panzerkris Napisano 14 Styczeń 2010 Autor Napisano 14 Styczeń 2010 WitamOd pewnego czasu mysle o zmianie sprzetu. Zainteresowałem sie własnie Whitesem Spectra V3. Moje sprzety ewoluowały nastepujaco kanarek>mxt>?? no własnie. Co Panowie myslicie o nowym dziecku Whitesa? Cena zaporowa. Czy naprawde jest wart tak dużej kwoty? Czy sprzet bije inne? Zasięg, dyskryminacja itp?Nowinki technologiczne w tym sprzęcie jakie?
panzerkris Napisano 14 Styczeń 2010 Autor Napisano 14 Styczeń 2010 Może VanWorden sie odezwie;)?Byłem na Twoim forum. Duzo tego ale ja chcę uzyskać info w pigułce.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 14 Styczeń 2010 Napisano 14 Styczeń 2010 Mało osób go ma. Ile on teraz kosztuje w USA, 1500$? Cena wysoka. Moim zdaniem żaden ręczny wykrywacz nie jest tyle wart. Nie mówię tu o tym czy kogoś stać czy nie. Po prostu NIE JEST TYLE WART. To samo zdanie mam o Deusie i Etracku. Takie sprzęty wypuszcza sie na rynek w założeniu ze jest wystarczająca grupa snobów i gadżeciarzy, która zasili konto producenta. A o opinie nie ma sie co obawiać, bo klienci którzy kupili staną za sprzętem murem. Tym bardziej że wcale nie tak łatwo o bezpośrednie kryteria oceny a nikt sie nie kwapi zrobic porządne testy porównawcze.Sprzęt 2x droższy od innych powinien być co najmniej 4x lepszy. A czy jest choćby o 50% lepszy od najlepszych 2x tańszych. WĄTPIĘ. Tu się już nie płaci za efektywny zasięg, bo to można zrobić znacznie taniej i bez fontanny, tylko za kolorowy ekranik i bezprzewodowe słuchawki. Po prostu zrobili na nowo DFX-a tym razem przykładając się bardziej. Tylko czemu to tak długo trwało? No i czemu to jest takie drogie??? Zaakceptowałbym 1000zł ekstra za te świecidełka. Ale powyżej 3000zł? Po prostu opłata frajerska".Filmy reklamowe Whitesa dostępne w sieci nie są przekonujące - niczego nie dowodzą. Zapewnienia userów - niewiarygodne. Kupisz, to sie przekonasz czy decyzja była słuszna, i przede wszystkim czy dostałes za te pieniądze to czego oczekiwałeś.
VanWorden Napisano 14 Styczeń 2010 Napisano 14 Styczeń 2010 MXT to jeden z najlepszych sprzętów VLF, więc mocno bym się zastanawiał nad zmianą. Sztuka polega tym, że swój wykrywacz trzeba po prostu dobrze poznać i wtedy nie bedzie mocnych;-)Spectra V3 to poszukiwawczy kombajn, który może wykorzystać jedynie naprawdę doświadczony poszukiwacz, także tu faktycznie możesz jeszcze poczekać, choćby na lepsze ceny:)PozdrawiamVW
samgnus Napisano 14 Styczeń 2010 Napisano 14 Styczeń 2010 Takie sprzęty wypuszcza się przede wszystkim na rynki zachodnie,gdzie ich cena nie jest wcale wygórowana dla przeciętnego Smitha Kolego Brzęczyszczykiewicz...ponadto rynek zachodni jest o wiele starszy od naszego i m.in.dlatego wymagania tamtejszych klientów na ogół są większe...U nas niestety nadal jednym z ważniejszych kryteriów doboru sprzętu jest jego cena... Kol.również używa określeń,czemu tak drogo,operuje kwotami...Dlatego myślę,że niezbyt elegancko jest nazywać kogokolwiek snobem,czy gadżeciażem tylko dlatego,że ma droższy sprzęt od Kolegi,bo idąc tym tropem można by równie dobrze określać posiadaczy najtańszych wykrywek np...osobiście nie pokuszę się o żadne określenie...Pozdrawiam!
samgnus Napisano 14 Styczeń 2010 Napisano 14 Styczeń 2010 P.S. Ponadto w zasadzie nikt z przedmówców nie napisał nic konkretnego o zaletach Spectry V3 lub jej minusach poza ceną,a pytającemu przecież chodziło konkrety typu zasięgi,dyskryminacje itd...
