Skocz do zawartości
  • 0

Gwóżdz stalowy recznie kuty

Zwłoka

Pytanie

Napisano

Ostatnimi czasy pojawio sie kilka watkow ogwozdziach.Dla nuiektorych moze sie to wydawac smieszne,ze takie cos sie wystawia do identyfikacji,ale dla mnie nie.
Dla odwaznych prozba o wydatowanie.
Pozdro dla panzerkris ;P

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Gwoździe są przedmiotami iezbyt czułymi chronologicznie" jakby to określił archeolog.
Co to oznacza?
Ich forma i sposób wykonania nie zmieniały sie przez całe stulecia, dlatego też ciężko wydatowac gwóźdź. Biżuteria- np. wspomniana szpila jest o wiele czulsza chronologicznie i może służyć jako dobry datownik. Dobrym datownikiem jest ceramika, ale np. ostrogi już znacznie gorszym (mocno różnią się wczesnośredniowieczne od póżnośredniowiecznych, ale już póżnośredniowieczne (z bodźcem gwiaździstym) sa identyczne z np XVII- wiecznymi, i tak dalej i tak dalej... natomiast Zwłoka męczy ten temat, choc już na samym początku otrzymał odpowiedź. Logicznie już rozmawialiśmy...

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 06:17 10-03-2010
Napisano
boratynek tez jest jak gwozdzi i nikt nie protestuje ze daja je do identyfikacji.Chyba czas zeby moderator zablokował ten watek,bo dalsza dyskusja nie ma sensu.Pozdrawiam
Napisano

Ostatnimi czasy pojawio sie kilka watkow ogwozdziach.Dla nuiektorych moze sie to wydawac smieszne,ze takie cos sie wystawia do identyfikacji,ale dla mnie nie.
Dla odwaznych prozba o wydatowanie.
Pozdro dla panzerkris ;P

Napisano
Jeżeli to dajesz do ID to domyślam sie że takie eksponaty będą umiejscowione na honorowym miejscu w Twojej kolekcjii. Głupio by było żeby to trafiło na złom, a zostawić taki artefakt na polu, czy w lesie to poprostu grzech niewybaczalny.
Napisano
Dalsza dyskusja ma sens pod warunkiem iż zajmiemy się identyfikacją przedmiotu a nie dywagowaniem czy takowa ma sens. Tak więc proszę powstrzymać offtopy i skupić się na wątku.
Napisano
Zwłoka ja tu widze albo zazdrość albo nabijanie sie z forum i jej użytkowników wystawiając taki okaz złomu w postaci gwożdzia a może wątpisz w wiedzę co niektórych użytkowników i wstawiłeś to do id żeby ich sprawdzić.Z poważaniem.Zdrów
Napisano
dlaczego az tylu?"

Zapytał Zwłoka

Bo co najmniej od pół tysiąca lat kuje się takie gwoździe, ot co...
Napisano
Gwóźdź z krzyża Chrystusa...kolejny

Prosiłem o powstrzymanie offtopów, ktoś kolejny chętny na kartke?

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 20:11 09-03-2010
Napisano
Prosze o wypowiedzi na temat.
Prosiłem o wydatowanie i nadal prosze.
Nawiasem mowiac forum sie nie zasmieca przedmiotami tylko bezsensownymi wypowiedziami,ktore nic nie wnosza.
Pozdrawiam
Napisano
Panowie, nie jest zabronione na forum umieszczanie żadnych przedmiotów, o których da się logicznie porozmawiać.
Nauka może się zainteresować każdą dziedziną życia, pod warunkiem że jest odpowiednie podejście i temat traktuje się poważnie.

już kawałek drutu" okazał się łużycką szpilą a na temat rzymskiego skrobaka nikt nie był w stanie wysnuć żadnych logicznych argumentów w identyfikacji..

dlatego więc nie będzie ograniczeń wobec zamieszczania nawet najdrobniejszych przedmiotów, pod warunkiem że nie łamią regulaminu.

jeżeli się to komuś nie podoba, nie musi brać udziału w dyskusji.
Napisano
Witam lubię i takie rzeczy oglądać i sam mam kilka gadżetów związanych z kowalstwem , a tak na marginesie to takie gwozdzie na bazarku lepiej schodzą niż inne fanty.
Napisano
Cieszy mnie to ze znalazl sie jakis pozytywny post,bo czasami mozna sie załamac czytajac docinki".
Ogolnie kute rzeczy sa teraz w cenie.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie