Roadrunner Napisano 29 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 29 Styczeń 2010 Poszukuję książek o polskim wrześniu,ale widzianym oczami niemieckich żołnierzy biorących udział w agresji na Polskę w 1939r.Szukałem na aledrogo,po różnych stronach księgarni i nic konkretnego nie wpadło mi w oko.Chodzi mi o wspomnienia takie jakie jak np. Cóześ ty za pani..." J.Korczaka,ale od strony żołnierzy niemieckich.Jakby ktoś znał parę pozycji w języku polskim i zechciał się podzielić ze mną takim info to poproszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EAGLE11 Napisano 29 Styczeń 2010 Share Napisano 29 Styczeń 2010 Sven Hassel- Generał SS" Tu są opisane różne historie widziane oczami niemców, tyle, że w większości w Rosji lub cywilów Niemieckich. Ale z tego co pamiętam o Polakach też tam trochę jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roadrunner Napisano 29 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 29 Styczeń 2010 No właśnie,większość książek które wypatrzyłem są z frontu wschodniego,a w szczególności o walkach pod Stalingradem dlatego postanowiłem u Was szukać pomocy.Dzięki EAGLE11. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 29 Styczeń 2010 Share Napisano 29 Styczeń 2010 Maciek, daruj sobie Hassela, szkoda sobie tym gównem oczu psuć. To nie są żadne wspomnienia, tylko para-historical fiction", w dodatku napisane beznadziejnym stylem i rynsztokowym językiem. Dobre co najwyżej na rozpałkę do grilla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 30 Styczeń 2010 Share Napisano 30 Styczeń 2010 Racja,Hassel bajki pisze,można się tym podetrzeć jeśli chodzi o zeczywiste" przeżycia autora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roadrunner Napisano 30 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 30 Styczeń 2010 To co byście polecili?-jak i gdzie szukać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiluś Napisano 30 Styczeń 2010 Share Napisano 30 Styczeń 2010 Polecam Erich von Manstein Stracone zwycięstwa".Bellona 2001 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiluś Napisano 30 Styczeń 2010 Share Napisano 30 Styczeń 2010 Tom 1 , ale warto przeczytać całość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EAGLE11 Napisano 30 Styczeń 2010 Share Napisano 30 Styczeń 2010 Co do Hassela :Tak, przepraszam zapędziłem się. Nie pomyślałem, że chodzi Ci o prawdziwe wspomnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiluś Napisano 30 Styczeń 2010 Share Napisano 30 Styczeń 2010 Kiedyś bodajże w Do Broni była broszura kampania wrześniowa w oczach Wehrmachtu " nic szczególnego, ale można przeczytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pastuszek Napisano 31 Styczeń 2010 Share Napisano 31 Styczeń 2010 ...''wspomnienia żołnierza'' guderiana... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 31 Styczeń 2010 Share Napisano 31 Styczeń 2010 Część Byłem dowódcą pancernym" von Lutzov. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feld Napisano 31 Styczeń 2010 Share Napisano 31 Styczeń 2010 Ciezko jest znalezc typowe wspomnienia zołnierzy niemieckich z wrzesnia 39.W zasadzie jedyna ksiazka,zaznaczam nie wspomnieniem,ale powiescia typowa traktujaca o wrzesniu 39 z niemieckiego punktu widzenia jaka przeczytalem z czystej ciekawosci-Była powiesc Kirsta Mane Tekel 39",traktujaca o działaniach jednej bateri art.plot.Oczywiscie jest to powiesc nie wspomnienia...ale rzuca troszke swiatła na niemiecki punkt widzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiluś Napisano 31 Styczeń 2010 Share Napisano 31 Styczeń 2010 Roadrunner, a jak u Ciebie z niemieckim? Na znanym serwisie aukcyjnym można za niewielkie pieniądze dostać wspomnienia niemieckie z Polski, wiele z całkiem ciekawymi fotkami np. Mit Hitler in Polen" i.t.p. Niektóre nawet nie pisane gotykiem co znacznie ułatwia czytanie. Jest w nich sporo propagandy, ale respekt dla Żołnierza Polskiego też się wyczuwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.