Brzęczyszczykiewicz Napisano 14 Styczeń 2010 Napisano 14 Styczeń 2010 Samgnus, nazwanie kogoś snobem czy gadżeciarzem nie powinno być za bardzo obraźliwe ;)Przeciętny zachodni europejczyk tak samo widzi ceny jak my. Tyle że jego zdolność nabywcza jest większa. Gdyby było tak jak mówisz, nikt na zachodzie nie jeździł np autem tańszym niz 200tys złotych, a przecież jeżdżą takimi samymi jak my. Przeciętny zachodni europejczyk nie wypsztyka się" z kasy dla wykrywacza czy samochodu po prostu, jak to bywa u nas. Bo nie jest głupi, tam nie ma takiej mentalności, żeby pod kościołem szpanować wypolerowanym autem, futrami i złotymi pierścieniami. U nas tez się stopniowo zmienia, ale jeszcze ciągle tak się dzieje. Bywam, to wiem.Pieniądz ma taka samą wartość wszędzie i towar tak samo nie może być przeszacowany, bo ludzie nie są głupi. Wejdź na forum poszukiwawcze w USA, to zobaczysz że oni tam nadal masowa jadą na swoich starych gałkowych Whitesach.
tomakzr Napisano 15 Styczeń 2010 Napisano 15 Styczeń 2010 jada na sprzetach z lat 80tych i sobie chwala,galkowce sa dalej w powazaniu.dla przykladu na ebayu stary minelab sterling uszkodzony poszedl za $100 pare.dodam ze jest to sprzet z 1983
VanWorden Napisano 15 Styczeń 2010 Napisano 15 Styczeń 2010 To troszkę inna bajka - po prostu jest już sporo kolekcjonerów wczesnych detektorów..PozdrawiamVW
tomakzr Napisano 15 Styczeń 2010 Napisano 15 Styczeń 2010 co za czasy nastaly,zamiast uzywac detektorow do powiekszania kolekcji to kolekcjonuja detektory.niewazne cene trzymaja!posiadam dwa zabytki minelab xs i tesoro bandido i wg mnie daja rade.jestem zadowolony
panzerkris Napisano 15 Styczeń 2010 Autor Napisano 15 Styczeń 2010 Kolega Brzeczyszczykiewicz słusznie swierdził tu cytat opłata frajerska" Tego własnie sie boje że cena nie idzie z osiągami.Kolorowe wyświetlacze itp.. hmm mam Nokie 3210 bez takich bajerów i tez przez nia sie tak samo gada jak przez telefon tego samego producenta za np 3000zł. Za mało info jest na temat tego sprzętu. Z tego co doczytałem się na jednym z forum procesor w V3 ma ...12lat!!! Troszke sporo. Moze informatykiem nie jestem, ale jak bym miał kompa z procesorem tylo letnim to do muzeum techniki jedynie by się nadawał.Natomiast snobem nie trzeba być zeby pozwolić sobie na taki sprzet. Jedni maja BMW inni Seicento. Jedno ma cztery kółka i drugie:) Jednego stać drugiego nie. Cel jest jeden dojechac i wrócic:)Ja ze swojego MXT jestem zadowolony. Mniejsze miałbym obiekcje gdyby Specta nie kosztowała 3 razy tyle co mój sprzęt. Pieniedzy jak kazdy nikt nie ma tyle zeby w błoto wrzucić.
panzerkris Napisano 15 Styczeń 2010 Autor Napisano 15 Styczeń 2010 Może ktoś z uzytkowników tego forum ma Spectre?
fiskars Napisano 15 Styczeń 2010 Napisano 15 Styczeń 2010 Jak ktos kupuje spectre to wie co robi,kasa w tym przypadku nie ma znaczenia,nie to sie liczy.Jak bym sie kierował tym co tu piszą(procesor 12 lat!!!!?) to bym dawno zimą w sandałach biegał.
