Skocz do zawartości

Wiatrówka

piotr777

Rekomendowane odpowiedzi

Witam koledzy ostatnio zastanawiałem się nad kupnem nowej wiatrówki nie drogiej do 600-800zł co polecacie?
Do tej pory miałem tzn mam Hammerli Hunter Force 900 Combo niestety tłok siadł:( miałem ją 2 lata parę tyś śrutu przestrzeliła ale myślałem że dłużej wytrzyma.
Nie chcę żadnego szajsu za 199zł
Koniecznie dolny naciąg.

1. W tej cenie znajdziesz średnią (nie dobrą) wiatrówkę.
2. Nie, że krytykuję, ale dlaczego tylko dolny naciąg?
Siadł tłok. Chiński tłok niestety, bo Hammerli to już Umarex robiący tę plujkę w CHRL właśnie.

Założę na chwilę, że odpuścisz sobie ten nieszczęsny dolny naciąg i wskażę moje typy w tej cenie.
Więc:
- Diana-21
- Diana-240 Classic - znajdź sobie informacje o nich- produkt niemiecki, klasyka wśród wiatrówek, świetnie wykonane i złożone, lekkie, poręczne.
No i teraz ostatni typ, sporo strzelałem z niego swojego czasu. Składany w US, części z CHRL (bądź odwrotnie, teraz nie pamiętam) czyli Crosman Remington Summit. Bardzo mocna wiatrówka, długa lufa, niezły tłok, dołożona fajna optyka.

Pamiętaj o tym, że dolny czy też boczny naciąg nie mają żadnego znaczenia w średniej klasy wiatrówkach na celność. A dolny naciąg czasem lubi się zwolnić i uciąć pół kciuka:/

Hammerli było fajne. Kiedyś :/ Gdybyś dołożył troszkę, to baardzo polecam coś z BSA (np Supersport) bądź inny model Diany.
Pozdrawiam

cóż- in plus to, że robiona przez Zbrojovke. Robią też karabinki dla innych marek jak np Air Arms a to już wyższa półka (żeby być dokładny- robią najsłabszy karabinek PCP Air Armsa czyli S200).
Ja jednak obstawiałbym Dianę w tej cenie :) A gdyby parę stówek dołożyć to byłoby już BSA- angielska ślicznotka :D Tyle, że wtedy można powiedzieć, że za parę stówek jeszcze jest Air Arms albo wyższa Diana... :D
Przez moje łapy przewinęło się sporo modeli plujek, sporo wśród nich Dian. Są naprawdę pięknie zrobione, a jeśli o mechanizm chodzi to nie ma się do czego doczepić.
Ja posiadam stary karabinek Iżewskiego, nieśmiertelny 'cccp' po wymianie sprężyny. Oczywiście nie na silniejszą tylko nową, standardową. Nie bawię się w FAKi, nie uważam że im silniejszy karabinek tym lepiej...

Ale naprawdę radzę porządnie zastanowić się nad dobrym sprzętem bo po co po roku wymieniać na nowy albo biegać po serwisach..

Możesz jeszcze zastanowić się nad zakupem HW30S (wersja z regulowanym spustem Record) również bardzo przyjemna wiatrówka produkcji nemieckiej, kosztuje gdzieś w granicach 800 zł. Wiatrówka jest wykonana solidnie. Co niektórzy narzekają na zbyt małą osadę, warto więc przed kupnem obejrzeć sprzęt na żywo wziąć do ręki sprawdzić jak leży itd. (tyczy się to każdej wiarówki)

Tak, Weihrauch to dobra marka plujek. Fajnie wykonane, dobrze złożone. Ten model tak jak napisał przedmówca jest niewielki. Nawet dziwnie niewielki. I nie chodzi tu o samą osadę ale o całość.
Ogólnie, miła wiatróweczka do ogródkowego" strzelania.

No to nie jest tak tragicznie. Możesz to naprawić sam na dwa sposoby mianowicie najprostrzym z nich będzie kupienie nowej sprężyny i wymiana. Jeżeli chcesz zaoszczędzić trochę grosza możesz wykorzystać starą sprężynę dodając podkładkę o grubości równej złamanym zwojom sprężyny. Podkładka może być wykonana ze stali lub etalitu (tworzywo sztuczne)może być też mosiężna. Pamiętaj o zeszlifowaniu końców sprężyny na płasko i wypolerowaniu ich papierem ściernym o gradacji 500. chociaż ja sam wymieniłbym sprężynę na nową bo skoro pękła raz może to zrobić ponowmie.

• 3 months later...
Wiesz, suma jaką pozostawiłeś na optykę szałowa nie jest ale coś da się złożyć. Jeden z wiatrówkowych portali na M" ma obecnie w fajnej promocji lunetę Hawke Sport HD 3-9x50 IR (HK3009). Cena poniżej 300, do tego montaż jakieś 40. Lunetka jak na tę cenę fajna i przede wszystkim mocna (a dianka mimo wszystko trochę kopie). Jasne szkła, do tego mildot.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie