mamdar7 Napisano 30 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 30 Styczeń 2010 Ile razy trafiły się kolegą miejsca po rozbiciu się samolotu? Ja osobiście trafiłem trzy takie miejsca. Każde miejsce przypadkiem ,bez wcześniejszych namiarów. Każde w lesie, w każdym miejscu tylko drobne elementy np.kawałki aluminiowej blachy ,kabelki , stopione aluminium ,rozerwana amunicja itp. W każdym przypadku samolot radziecki, identyfikacja po sygnaturach rozerwanych łuskach. W dwóch przypadkach miejsce wcześniej już odwiedzone przez nieznanych mi kolegów po fachu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eastlegion Napisano 30 Styczeń 2010 Share Napisano 30 Styczeń 2010 Witam.Stosunkowo niedawno znalazłem na polu tabliczkę znamionową z helikoptera wyprodukowanego w Świdniku. Oczywiście dookoła było czysto... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 30 Styczeń 2010 Share Napisano 30 Styczeń 2010 http://www.odkrywca.pl/czesci-niemeckiego-samolotu,659429.html#659429 Mnie zeszłego lata trafiło się takie miejsce,zidentyfikowany jako iemiec".pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rabat Napisano 30 Styczeń 2010 Share Napisano 30 Styczeń 2010 ja trafiłem iła jakiś czas temu. w koło masa blach aluminiowych, amunicji oraz duża ilość bardzo grubego szkła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorax Napisano 30 Styczeń 2010 Share Napisano 30 Styczeń 2010 Samoloty nie trafiaja sie juz zbyt czesto ale nie sa jakos wybitnie rzadkie.Czesciej trafiaja sie radzieckie niz niemieckie.Przewaznie wychodza drobne czesci,grubsze juz dawno zostaly rozszabrowane badz tez zaorane.Trafienie DUZEGO dobrze zachowanego elementu szczegolnie niemca to rzadkosc.To niektore z elementow moje i kolegi trafione w zeszlym roku:http://www.odkrywca.com/samolot-niemiecki-dornierjunkers-czesci-fl-mescofranc-langeargus,664716.html#664716Pozdrawiam Vorax Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lindenhof Napisano 30 Styczeń 2010 Share Napisano 30 Styczeń 2010 w jednym z miejsc tym uczęszczanym i spacerowym ze trzy części ale już tam gdzie nikt nie łazi części mnóstwo. alu, amo, owiewka roztrzaskana i na dużym obszarze te części. w obu przypadkach alianci.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wm Napisano 30 Styczeń 2010 Share Napisano 30 Styczeń 2010 Szczątki samolotów dość powszechnie się trafiają, jednakże z nie każdego zostaja elementy które można zindentyfikować. Wszystko zależy od miejsca w którym się rozbił czy był to las czy pole. Z lasu zazwyczaj zachowują się lepiej zachowane elementy jak i większe fragmenty. Także wazny jest sposób w jaki udezył w ziemie, kąt upadku itp.Trzeba też pamiętac, że szczatki były zbierane albo przez wojsko lecz najczesciej przez okoliczną ludność. Według mnie są to dośc powszechne znaleźiska sam znam lokalizacjię około 30 takich katastrof a sie tym zbytnio nie zajmuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feld Napisano 30 Styczeń 2010 Share Napisano 30 Styczeń 2010 Oczywiscie trafiaja sie.W moim przypadku jedno takie znalezisko ,pare lat temu(radziecki mysliwiec)-znaleziony wraz ze szczatkami pilota.Zgłoszony do ambasady Rosyjskiej.Interwencja w tym przypadku była prawie natychmiastowa.Szczatki pilota zostały zabrane.Po numerze znalezionej gwiazdy Bohatera Zwiazku Radzieckiego -zidentyfikowano owego pilota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makul Napisano 30 Styczeń 2010 Share Napisano 30 Styczeń 2010 To co mi się trafiło nie było większe niż środkowa część dłoni. Miejsce zresztą bardzo uczeszczane - ogródki działkowe. Trochę alu, trochę plexy. Nic nie można było zidentyfikować do czego to było. Jesli chodzi o teren to górka miała niewielkie wgłębienie -coś na wielkość leja po 120mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 31 Styczeń 2010 Share Napisano 31 Styczeń 2010 Ostlegiom, jak możesz to pokaż tą tabliczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sensej1985 Napisano 31 Styczeń 2010 Share Napisano 31 Styczeń 2010 Ja osobiście znalazłem szczątki samolotu w Karłowie, po znalezionych częściach wnioskuję że był to samolot Niemiecki .Czy ktoś posiada jakieś informacje na temat zestrzelonego tam samolotu ?Pozdrawiam Sensej ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matrix14xxx Napisano 4 Luty 2010 Share Napisano 4 Luty 2010 Wychodzą większe kawałki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matrix14xxx Napisano 4 Luty 2010 Share Napisano 4 Luty 2010 które trudno zidenyfikować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matrix14xxx Napisano 4 Luty 2010 Share Napisano 4 Luty 2010 a teren jest usiany niezliczoną ilością stopionych sopli aluminiowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman1984 Napisano 4 Luty 2010 Share Napisano 4 Luty 2010 Ogólnie mi mieszkańcy jednej wsi tylko takie ochłapy zostawili:)co się przydało w gospodarstwie to zawinęli:))takiej drobnicy jest tam jeszcze trochę.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman1984 Napisano 4 Luty 2010 Share Napisano 4 Luty 2010 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PG Napisano 4 Luty 2010 Share Napisano 4 Luty 2010 Może znalezienie szczątków samolotu to nie wyciąganie popularnych moniaków", ale trafienie do rzadkości też nie należy :) Mi osobiście same iemce" się trafiały i tylko jeden uski" :)Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.