Skocz do zawartości

Berlińskie wieże plot.

Dobson1

Rekomendowane odpowiedzi

szym - Takie znalazłem w Bundesarchiv. Dezember 1943.Flak-Turm mit schwerem 12,8 cm Flak-Geschütz; PK Eins Kp Lw zbV. Nistety nie podano lokalizacji

To Gefechtsturm VIII, Wiedeń, Arenbergpark

Kuba_70 - Na terenie dzisiejszej Polski NIE bylo nigdy flakturmow. Budowle we Wroclawiu to wolnostojace schrony p/lot.

No nie do końca się z Tobą zgodzę. Potoczne określenie Flaktürme, czyli wieża przeciwlotnicza to pojęcie dość szerokie obejmujące wszelkie budowle wyposażone w uzbrojenie przeciwlotnicze. Nazywano tak i małe, drewniane lub stalowe wieże z lekkimi działkami kalibru 2 lub 3,7 cm jak i duże wieże-schrony będące przedmiotem tego wątku.
Te ostatnie budowle miały swoje własne nazwy tj. Gefechtsturm (G-Turm) czyli wieża bojowa, uzbrojona oraz Leitturm (L-Turm) – wieża kierowania z radarami, dalmierzem i całą resztą. Jak wiadomo G-Turm i L-Turm stanowiły komplet.
Jednak obok schronów w Berlinie, Wiedniu i Hamburgu powstały mniej spektakularne obiekty, także uzbrojone w artylerię przeciwlotniczą i wobec tego śmiało mogące pretendować do miana Flaktürme. I schrony takie występują także w Polsce. Jako przykład mogę podać trzy schrony stojące na terenie portu wojennego w Gdyni, jeden schron typu T-750 w stoczni gdańskiej czy chociażby „schron Goeringa” na terenie „Wilczego Szańca” w Gierłoży.
Dla zainteresowanych tematem Flaktürme, tych z Berlina, Wiednia i Hamburga, podaję link –

http://rapidshare.com/files/359201886/Flakturme.pdf

Wrzuciłem tam bardzo interesującą książkę (okładka z boku) traktującą o tych budowlach. Książka jest w języku niemieckim, format pdf, „waga” 173 MB. Miłej lektury ;)

Pzdr
Alkali

Przychylam się do Twojej interpretacji określenia Flakturme. Książkę z linku przjrzałem. Arcyciekawa i ... w zasadzie wyczerpuje temat tego wątku. Dzięki.
Jednak dołączanie do grupy Flakturmów schronów w Girełoży uważam za trochę naciągane. Stanowiska opl. były raczej tylko zwieńczeniem i oprawą tych megalomańskich budowli, tym bardziej, że wg mnie montwano tam zestawy Flakwierling 2 cm. Dość dobrze widać takie stanowisko na gruzach schronu - zdj. z 1946 r.

I garść moich przemyśleń"

Nie jestem pewien, czy na nadbudówka była powiązana z funkcjonowaniem schronu.
Porównując do innych szczecińskich LS-Bunker:
- żaden nie ma windy ( nawet ten 9-kondygnacyjny)
- urządzenia filtrowentylacyjne umieszczane były na ostatniej, górnej kondygnacji,
- żaden nie ma takiej nadbudówki - jakie mógłyby mieć dodatkowe urządzenia?

Z trzeciej,północnej strony też jest taki sam zestaw otworów, ze strony zachodniej - drabinka z wejściem - wejście na strop z górnej kondygnacji też jest od strony zachodniej.
Obserwacja? Otwory są okrągłe (fi 15cm?), natomiast widoczne pionowe prostokąty to prowadzące w dól od otworu wgłębienia w betonie ( na póżniejsze zamurówki?)

Winda? Nadbudówka ustytuowana jest na krawędzi schronu - gdyby do było pomieszczenie na maszynownie powinno być przesunięte conajmniej o 2 metry - grubość ścian schronu.

A może obejrzeć ten schron w Geoportalu lub Googlach? Może będzie widać czy nadbudówka ma dziurę" w środku. Jeżeli by była dziura to może jest to stanowisko obserwacyjne - rodzaj obserwatora ppoż albo coś takiego.

• 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie