Cronos Napisano 15 Styczeń 2010 Autor Napisano 15 Styczeń 2010 Znalazłem na wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/Kolczuga taką ciekawostkę: W 1920 roku w Polsce, w ramach 5 Pułku Ułanów sformowano pluton ułanów pancernych. Dwudziestu ułanów wyposażono w kolczugi oraz hełmy typu francuskiego wz. 1915 Adrian." Prawda? , ma ktoś jakieś zdjęcia?
JOTA21 Napisano 15 Styczeń 2010 Napisano 15 Styczeń 2010 Tak to prawda, pulkownik Sochaczewski dowodząc 5 P. Ulanów Zasławskich postanowił stworzyć poczet liczący 10 (20) ulanów (dane na ten temat są różne) sam zaprojektował te ubiory - hełmy rzecywiście francuskie.Kolczugi wykonane ze stalowych kółek w kształcie bardzo szerokiego kolnierza zarzucane na ramiona. Na fotce rok 1920prawdopodobmnie przegląd 21 P. Ułanów. (jest jeszcze inna fotka z tego przeglądu) tutaj 21 P. Uł. widać zupełnie po prawej stronbie - siwy koń.
makul Napisano 16 Styczeń 2010 Napisano 16 Styczeń 2010 Też jako ciekawostka - jeśli dobrze pamiętam, w Rozmowach z katem" był taki moment jak Stroop opowiada ze do walki z powstańcami w getcie wysyłali specjalne oddziały Niemców - coś a la komandosów. I właśnie oni także używali specjalnych koszulek w formie kolczugi. Miało to podobnież chronić przed pociskiem wystrzelonym z pistoletu oraz przed nożami.Więc pomysł nie jest taki głupi.
Speedy Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 HejPrzed szablą, czy nożem, tak jak makul napisał, mogłoby toto chronić w jakimś stopniu. Przed jakimkolwiek pociskiem z broni palnej - bardzo wątpię. Była kiedyś na jakimś forum dyskusja o kolczugach i dwaj koledzy stamtąd przeprowadzili stosowny eksperyment z kolczugami rycerskimi własnej roboty (a ściślej fragmentami materiału na nie; jeden z kółek z drutu, drugi z takich pierścieni stalowych). Jedną i drugą kolczugę jeśli dobrze pamiętam już z 5 m przebijały nawet pociski 22LR.
KBP Napisano 18 Styczeń 2010 Napisano 18 Styczeń 2010 Kolczugi z założenie bronią jedynie przed cięciem, a nie pchnięciem. Przed mocnym pchnięciem mieczem czy kopią żadna kolczuga nie obroni. To samo dotyczy strzału pistoletu, łuku czy kuszy.
Gebhardt Napisano 18 Styczeń 2010 Napisano 18 Styczeń 2010 Prawda, 2 zdjecia widzialem ulanow na apelu konno, niestety kopii dla siebie nie zdobylem. O ile dobrze pamietam, helmy mialy w tylniej polowie kolczugi przytwierdzone do daszka helmu. Cos z lekka majaczylo ze mogly i byc nosale. Niesytety ktory pulk, nie pamietam.
Martian Napisano 18 Styczeń 2010 Napisano 18 Styczeń 2010 Nie wiem jak wyjdzie ale po zmianach troszkę powiększone...
michalmiazga Napisano 20 Styczeń 2010 Napisano 20 Styczeń 2010 WitamSprawa wygląda bardzo ciekawie. Wiem, że w 1920r używano dość często historycznej broni białej ale o kolczugach jeszcze nie słyszałem. Czy byłaby możliwość otrzymania lepszej fotki na prv (michalmiazga@yahoo.com)? Ciekawi mnie też źródło informacji o kolczugach.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.