Vorax Napisano 15 Styczeń 2010 Napisano 15 Styczeń 2010 Wejdź na forum poszukiwawcze w USA, to zobaczysz że oni tam nadal masowa jadą na swoich starych gałkowych Whitesach." Ja czytalem takze ze wielu Amerykanow przesiada sie spowrotem na importowane z Rosji i Polski stare pralki Frania i fiaty 126p.Hitem sezonu jest odkurzaczKosmos"-ostatnio poszedl za 100 dolarow na Ebayu.Pozdrawiam Vorax
adek_ Napisano 15 Styczeń 2010 Napisano 15 Styczeń 2010 brzęczyszczykiewicz piszesz ze sprzęt 2 razy droższy powinien być 4 razy lepszy. Skad Ty takie porównania bierzesz? Kupujesz samochód 2 razy drozszy to ma byc 4 razy lepszy szybszy czy jak? Sprzęt jest zapewne takie sam jesli chodzi o parametry, albo nieznacznie lepszy , płaci sie za dodatkowe gadżety i chęć posiadania czegoś lepszego(czyt droższego czego inni nie maja). Nie oceniam kupujacych, ani tych co chcą kupić.Chcesz mieć dobre auto kupujesz VW , chcesz mieć dobre i drogie z dodatkowymi opcjami kupujesz audi, i tak bym klasyfikowal takie porównania.
samgnus Napisano 15 Styczeń 2010 Napisano 15 Styczeń 2010 Cytuję Kol.Brzęczyszczykiewicza....Dośc specyficzne wymagania. Wykrywacze z wyższej półki mają sporo regulatorów. Bo gdyby ich nie miały byłyby niewiele lepsze od sprzętu z niższej półki, bo dopiero kontrola nad sprzętem umożliwia dobre osiągi. A kontrola jest niezbędna, jeśli sprzęt jest skomplikowany w budowie. Nie da się bić rekordów prędkości wozem drabiniastym."....Myślę,że Kol.ma dwie osobowości...raz jest dr.Jekyll,raz mr.Hyde ?!...bo przecież właśnie za te mozliwości płaci się wieęcej w droższych wykrywaczach...:)) Pozdrawiam!
Brzęczyszczykiewicz Napisano 15 Styczeń 2010 Napisano 15 Styczeń 2010 Widzę, ze się muszę wytłumaczyć, skoro to co pisze jest nie dość jasne, a powinno moim zdaniem.1. O dwunastoletnim procesorze to ja napisałem i jest co pełna prawda, z tym ze on jest jeszcze odrobinę starszy. Nie jest to żadna dyskwalifikacja, bo to nie ma ABSOLUTNIE NIC wspólnego z procesorami komputerów osobistych. Do tej pory stosuje się mikrokontrolery które są bezpośrednimi pochodnymi pierwszych procesorów. Może lepiej czasami za duzo nie pisac, bo może być opacznie zrozumiane przez wychowanków systemu windows i programowania obiektowego. Napisałem to jako uwagę, że urządzenie jest oparte na dość starych rozwiązaniach jeśli chodzi o mikrokontrolery.2.W kwestii cen. Lepszy samochód to samochód z lepszym silnikiem, wygodniejszy, bezpieczniejszy, cichszy , z lepszych materiałów, bardziej niezawodny, z nowoczesnym napędem, komfortowym zawieszeniem itd. I za to się płaci. A nie 2 czy ileś tam razy szybszy. Nie tylko w przypadku aut, ale całej techniki użytkowej wzrost klasy jest dużo wiekszy niz wzrost ceny. Telewizor LG kosztujący 2000zł jest nieporównanie gorszy od podobnego z pozoru telewizora Sony za zaledwie 500zł więcej.Oczywiście dla kogos kto potrafi dostrzec te różnice, bo dla większości obraz jest tak samo dobry.Ale jest też grupa produktów które mają cenę zaporową i przeznaczone sa dla innej kategorii klientów. Za np 2x wieksza cenę dostaje sie to samo, tylko zawiniete w sreberko. A to laptop z logo Ferrari, a to deske rozdzielcza z naturalnego drewna w samochodzie, a to kryształki Swarovskiego na obudowie telefonu. I to już jest zupełnie inna kategoria produktów. Nie kupi go nawet gdyby ja jak najbardziej byo