Zwłoka Napisano 8 Marzec 2010 Autor Napisano 8 Marzec 2010 Ostatnimi czasy pojawio sie kilka watkow ogwozdziach.Dla nuiektorych moze sie to wydawac smieszne,ze takie cos sie wystawia do identyfikacji,ale dla mnie nie.Dla odwaznych prozba o wydatowanie.Pozdro dla panzerkris ;P
Zwłoka Napisano 11 Marzec 2010 Autor Napisano 11 Marzec 2010 Dziekuje >R51< za wyczerpujaca odpowiedz.Tak odpowiedz padła na poczatku ,ale bez uzasadnienie.Pozdrawiam Zwłoka
R51 Napisano 9 Marzec 2010 Napisano 9 Marzec 2010 Gwoździe są przedmiotami iezbyt czułymi chronologicznie" jakby to określił archeolog. Co to oznacza? Ich forma i sposób wykonania nie zmieniały sie przez całe stulecia, dlatego też ciężko wydatowac gwóźdź. Biżuteria- np. wspomniana szpila jest o wiele czulsza chronologicznie i może służyć jako dobry datownik. Dobrym datownikiem jest ceramika, ale np. ostrogi już znacznie gorszym (mocno różnią się wczesnośredniowieczne od póżnośredniowiecznych, ale już póżnośredniowieczne (z bodźcem gwiaździstym) sa identyczne z np XVII- wiecznymi, i tak dalej i tak dalej... natomiast Zwłoka męczy ten temat, choc już na samym początku otrzymał odpowiedź. Logicznie już rozmawialiśmy...Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 06:17 10-03-2010
Zwłoka Napisano 9 Marzec 2010 Autor Napisano 9 Marzec 2010 boratynek tez jest jak gwozdzi i nikt nie protestuje ze daja je do identyfikacji.Chyba czas zeby moderator zablokował ten watek,bo dalsza dyskusja nie ma sensu.Pozdrawiam
Zwłoka Napisano 8 Marzec 2010 Autor Napisano 8 Marzec 2010 Ostatnimi czasy pojawio sie kilka watkow ogwozdziach.Dla nuiektorych moze sie to wydawac smieszne,ze takie cos sie wystawia do identyfikacji,ale dla mnie nie.Dla odwaznych prozba o wydatowanie.Pozdro dla panzerkris ;P
traper6 Napisano 8 Marzec 2010 Napisano 8 Marzec 2010 Jeżeli to dajesz do ID to domyślam sie że takie eksponaty będą umiejscowione na honorowym miejscu w Twojej kolekcjii. Głupio by było żeby to trafiło na złom, a zostawić taki artefakt na polu, czy w lesie to poprostu grzech niewybaczalny.
Swiety82 Napisano 9 Marzec 2010 Napisano 9 Marzec 2010 Dalsza dyskusja ma sens pod warunkiem iż zajmiemy się identyfikacją przedmiotu a nie dywagowaniem czy takowa ma sens. Tak więc proszę powstrzymać offtopy i skupić się na wątku.
arci Napisano 9 Marzec 2010 Napisano 9 Marzec 2010 Zwłoka ja tu widze albo zazdrość albo nabijanie sie z forum i jej użytkowników wystawiając taki okaz złomu w postaci gwożdzia a może wątpisz w wiedzę co niektórych użytkowników i wstawiłeś to do id żeby ich sprawdzić.Z poważaniem.Zdrów
R51 Napisano 9 Marzec 2010 Napisano 9 Marzec 2010 dlaczego az tylu?"Zapytał Zwłoka Bo co najmniej od pół tysiąca lat kuje się takie gwoździe, ot co...
EAGLE11 Napisano 9 Marzec 2010 Napisano 9 Marzec 2010 Gwóźdź z krzyża Chrystusa...kolejnyProsiłem o powstrzymanie offtopów, ktoś kolejny chętny na kartke?Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 20:11 09-03-2010
Zwłoka Napisano 9 Marzec 2010 Autor Napisano 9 Marzec 2010 Prosze o wypowiedzi na temat.Prosiłem o wydatowanie i nadal prosze.Nawiasem mowiac forum sie nie zasmieca przedmiotami tylko bezsensownymi wypowiedziami,ktore nic nie wnosza.Pozdrawiam
8total4 Napisano 9 Marzec 2010 Napisano 9 Marzec 2010 Panowie, nie jest zabronione na forum umieszczanie żadnych przedmiotów, o których da się logicznie porozmawiać.Nauka może się zainteresować każdą dziedziną życia, pod warunkiem że jest odpowiednie podejście i temat traktuje się poważnie.już kawałek drutu" okazał się łużycką szpilą a na temat rzymskiego skrobaka nikt nie był w stanie wysnuć żadnych logicznych argumentów w identyfikacji..dlatego więc nie będzie ograniczeń wobec zamieszczania nawet najdrobniejszych przedmiotów, pod warunkiem że nie łamią regulaminu.jeżeli się to komuś nie podoba, nie musi brać udziału w dyskusji.
aberrato Napisano 12 Marzec 2010 Napisano 12 Marzec 2010 główka przypomina XVIIIw / XIXwręcznie klepane kanciate 'piramidkowe' główkipozdrawiam
Queis Napisano 8 Marzec 2010 Napisano 8 Marzec 2010 Witam lubię i takie rzeczy oglądać i sam mam kilka gadżetów związanych z kowalstwem , a tak na marginesie to takie gwozdzie na bazarku lepiej schodzą niż inne fanty.
Zwłoka Napisano 8 Marzec 2010 Autor Napisano 8 Marzec 2010 Cieszy mnie to ze znalazl sie jakis pozytywny post,bo czasami mozna sie załamac czytajac docinki".Ogolnie kute rzeczy sa teraz w cenie.Pozdrawiam.
Pytanie
Zwłoka
Ostatnimi czasy pojawio sie kilka watkow ogwozdziach.Dla nuiektorych moze sie to wydawac smieszne,ze takie cos sie wystawia do identyfikacji,ale dla mnie nie.
Dla odwaznych prozba o wydatowanie.
Pozdro dla panzerkris ;P
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.