym mogło być coś wkręcone ?2. czy ślad w tym miejscu mógłby sugerować, ze coś zostało oderwane ?3. czy zaznaczone miejsce ma gładką powierzchnię, sugerującą, że nigdy tam nic nie było ?
kopijnik2 Napisano 11 Marzec 2010 Napisano 11 Marzec 2010 ja tam się nie upieram...Kielichowanie rur ołowianych...261000 - Virax - Rozprężne szczypce stożkoweGrupa = PRODUKTY VIRAXA podgrupa = Łączenie/montażDo kielichowania rur ołowianych. Blacha tłoczona. Powierzchnia karbowana. Dane techniczne: A mm - 0-8 A1 mm 0- 60 L mm - 290 Waga - 0,365kgrównie dobrze może być to element zaworu
Pytanie
EMPAI
Przedmiot przemknął przez ID kilka lat temu....
Jedynym wtedy pomysłem był właśnie pion murarski...
Mnie to do końca nie przekonuje...
Może po latach komuś z kolegów przyjdzie coś innego do głowy ?
A może rzeczywiście to jest pion....?
Dziękuję za wszelkie sugestie...
pozdro-EMPAI
20 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.