stać osoba, która szuka po prostu dobrego urządzenia, bo taka osoba zadowoli się parametrami a wodotryski nie zrobią na niej wrażenia. Kupi to snob/szpaner/gadżeciarz, aby czerpać wewnętrzną lub zewnętrzna satysfakcję z posiadania czegoś czego normalny śmiertelnik sobie nie kupi.3. NIe ma żadnego rozdwojenia osobowości. Była odpowiedź na pytanie co kupić drogiego co ma parametry taniego". Pytanie było dziwne. Wykrywacz o dużych mozliwosciach musi miec sporo regulacji. Nie ma innej opcji! Te regulacje wynikają z tego, że w środku jest układ który się daje regulowac. W ACE np nie ma nic co się reguluje, więc i regulatorów nie ma. ACE 120 od 250 rózni się ilością przycisków a nie układem. ta różnica kosztuje 200zł i jest to jak najbardziej zdrowe i akceptowalne.Ale gdyby powstał ACE 250XS, z czarna obudowa i twardymi niklowanymi klawiszami a jedynym realnym usprawnieniem byłoby np podświetlanie LCD, i gdyby za te pozorne usprawnienia producent zażądał w sumie 1500zł, to juz by był towar dla gadżeciarzy. Każdy inny kupiłby nadal zwykłą 250-tkę.I o takie właśnie zabiegi oskarżam Whitesa. Kolorowy ekranik króry skraca czas pracy na bateriach o kilka godzin i cieniowane menu rodem z nawigacji samochodowej, a pod ta skórką wykresy VDI których zintertpretowanie jest tak samo wiarygodne jak w jednoczęstotliwościowym XLT, czynią V3 wyrobem gadżeciarskim z napompowaną ceną. Gdyby był droższy od XLT o 1000zł, nie powiedziałbym tego bo nie byłoby podstaw.
fiskars Napisano 15 Styczeń 2010 Napisano 15 Styczeń 2010 Powiedz jak wymysliłeś ten watek o 12 letnim procesorze.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 15 Styczeń 2010 Napisano 15 Styczeń 2010 Widać go na zdjęciu elektroniki. Takie trudne do odgadnięcia? :)
wiking10 Napisano 15 Styczeń 2010 Napisano 15 Styczeń 2010 I o takie właśnie zabiegi oskarżam Whitesa\\\\"tak czytam, czytam. niewiele mogę wnieść do dyskusji na temat v3, tak jak pozostali. jeszcze nie miałem w łapach. tak jak zawsze podziwiałem Pana Brzęrzyszczykiwiecza za wiedzę techniczną przeogromną, tak teraz mogę stwierdzić, że dawno, dawno nie spotkałem już, nie czytałem wypowiedzi kogoś, kto potrafi nadymać helem do niewyobrażalanych rozmiarów własne ego.pozdr
Brzęczyszczykiewicz Napisano 15 Styczeń 2010 Napisano 15 Styczeń 2010 Zupełnie nie rozumiem podstaw takiej oceny.W tym wątku.???
MarekM75 Napisano 16 Styczeń 2010 Napisano 16 Styczeń 2010 Ja również interesuję się tym sprzętem, a tu widzę tylko: bla, bla, bla... Temat był inny! A, jak się komuś nie podoba mercedes, niech jeździ maluchem :) Koniec sporu!
Vorax Napisano 16 Styczeń 2010 Napisano 16 Styczeń 2010 Nie wolno jezdzic mercedesem bo bedziesz snobem w oczach coniektorych, zaczynam bac sie isc kupic drozsza szynke w sklepie bo moze tez bede snobem?;)Na powaznie wracajc do watku,uwazam ze producenci wbrew sugestiom coniektorych wypuszczaja na rynek lepsze i glebsze sprzety a nie cofaja sie wstecz do epoki Prlu.Dlatego tez jesli okaze sie ze nowa wykrywka bedzie chociaz o 10-20% glebsza od wczesniejszego modelu to warto go kupic.Te kilka cm wiecej na zasiegu moze spowodowac ze ciekawe ale wyczyszczone juz plytszymi sprzetami miejsca znowu ozyja dajac interesujace fanty i wowczas ten 1000 zl wiecej czy mniej to bedzie smieszna kwota.Pozdrawiam Vorax
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.