s_boj Napisano 15 Luty 2010 Autor Share Napisano 15 Luty 2010 http://pl.wikipedia.org/wiki/PZL.23_Kara%C5%9B Muzealny Karaś Jak na razie nie jest eksponowany, ale samolot odkopano."znaczy, że co?wiecie coś więcej na ten temat, bo bardzo mnie ten wpis zaciekawił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi_FWP Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 pierwsze słyszę.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 15 Luty 2010 Autor Share Napisano 15 Luty 2010 no właśnie ja też...albo to się stało już jakiś czas temu i w głębokiej konspiracji, albo szykuje się duża sensacjaczęsto wchodzę na stronę Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie i lubię śledzić lotnicze wątki, ale ten wpis na Wiki nieźle mnie zelektryzował :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tendrzak Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 Kiedyś pamiętam w muzeum lotnictwa był eksponowany drążek sterowy i coś jeszcze od Karasia, ale potem to znikło, teraz nie wiem czy jest na wystawie. W monografiach nr 23 Kopańskiego i Sikory na okładce jest informacja hito treści..W lipcu 1995 w warszawie odkryto przypadkiem wrak karasia który w nieznanych dotąd okolicznościach ( prawdopodobnie we wrześniu 1939), wodował na Wiśle i po kapotażu zatonął . Nie wiadomo czy jego stan zachowania pozwoli na rekonstrukcję maszyny..." Niestety do dnia dzisiejszego nie wiadomo kto go wydobył, czy wydobyto, czy to kaczka dziennikarska, czy to był Karaś czy coś innego. Zresztą jak by znaleziono nawet 30 % maszyny to i tak byłby to HIT muzealny i powinno być o tym głośno, niestety cisza ja w strefie 51". Wygląda jakby leciał z bombą atomową i teraz wstyd się przyznać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 Tia, a w Moskwie na Placu Czerwonym rowery rozdają...Ten niby Karaś z Wisły w Warszawie okazał się być Ju 87 Stuka - też cenny, ale dla nas oczywiście już nie tak. Podobno go nie wydobyto? Ciekawe dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 16 Luty 2010 Autor Share Napisano 16 Luty 2010 Swoją drogą odkopano" różni się jednak od wyłowiono". Nie wiem skąd autor wpisu na Wiki czerpie swoje rewelacje. Nawet jeśli to Junkers, to i takie wydobycia z dna były już w Polsce podejmowane, a maszynie, może nie tak szybko jak na zachodzie, ale w końcu przywrócono by wygląd wystawienniczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 16 Luty 2010 Share Napisano 16 Luty 2010 Wikipedia należy do stron gdzie każdy może coś napisać, więc nie wszystkie zamieszczone tam informacje muszą być prawdziwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andronicus Napisano 16 Luty 2010 Share Napisano 16 Luty 2010 W 2003 roku z warszawskich kręgów muzealnych dostałem informację o samolocie jednoogonowym częściowo zakopanym, a częściowo (ogon) wystającym z ziemi. Nie wiem gdzie miałoby to być, nawet nie mówiono o karasiu a o w miarę dużej metalowej konstrukcji z szachownicą. Wtedy to podobno była świeża informacja, więc może coś prawdziwego w tym było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 16 Luty 2010 Share Napisano 16 Luty 2010 Jak ja to lubię :mówiło się", w kręgach", zakopany"...Znaczy coś byłoto tak jakby coś było, pewnie zostało wyrwane, i jest już tajną własnością prywatną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ollaff Napisano 17 Luty 2010 Share Napisano 17 Luty 2010 A ja się pytam gdzie on jest o ile rzeczywiście jest??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wm71 Napisano 17 Luty 2010 Share Napisano 17 Luty 2010 Pewnie jest tam gdzie wykopana tanietka,czy złożony 7TP itp.Garaże anonimowych kolekcjonerów kryja na pewno niejedną niespodzianke... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stoner1972 Napisano 17 Luty 2010 Share Napisano 17 Luty 2010 Panowie, jak słusznie zauważył kolega Cronos Wikipedia należy do stron gdzie każdy może coś napisać. Nie ukrywam, że troszeczkę się znam na funkcjonowaniu Wikipedii tak więc posprawdzałem to i owo i napisałem do jednego z redaktorów Wikipedii o loginie Alfons6669 następujące pytanie: atwierdziłeś w haśle PZL.23 Karaś pewną zmianę, wprowadzoną 25 października 2009 roku przez anonimowego autora 78.30.97.180 równocześnie zatwierdzając hasło jako wersję przejrzaną. Ta zmiana to nowy wątek zatytułowany "Muzealny Karaś, w którym pojawia się informacja "Jak na razie nie jest eksponowany, ale samolot odkopano. Czy mógłbyś napisać gdzie można cokolwiek znaleźć na ten temat, bo wydaje mi się, że to informacja nieprawdziwa. Od 28 lat jestem miłośnikiem historii i historii uzbrojenia i muszę przyznać, że ta informacja bardzo mnie zaciekawiła, niestety nie mogę znaleźć w internecie i w prasie tematycznej jakiegokolwiek potwierdzenia tej informacji, stąd moje pytanie"Po pewnym czasie uzyskałem następującą odpowiedź: Szczerze mówiąc nie pamiętam tej zmiany, ale zatwierdziłem ją, bo nie była widocznym wandalizmem. Obecnie oznaczam jedynie drobne zmiany, literówki czy zmiany, których zgodności merytorycznej jestem pewien. Skoro źródeł nie ma, to rzeczywiście ta informacja nadaje się jedynie do usunięcia. Przepraszam najmocniej za wywołanie zamieszania"No i na wspomnianej Wikipedii nie ma już takiej informacji. Czyli nie ma tematu. :)Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 17 Luty 2010 Autor Share Napisano 17 Luty 2010 I o to chodzi Stoner! :) A ten złożony 7TP stoi w moim garażu obok dwuwieżowego Vickersa i Poloneza. Mam jeszcze skorupę 10TP i bursztynową komnatę, ale zdjęć nie wkleję, bo nie mam jeszcze aparatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.