Lobo26 Napisano 29 Luty 2004 Autor Napisano 29 Luty 2004 Witam !poszukuje informacji o rozmieszczeniu radarów na Pomorzu.W odkrywcy 1(60)/2004 podano że pomiędzy Rewalem a Trzęsaczem są pozostałości po FuMG39/62 Wűrzburg Reise"Interesują mnie lokalizacje na terenie od Mrzeżyna do Darłowa. A juz najbardziej rejon Kołobrzegu !Pozdrawiam !
wolff Napisano 29 Luty 2004 Napisano 29 Luty 2004 Wiesz nigdy się nie interesowałem tym tematem ale odnośnie kołobrzegu to zobacz tę stronkę www.festungkolberg.prv.pl Morze tam coś znajdziesz.Temat jest troszkę ciężki" a odnośnie stacji to w mojej okolicy miejscowi twierdzą że niemcy mieli stację radarową w Łasku woj.łódzkie tylko ja nie trafiłem na potwierdzenie tego.Miłego szukania.poz.wolff
Lobo26 Napisano 29 Luty 2004 Autor Napisano 29 Luty 2004 Dzieki za pomoc ! tylko ze jestem wlasnie współautorem tej stronki :] i poszukuje nowych informacji !!podobno w Kołobrzegu tez były radary tylko nigdzie nie mozna znależć potwierdzenia.
wolff Napisano 29 Luty 2004 Napisano 29 Luty 2004 To taksamo jak umnie gadałem kiedyś z jednym dziadkiem który mówił o bunkrach z wielkimi antenami w mojim rejonie.Podobno jak ruscy weszli to wszystko zdemontowali ale według gościa bunkry pozostały.podał mi przybliżony rejon ale nic nie znalazłem.A próbowałeś w wyszukiwarce wpisać stacje radarowe".Jak się coś dowiem to kliknę.poz.wolff
beaviso Napisano 29 Luty 2004 Napisano 29 Luty 2004 Nie Reise" tylko Riese. Wuerzburg-Riese (Riese = olbrzym).Radar w Trzęsaczu, ze względu na nabrzeżną lokalizację i parę innych przyczyn służył zapewne nie do wykrywania samolotów, lecz do obserwacji powierzchni morza.Natomiast miejscowi" spod Łasku mają 100% racji.pozdrawiam,M
wolff Napisano 29 Luty 2004 Napisano 29 Luty 2004 Mam proźbę jak by coś morzna bliżej na temat Łasku na priva to bym był wdzięczny.poz.wolff
Lobo26 Napisano 29 Luty 2004 Autor Napisano 29 Luty 2004 owszem moja pomyłka wiem ze w Kołobrzegu byly tez takie same co w Rewalu - zasięg ok 60-80 km. Tylko brak potwierdzenia!A ciekawy jestem jaka aparatura była używana w Bagiczu - na lotnisku ???
Alkali Napisano 1 Marzec 2004 Napisano 1 Marzec 2004 Cześć Łukasz (?)Nie w Kołobrzegu jak się okazuje, a w Ustroniu Morskim. Była tam 40. schwere Flugmelde-Leit Kompanie, Stellung „Kondor” wchodząca w skład Luftnachrichten-Regiment 221. Bliższych danych, np. lokalizacja, brak.A w rejonie Łasku była kompania radiotechniczna o kryptonimie „Lahnburg”. Alkali
Luca Napisano 1 Marzec 2004 Napisano 1 Marzec 2004 Witaj Alkali ;) Łukasz to ja ;)Faktycznie 'Kondor' w Kołobrzegu lub o okilicach stacjonował. Ja znalazłem pod nazwą Funkmeßgerät Stellung 1. Ordnung Kondor, Kolberg". A dotarłeś może do info gdzie w Ustroniu ?? pozdrawiam serdecznie !!
Luca Napisano 1 Marzec 2004 Napisano 1 Marzec 2004 Alkali, sorki - właśnie doczytałem Bliższych danych, np. lokalizacja, brak" ;) Z rana zamotany człowiek ;)
beaviso Napisano 1 Marzec 2004 Napisano 1 Marzec 2004 To już całkiem precyzyjne info. Informacja, do której dotarłeś oznacza tyle, że stacja Kondor była stacją dużą, tzw. pierwszej kategorii.Twoim zadaniem, jako mieszkańca regionu (zapewne), będzie odtąd jej namierzenie ;)))Proponuję zacząć od analizy mapy w skali najlepiej min. 1:50ooo i odszukania podejrzanych niezalesionych wyniesień terenu w promieniu przynajmniej 5 km od Ustronia.Co do Łasku lokalizacji brak. Szukaj po okolicznych wzgórzach, punktach wysokościowych.
Luca Napisano 1 Marzec 2004 Napisano 1 Marzec 2004 Dodać mozna, że stacje radiolokacyjne nad 'naszym' morzem były w Dziwnowie i Świnoujściu (Funkmeßgerät Stellung 2. Ordnung Dobbermann, Dziwnow Funkmeßgerät Stellung Delphin, Swinemünde). Tyle narazie ;)
beaviso Napisano 1 Marzec 2004 Napisano 1 Marzec 2004 Dodać można, iż informacja ta jest częściowo błędna :)))Chcesz korektę, to odezwij się na priva.pozdr,M
Gość Napisano 1 Marzec 2004 Napisano 1 Marzec 2004 Czytając powyższe posty nie mogę sie oprzeć pytaniu:Czy wiadomo coś na temat radarów Wűrzburg Riese, które na Pomorzu lub w innych rejonach mogły stanowić wyposażenie baterii p-lot? A może używano innych radarów w tej roli?W rejonie stanowisk dawnych baterii można spotkać betonowe podstawy tak z trzech rodzajów, czy stosowano więc trzy typy radarów?
