Skocz do zawartości
  • 0

Orzeł wyryty w drewnie.

dziniek

Pytanie

Napisano

Mam pytanie, z jakich to lat pochodzi? gdzie takie coś mogło wisieć? (urząd?, jednostka wojskowa?) choć co prawda nie ma żadnych śladów po jakimkolwiek mocowaniu do zawieszenia. Dziękuję za pomoc!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
zyg-zag, Ty pojmujesz może taki termin jak symbolika ?:)

nawet w heraldyce te łodygi" są sztywnym elementem (nazwanym labrami), a występują bez reguły, przy jednym herbie mogą być, przy innym nie muszą..

twoje tłumaczenie zupełnie nic nie wnosi.

prywatna interpretacja danego wizerunku, połączona z motywami ozdobnymi, ale jednak wpływy stylu są widoczne.

może orzeł z banknotu nie jest identyczny, ale widać na 1. rzut oka że okres zbliżony i to dość mocno..

pozdro.
Napisano
MIałem kiedyś znajomych (juz nie żyją), którzy uciekali przez Niemen przed Armią Czerwoną. Wylądowali w Prusach. Tęsknota za przedwojenna Polską powodowała, że starsza pani haftowała orły w koronach. Wyglądały jak te przedwojenne, bo i ona miała przedwojenną metrykę.
Pozdrawiam
Napisano
http://pl.wikipedia.org/wiki/Labry

wybierz opcję część herbu"..

mam wrażenie że opierasz się na własnych odczuciach nie popartych żadnym nurtem.

pozdro.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora 8total4 21:54 18-01-2010
Napisano
janczar - teraz zupełnie POWAŻNIE - ornament liści dębu jak i same dęby, to znany i popularny w wielu kulturach symbol.
Co oznacza ? Garść informacji zaczerpniętych w sieci :

- liść dębu, bardzo popularny symbol siły, prawości i wiary
- Długowieczność i okazały wygląd dębów od wieków sprawiały na ludziach duże wrażenie. Stare okazy czczone były jako przybytek bóstwa przez większość pierwotnych ludów Europy. Starożytni Rzymianie i Grecy wierzyli, że dąb jest siedzibą ich najwyższych bóstw - Jowisza i Zeusa. Wzmianki o tych drzewach znajdują się także w Starym Testamencie, gdzie czytamy o Abrahamie siadającym pod dębami Mamre
- Niektóre ludy uważały dęby za drzewa - wyrocznie, na podstawie ich stanu przepowiadano pogodę i urodzaj. Wśród ludów germańskich dąb poświęcano bogowi burz. Z obserwacji wynikało bowiem, że pioruny uderzały w nie najczęściej, nie czyniąc przy tym poważniejszych szkód. Ludy celtyckie i słowiańskie także musiały być pod wrażeniem okazałości dębów, gdyż lokalizowały swoje miejsca kultu przeważnie w starych dąbrowach.
- W średniowieczu motywy liści i żołędzi dębu występowały w herbach królewskich i rycerskich, stanowiąc synonim siły i szlachetności. Fascynacja dębami trwa do dziś.

Zainteresowani wiedzą, co liście dębu oznaczają - a co ty chciałbyś dodać ?

-pozdro-
Napisano
Nie wiem dlaczego przedmiot jest wiązany z Leśnictwem.

Dla mnie co najwyżej patriotyk, który równie dobrze mógł wisieć w domu Leśniczego, Policjanta, Majora WP...

To zwykły talerz z płaskorzeźbą i z pewnością nie mogłoby to być oficjalnym godłem w żadnym urzędzie.

Też mam w domu talerze - płaskorzeźby.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie