Skocz do zawartości
  • 0

Pion murarski ?

EMPAI

Pytanie

Napisano

Przedmiot przemknął przez ID kilka lat temu....
Jedynym wtedy pomysłem był właśnie pion murarski...
Mnie to do końca nie przekonuje...
Może po latach komuś z kolegów przyjdzie coś innego do głowy ?
A może rzeczywiście to jest pion....?

Dziękuję za wszelkie sugestie...

pozdro-EMPAI

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A zapomniełem o opisie...:)
Mosiądz , bez jakiegokolwiek zaczepu choć takowy mógł być od strony pokazanej na tym ujęciu.
Długość--ok. 10 cm
Staranne wykonanie...

Napisano
wiesz kolego, jak byś podał chociaż jakieś przybliżone wymiary i chociażby z jakiego metalu podejrzewasz że to jest to może by pomogło w id... punkt odniesienia w tym przypadku dłoń nie jest adekwatny bo dłoń dłoni nie równa ;-)
Napisano

Prawie równo z Tobą ten opis kolego szczurek_1979
W miarę szybko się kapnąłem , że bez opisu puściłem he he

Napisano
Mosiądz na 100 % i jakby polerowany , chociaż widać po nim lata...
Może po prostu fragment jakiegoś świecznika lub lampy , choć rolnik który mi to sprezentował upierał się , że wygrzebał to ze ściany po ostrzale w czasie II W.Ś
Sugerował oczywiście , że to coś militarnego ale słabo w to wierzę...
Napisano
moim zdaniem pion murarski to raczej nie jest a z tego względu że nie widać żadnego śladu do mocowania linki czy chociażby sznurka żeby ten przedmiot mógł spełniać rolę jakiegoś pionu... Skojarzyło mi się jeszcze z jedną rzeczą, ale t tylko skojarzenie... nie wiem jak to to dokładnie się nazywało, ale na jednym filmie dokumentalnym o jubilerstwie widziałem jak jubiler za pomocą podobnego przedmiotu powiększał średnicę obrączki złotej... ale raczej to nie jest to...
pozdro
szczurek
Napisano
No właśnie nie ma za bardzo gdzie przyczepić ewentualnego sznurka.
Od strony pokazanej na drugim zdjęciu jest co prawda wgłębienie , ale nie ma żadnych śladów po odłamaniu lub zaklepaniu.
Nie ma tam też nawet szczątkowego gwintu...
Po prostu regularnego kształtu wgłębienie , za płytkie również by można było tam coś obsadzić ( kilka mm.) i by było to stabilne.
Napisano
Dzięki panowie za ID...
kopijnik--uwielbiam Twoje szarady.. :)
Ale powiedz proszę chociaż pod jaką nazwą mam tego szukać w necie , bo ten rodzaj techniki jest dla mnie zrozumiały niemal jak matematyka stosowana.
Czyli najwyżej coś tam....gdzieś tam...koścół....dzwony...:)
Napisano

Witam,może przy okazji dorzucę coś z podobnych dziwności" do id.Taka stalowa pełna grucha wyszła w transzei z otworem u góry jakby do zawieszenia.Cóż to mogło być? pozdrawiam

Napisano

odnośnie tej fotki i miejsca, które zaznaczyłem - pytania :

1. czy w miejscu tym mogło być coś wkręcone ?
2. czy ślad w tym miejscu mógłby sugerować, ze coś zostało oderwane ?
3. czy zaznaczone miejsce ma gładką powierzchnię, sugerującą, że nigdy tam nic nie było ?

Napisano

ja tam się nie upieram...

Kielichowanie rur ołowianych...

261000 - Virax - Rozprężne szczypce stożkowe
Grupa = PRODUKTY VIRAXA podgrupa = Łączenie/montaż
Do kielichowania rur ołowianych. Blacha tłoczona. Powierzchnia karbowana. Dane techniczne: A mm - 0-8 A1 mm 0- 60 L mm - 290 Waga - 0,365kg

równie dobrze może być to element zaworu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie