sordyl10 Napisano 25 Sierpień 2013 Napisano 25 Sierpień 2013 Witam ja robię elektrolizę z solą kucheną wycinam fanta czyszcze go szczotą po czym idę go umyć i jest problem bo jak włożę fancik do wody to odrazy żułknie co jest nie tak i czemu jak już mam wyczyszczony fant to na drugi dzień łapie mi go rdza? Cytuj
barbarossa1941 Napisano 26 Sierpień 2013 Napisano 26 Sierpień 2013 Bo robisz w soli,lepiej umyj w Acetonie itp,sól nie jest dobra choć zdania są podzielone....najlepiej robić to w czystej sodzie kaustycznej Cytuj
barbarossa1941 Napisano 26 Sierpień 2013 Napisano 26 Sierpień 2013 Może ktoś napisać czy blacha ocynkowana taka z której np robiono parapety nada się do elektrolizy?? Cytuj
barbarossa1941 Napisano 28 Sierpień 2013 Napisano 28 Sierpień 2013 Kolego Cyrograf15 a może ten był by lepszy?? Cytuj
JanJensen Napisano 1 Wrzesień 2013 Napisano 1 Wrzesień 2013 Witam,Starym zasilaczem od chińskiego laptopa, 2A /12V robię elektrolizę, ale mam wrażenie, że po jakimś czasie proces ustaje, czy to może być 'zużyty' elektrolit, przegrzany zasilacz albo może fakt zmiany metalu ( z PRL'a na plombę ) ?Na PRL'u idzie normalnie.Czy ktoś miał podobny problem? Cytuj
wo68 Napisano 3 Wrzesień 2013 Napisano 3 Wrzesień 2013 Witam ,kiedyś kiedyś na stronie znalazłem ,żeby do elektrolizy ,zamiast blachy stalowej lub nierdzewki użyć wkładu węglowego ze starych baterii płaskich , przy okazji chodzenia z kółkiem po polach się znajduje ,przez kilka lat używam i bardzo polecam, nie ma tego osadu ,a metal jest jak po oksydowaniu . Cytuj
Romek_66 Napisano 17 Wrzesień 2013 Napisano 17 Wrzesień 2013 Witam,mam pytanie,-czy zamiast wkładu węglowego ze starych bateri można użyć prętu węglowego od anteny radiowej i podpiąć toto pod zasilacz 19v-3,42A?. Cytuj
kopijnik2 Napisano 17 Wrzesień 2013 Napisano 17 Wrzesień 2013 odpowiadam pytaniem...czy maluchem" można wozić węgiel?bo zdania są podzielone...------------a ogólnie - za wysokie napięcie Cytuj
Romek_66 Napisano 17 Wrzesień 2013 Napisano 17 Wrzesień 2013 Ok,dzięki.Ściśle i na temat. Pozdr,-Romek Cytuj
kopijnik2 Napisano 17 Wrzesień 2013 Napisano 17 Wrzesień 2013 zawsze występuje kompromis między rozmiarem obiektu a czasem oczyszczaniaby uzyskać dobre efekty" - warto oprzeć się na współczynniku gęstość prądu"by o nim myśleć" trzeba oszacować powierzchnię obiektu i mierzyć płynący prądnapięcie powinno być jak wyżej pisałemwyższe daje gazowanie" i miejscowe zniszczenia - podnosi nierównomierność przestrzennego przepływu prądu w kąpieli czyli niskie prądy - niskie napięcia - długi czas - dobre otoczenie oczyszczanej powierzchni da lepszy efekt niżduże prądy - duże napięcia - szybko - nierównomiernym otoczeniem drugą elektrodą Cytuj
Romek_66 Napisano 17 Wrzesień 2013 Napisano 17 Wrzesień 2013 Acha rozumiem,mam jeszcze pytanie,-znalazłem zasilacz ze stopniowaniem napięcia od 3 -12v oraz amperaż dc800mA,nada się toto? Cytuj
kopijnik2 Napisano 17 Wrzesień 2013 Napisano 17 Wrzesień 2013 zalecane napięcie oczyszczania katodowego6-9 Vgęstość prądu 10 A/dm2co daje:borat 1gr IIRP 0,1766252 gr IIRP 0,2268655 gr IIRP 0,3141kop 1 gr.SAP 0,379943 gr SAP 0,5722653 kr 1800 0,70656 kr 1800 0,854865w amperach Cytuj
april_86 Napisano 1 Październik 2013 Napisano 1 Październik 2013 witam, mam problem z elektrolizą, mianowicie rozpuszczają mi się druty miedziane z kabla. Dotyczy to kabla przy przewodzie z przedmiotem niepotrzebnym. Mam prostownik do akumulatora i wcześniej rozpuściło zaciski, które odciąłem i zostawiłem nagie druty. Wszystko jest chyba dobrze podłączone. Stalowy niepotrzebny przedmiot, z drugiej strony fant z którego wydobywają się bąbelki. Proszę o pomoc Cytuj
Hebda Napisano 1 Październik 2013 Napisano 1 Październik 2013 kable przy przedmiocie niepotrzebnym nie mogą być zanurzone w roztworze.Niech iepotrzebny przedmiot"wystaje trochę ponad roztwór i dopiero do tego elementu podczep przewodu. Cytuj
remington Napisano 1 Październik 2013 Napisano 1 Październik 2013 Anoda nie musi wystawać. Wystarczy że ją połączysz grubszym drutem pośrednim z zaciskiem prostownika. Z zaciskiem nic się nie stanie, a czasem tylko wymienisz kawałek drutu. Cytuj
april_86 Napisano 1 Październik 2013 Napisano 1 Październik 2013 super dzięki wielkie! ale jestem głupi że nie wpadłem na ten pomysł :) Cytuj
predi888 Napisano 19 Listopad 2013 Napisano 19 Listopad 2013 Chciałbym tutaj dać małe ostrzeżenie :Otóż dzisiaj postanowiłem elektrolizą wyczyścić wnętrze magazynku browninga .Udało mi się odseparować blachę-ofiarę od wnętrza magazynka. Roztwór wody z kretem,magazynek wiadomo jaki ma kształt więc leżał dość nie równo i jakiś centymetr wystawał ponad powierzchnię .Po załączeniu prostownika proces się rozpoczął ,ale po chwili we wnętrzu magazynka zaczęła się robić jakaś piana (normalnie się ulatniała).Nie zwracałem na nią szczególnej uwagi ,proces trwał już jakieś 10 minut . Chciałem sprawdzić czy krokodylki dobrze trzymają ,poruszyłem jednym ,zaiskrzył i wtedy nastąpił mały WYBUCH( można porównać do małej petardy) . Przestraszony pomyślałem że bezpiecznik wywaliło w prostowniku ,ale ten dalej buczał , dopiero po chwili się zmiarkowałem że we wnętrzu magazynka zrobiła się PIANKA WODOROWA ,a iskrzenie zainicjowało zapłon . Oczywiście skończyło się tylko na strachu,ale w większej ilości było by już nie ciekawie .Także jak robicie elektrolizę z kretem wnętrza jakiegoś małego pojemnika,zadbajcie żeby był cały zanurzony .pzdr- predi Cytuj
Cyrograf15 Napisano 19 Listopad 2013 Napisano 19 Listopad 2013 Tego typu przedmioty lepiej czyścić w pionie. Nic się wtedy nie zbiera. Parokrotnie było pisane że można to robić w rurach PCV.Wojtek Cytuj
predi888 Napisano 19 Listopad 2013 Napisano 19 Listopad 2013 Tego typu przedmioty lepiej czyścić w pionie."A kolega myśli że jak czyściłem tego maga ? Stał pionowo na dnie pojemnika skośną krawędzią do góry , miejsce które wystawało ponad wodę,pomiędzy blachą a magiemi zaczeła się robić ta piana . Później dolałem wody i wszystko szło po staremu,tylko ża szybko się woda nagrzewała :P. Cytuj
P.D81 Napisano 27 Listopad 2013 Napisano 27 Listopad 2013 Witam. Od dłuzszego czasu zbieram sie do wykonania elektrolizy szabli, rury od panzerafausta i innych wiekszych metalowych przedmiotów. Przeczytałem juz chyba wszystko na tym forum i w necie w tej kwestii. Mam jednak kilka pytań na które nie mogłem znaleźć odpowiedzi lub odpowiedzi były bardzo rozbieżne.- czy do krokodylka od przewodu biegnącego od prostownika mogę podłączyć jeszcze inny przewód i wtedy zanurzyć całkowicie przedmiot do czyszczenia i przedmiot do ''pożarcia''wraz z kabelkami je łączącymi = i -? Czy konieczne jest żeby kawałek przedmiotów wystawał umożliwiając dojście przewodu nad wodą?- co będzie lepsze sól kuchenna, kret do rur czy zwykłe NaOH? do stworzenia roztworu? - czy aby nie spalic prostownika moge robic przerwy w elektrolizie?ewentualnie jak długie?Bardzo prosze o wszelkie sugestie... Cytuj
april_86 Napisano 22 Grudzień 2013 Napisano 22 Grudzień 2013 czy możliwe jest spalenie prostownika podczas elektrolizy? Czyściłem podkowę i po jakiejś godzinie akumulator przestał działać. I już nie zadziałał w ogóle..... Cytuj
Kriczer Napisano 22 Grudzień 2013 Napisano 22 Grudzień 2013 sprawdź bezpiecznik w prostowniku, bynajmniej u mnie to poszło tylko sprzęcik dość stary miałem Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi