szym Napisano 2 Marzec 2010 Share Napisano 2 Marzec 2010 Takie znalazłem w Bundesarchiv. Dezember 1943.Flak-Turm mit schwerem 12,8 cm Flak-Geschütz; PK Eins Kp Lw zbV. Nistety nie podano lokalizacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 2 Marzec 2010 Share Napisano 2 Marzec 2010 w Wiedniu są conajmniej 3 takie kompleksy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 2 Marzec 2010 Share Napisano 2 Marzec 2010 Równo trzy: Arenbergpark, Stiftskaserne i Augarten.PzdrGrzesiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alkali Napisano 5 Marzec 2010 Share Napisano 5 Marzec 2010 szym - Takie znalazłem w Bundesarchiv. Dezember 1943.Flak-Turm mit schwerem 12,8 cm Flak-Geschütz; PK Eins Kp Lw zbV. Nistety nie podano lokalizacjiTo Gefechtsturm VIII, Wiedeń, ArenbergparkKuba_70 - Na terenie dzisiejszej Polski NIE bylo nigdy flakturmow. Budowle we Wroclawiu to wolnostojace schrony p/lot.No nie do końca się z Tobą zgodzę. Potoczne określenie Flaktürme, czyli wieża przeciwlotnicza to pojęcie dość szerokie obejmujące wszelkie budowle wyposażone w uzbrojenie przeciwlotnicze. Nazywano tak i małe, drewniane lub stalowe wieże z lekkimi działkami kalibru 2 lub 3,7 cm jak i duże wieże-schrony będące przedmiotem tego wątku. Te ostatnie budowle miały swoje własne nazwy tj. Gefechtsturm (G-Turm) czyli wieża bojowa, uzbrojona oraz Leitturm (L-Turm) – wieża kierowania z radarami, dalmierzem i całą resztą. Jak wiadomo G-Turm i L-Turm stanowiły komplet.Jednak obok schronów w Berlinie, Wiedniu i Hamburgu powstały mniej spektakularne obiekty, także uzbrojone w artylerię przeciwlotniczą i wobec tego śmiało mogące pretendować do miana Flaktürme. I schrony takie występują także w Polsce. Jako przykład mogę podać trzy schrony stojące na terenie portu wojennego w Gdyni, jeden schron typu T-750 w stoczni gdańskiej czy chociażby „schron Goeringa” na terenie „Wilczego Szańca” w Gierłoży. Dla zainteresowanych tematem Flaktürme, tych z Berlina, Wiednia i Hamburga, podaję link –http://rapidshare.com/files/359201886/Flakturme.pdfWrzuciłem tam bardzo interesującą książkę (okładka z boku) traktującą o tych budowlach. Książka jest w języku niemieckim, format pdf, „waga” 173 MB. Miłej lektury ;)PzdrAlkali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szym Napisano 5 Marzec 2010 Share Napisano 5 Marzec 2010 Przychylam się do Twojej interpretacji określenia Flakturme. Książkę z linku przjrzałem. Arcyciekawa i ... w zasadzie wyczerpuje temat tego wątku. Dzięki.Jednak dołączanie do grupy Flakturmów schronów w Girełoży uważam za trochę naciągane. Stanowiska opl. były raczej tylko zwieńczeniem i oprawą tych megalomańskich budowli, tym bardziej, że wg mnie montwano tam zestawy Flakwierling 2 cm. Dość dobrze widać takie stanowisko na gruzach schronu - zdj. z 1946 r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Penetrator Napisano 5 Marzec 2010 Share Napisano 5 Marzec 2010 Czy ktoś wie, do czego mogła służyć ta nadbudówka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Penetrator Napisano 5 Marzec 2010 Share Napisano 5 Marzec 2010 I garść moich przemyśleń"Nie jestem pewien, czy na nadbudówka była powiązana z funkcjonowaniem schronu. Porównując do innych szczecińskich LS-Bunker: - żaden nie ma windy ( nawet ten 9-kondygnacyjny) - urządzenia filtrowentylacyjne umieszczane były na ostatniej, górnej kondygnacji, - żaden nie ma takiej nadbudówki - jakie mógłyby mieć dodatkowe urządzenia? Z trzeciej,północnej strony też jest taki sam zestaw otworów, ze strony zachodniej - drabinka z wejściem - wejście na strop z górnej kondygnacji też jest od strony zachodniej. Obserwacja? Otwory są okrągłe (fi 15cm?), natomiast widoczne pionowe prostokąty to prowadzące w dól od otworu wgłębienia w betonie ( na póżniejsze zamurówki?) Winda? Nadbudówka ustytuowana jest na krawędzi schronu - gdyby do było pomieszczenie na maszynownie powinno być przesunięte conajmniej o 2 metry - grubość ścian schronu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaSk Napisano 5 Marzec 2010 Share Napisano 5 Marzec 2010 A może obejrzeć ten schron w Geoportalu lub Googlach? Może będzie widać czy nadbudówka ma dziurę" w środku. Jeżeli by była dziura to może jest to stanowisko obserwacyjne - rodzaj obserwatora ppoż albo coś takiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Penetrator Napisano 5 Marzec 2010 Share Napisano 5 Marzec 2010 Najlepsze jakie znalazłem (dotychczas). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 14 Marzec 2010 Share Napisano 14 Marzec 2010 Berlin, Zoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.