beaviso Napisano 1 Marzec 2004 Napisano 1 Marzec 2004 Jagmin -->Jeżeli dysponujesz zdjęciami tych podstaw 3 typów, to je koniecznie wrzuć i wtedy problem rozwiążemy.Temat jest niezbadany. Wg mojego rozeznania Wuerzburgi-Riese nie były używane do korygowania ognia Flaku. Uzasadnię to następująco:- zbyt duży zasięg, który pozostałby niewykorzystany- zapotrzebowanie w całej Europie na W-R do innych celów- dostępność radarów dedykowanych wyłącznie do celów kierowania ogniem: przede wszystkim mały Wuerzburg (zwykły, czyli -A, C, -D), mały Mannheim, Kulmbach.Z kolei małe Wuerzburgi nie miały _chyba_ czegoś takiego jak standardowa podstawa. Były albo rozstawiane na nogach, albo instalowane do bunkra. To było naprawdę maleństwo.pozdr,M
Lobo26 Napisano 1 Marzec 2004 Autor Napisano 1 Marzec 2004 cos ostatnio takiego trafilem - z podpisem Würzburg Riese FuSE 65"na stronie : http://www.luftarchiv.de/
beaviso Napisano 1 Marzec 2004 Napisano 1 Marzec 2004 Oznaczenie Wuerzburga-Riese jako FuSE-65 jest dla mnie dziwne. Takie oznaczenia stosowano przejściowo, ale nie o to chodzi. S oznacza wyrób Siemensa, a W-R był dzieckiem Telefunkena...
Lobo26 Napisano 1 Marzec 2004 Autor Napisano 1 Marzec 2004 przyznam sie bez bicia ;) - nie wiem , nie jestem obcykany w radarach.mogę jeszcze podac jedną stronke na ktorej są jeszcze inna oznaczenia takie jak FuMO214 Wurzburg Riese" http://home.online.no/~la8ak/k52.htmBeaviso jak rozwikłasz zagadke oznaczen to podziej sie wnioskami.Pozdrawiam
beaviso Napisano 1 Marzec 2004 Napisano 1 Marzec 2004 Nie ma zagadki, tylko jest mały bałagan w oznaczeniach (kolejne wytyczne).FuMO 214 to chyba najpopularniejsze oznaczenie symboliczne W-R. Skrót FuMO oznacza Funkmessortung - radiolokacja, czyli chodzi po prostu o aktywne urządzenie do wykrywania, tzw. radar :)Ale w zasadzie FuMO 214 było nazwą zgodną z symboliką stosowaną w... Kriegsmarine, Luftwaffe zaś używała do oznaczenia W-R nazwy FuMG 39 T-R. FuMG oznacza Funkmessgeraet (urządzenie rlok.), T - Telefunken, R - odmiana Riese.FuSE 65 = FMG 39 T-R (FuMG 39 T-R) = FuMO 214 = Wuerzburg Riese
Lobo26 Napisano 2 Marzec 2004 Autor Napisano 2 Marzec 2004 dysponujecie innymi lokalizacjami stacji radiolokacyjnych ? oprocz Świnoujscia, Dziwnowa, Niechorza (Rewala)i poruszanego w tym Kolobrzeg (Ustronie Morskie). inne na pomorzu ?
beaviso Napisano 2 Marzec 2004 Napisano 2 Marzec 2004 Polska to pustynia w porównaniu z Niemcami i Europą Zachodnią. Ale wiem, że coś powinno być w Wielgowie pod Szczecinem. Szukaj też w okolicach Chojny (na SE od niej). Generalnie zwróć uwagę na skrajnie zachodnie wybrzeże, tam jest największa szansa. Gdzie indziej bieda.
jagmin Napisano 2 Marzec 2004 Napisano 2 Marzec 2004 --> beavisonie mam na podorędziu fotografii na ten temat, ponadto teren mojego działania to Górny Śląsk, lecz wspomniane wcześniej konstrukcje to:A - typowa wieloboczna podstawa pod stacjonarny radar Wűrzburg Reise, taka jak na fotografiach powyżej;B - fundament w formie ściany żelbetowej wysokości 1,50 m, grubości 0,30 m, i wymiarach w planie około 2 x 6 m (np. na terenie giełdy samochodowej w Gliwicach);C - jedna podstawa jest rozbita i nieczytelna lecz można wykluczyć A i B.Ponadto spotkać można małe schrony obserwacyjne niewiadomego przeznaczenia - dołączam foto.
Lobo26 Napisano 2 Marzec 2004 Autor Napisano 2 Marzec 2004 do kolegi Jagminajesli Twoim obszarem jest śląsk to podpowiem (a moze juz to wiesz):Pozycja Stolarzowice składa się z samodzielnego obiektu typu R 116a (...) znajdują się tam dobrze zachowane stanowiska polowe, dwa wysadzone schrony i fundamenty pod radar typu WÜRZBURG RIESE."Pozycja Stolarzowice na NW od Bytomia.
Gość Napisano 2 Marzec 2004 Napisano 2 Marzec 2004 Tak-te Stolarzowice zgadzaja sie ze stanem obecnym.dodam jeszcze ze ok 100m dalej sa stanowiska artyleryjskiefotki sa na stronie forty krakow"
buchheide Napisano 2 Marzec 2004 Napisano 2 Marzec 2004 Dokładam swoje 3 grosze: podstawa pod Wuerzburga przy autostradzie rejon Załom/Wielgowo k/Szczecina i gdzieś koło Choszczna (zapytam kolegi z Holandii, siedzi w tym). Jest też coś koło Łukęcina, ale nie wygląda to na fundamenty radaru. Ale mogę się mylić. Zejście na plażę koło bazy ratowników, i na lewo od zejścia, ok. 30 m.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.