Skocz do zawartości

guziki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
te z przetyczką to guziki kriegsmarine, od naramiennika (pagonu), okres 1933-45

z orłem - po lewej wz.1952, po prawej alpakowy albo cynkowy dla szeregowych przedwojenny wz.1928 uzywany we Wrzesniu 1939r.
Napisano
Te dwa guziki z orłem to: bez korony to LWP, a z koroną to guzik mundurowy wz. 33, producent Bogusław Grabski Łódź".
Źródło:
http://www.weu1918-1939.pl/piechota/mundury/guzik_33/departament_piechoty_wyposazenie_guzik_33.html
Pozdro.
Napisano
Może off top
Do Ostlegion,
Jak dla mnie twój nick kojarzy się z mordercami kobiet i dzieci z Powstania Warszawskiego, takimi trochę skośne oczy itp. W każdym razie ma nieprzyjemne w Polsce konotacje... Prośba bo podejrzewam, że nie tylko mnie to razi w oczy... Czy mógłbyś poprosić moderów o zmianę?
Napisano
Nieco inaczej tzn. jak ?
i jak jesteś w stanie to stwierdzić po fotografii bez rewersu?
w.g. mnie to nie alpakowy wz.33, a cynkowy wz.28, co sugeruje grubszy rant i brak śladów patyny odpowiednich dla alpaki.

pozdro.
Napisano
Kol. Martian... Mój Nick wcale mi się z tym nie kojarzy. Jeśli masz takie odczucia to tylko i wyłącznie Twoja sprawa. W kwestii wypowiadania się w imieniu innych użytkowników forum, zalecałbym większą wstrzemięźliwość. Jeśli ktoś z Mod'ów poprosi mnie o zmianę nick'a - tak uczynię.
Napisano
Ten polski guzik po prawej stronie będzie powojenną już produkcją upaństwowionych zakładów Grabskiego - spójrzcie na sygnatury. Do 1947 roku orzeł miał jeszcze koronę (ale nie zawsze).
Napisano
dlatego warto zamieszczać fotki rewersów :)

a ŁZG kiedy weszło? w 52 czy po 47?

mam dokładnie taki sam (rysunek orła typowy dla wz.28, guzik z cynku), tyle że ze stalową przetłoczką uszka, i był przy strzępach płaszcza wz.48.

pozdro.
Napisano
ten pierwszy z lewej to cywil, środek wypełniany pewnie był masą perłową lub czymś w tym stylu
p.s to tylko moje przypuszczenia
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie