Ostoja Napisano 22 Marzec 2015 Share Napisano 22 Marzec 2015 Na konferencji archeologicznej w Łukowie 30 stycznia 2015r. specjalista od scanningu laserowego powiedział, że do końca tego roku ma być pokryta cała Polska ta warstwą. Jednakże wersja ogólnodostępna czyli bezpłatna będzie w niskiej rozdzielczości. Ta technika opracowywania pow. ziemi jest niestety bardzo droga. Będzie kasa - będzie warstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firmanty Napisano 5 Lipiec 2015 Share Napisano 5 Lipiec 2015 Czy do skanowania LIDAR są potrzebne koniecznie samoloty? Przecież satelity mają technologię tak nowoczesną, że żaden umysł tego nie ogarnie. Jeśli chodzi o koszty, myślę że skanowanie ze satelity będzie tańsze niż ze samolotu. Ogólnodostępna warstwa LIDAR nigdy nie będzie w wysokiej rozdzielczości ze względu na zachowanie tajemnicy. Czy ktoś kiedyś wymyśli skanowanie ze satelity nie tylko powierzchni, ale w głąb ziemi? Chyba głębokość do 50 metrów wystarczy dla eksploratorów. Tutaj możecie pobrać podręcznik szkolenia LIDAR.http://szkolenialidar.gugik.gov.pl/szkolenia/materialy-szkoleniowe/podrecznik/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostoja Napisano 5 Lipiec 2015 Share Napisano 5 Lipiec 2015 Czy ktoś kiedyś wymyśli skanowanie ze satelity nie tylko powierzchni, ale w głąb ziemi?Chyba głębokość do 50 metrów wystarczy dla eksploratorów"Dobre:) Nawet gdybyś dzięki takiej mapie znalazł coś obiecującego np. na głębokości 10 m to po pierwsze - nie mógłbyś tego niepostrzeżenie wykopać i zabrać a po drugie nie wiem czy byłoby cię stać finansowo na taką odkrywkę.:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firmanty Napisano 16 Lipiec 2015 Share Napisano 16 Lipiec 2015 W linku powyżej nie są pokazane wszystkie zabytki. Dajcie link do dokładnej mapy. Trzeba pogonić Narodowy Instytut Dziedzictwa, niech porządnie zrobią tą mapę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 18 Lipiec 2015 Share Napisano 18 Lipiec 2015 Nieźle, właśnie się dowiedziałem, że dokładnie w miejscu, w którym szukałem śladów potyczki pierwszowojennej, jest sobie kurhan :)M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abe22 Napisano 11 Sierpień 2015 Share Napisano 11 Sierpień 2015 NID portal mapowy wyłączył usługi Geoportalu(komunikat przy wczytywaniu strony). Od wczoraj nie mogę włączyć warstw - isok, ortofoto, topo. Wie ktoś czemu, ew. na jak długo? Ortofoto mieli rozdzielczość zdjęć że daj panie boże jak najdłużej. http://geoportal.nid.pl/nid/Na Geoportalu nie mogę nic zobaczyć - wyskakuje- błąd mapy? Czy tylko u mnie takie błędy występują?link - http://mapy.geoportal.gov.pl/imap/?locale=pl&gui=new&sessionID=1297506Prośba o sprawdzenie przez innych użytkowników - może to u mnie cos nie tegesSzkoda by było... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostoja Napisano 24 Marzec 2016 Share Napisano 24 Marzec 2016 Lidar - szlachetna technologia ale...Dzięki niemu widać wszystko - stanowiska archeologiczne: kurhany, grodziska itd. Teraz pseudo-poszukiwacz jak zostanie złapany w takim miejscu nie będzie się już mógł tłumaczyć, że nie wiedział.Mając Lidar + GPS - uznane zostanie to jako działanie z premedytacją i kary będą wyższe.Nie cała PL jest nim pokryta (w wersji darmowej ogólnodostępnej) i chyba już nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rfx Napisano 30 Marzec 2016 Share Napisano 30 Marzec 2016 Dlaczego nie będzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaSk Napisano 21 Wrzesień 2016 Share Napisano 21 Wrzesień 2016 http://www.national-geographic.pl/national-geographic/nauka/fortyfikacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soldierprzemo Napisano 23 Grudzień 2017 Share Napisano 23 Grudzień 2017 Odsłonięto i udostępniono nowe rejony na lidarze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soldierprzemo Napisano 23 Grudzień 2017 Share Napisano 23 Grudzień 2017 Brakuje tylko kawałeczek Warmii i mazowsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipadasko Napisano 6 Styczeń 2018 Share Napisano 6 Styczeń 2018 A najciekawszego dla mnie terenu w dalszym ciagu nie ma :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.