gawronzo Napisano 13 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 13 Styczeń 2010 Czy ktoś z was próbował niejako nałożyć na siebie w edytorze graficznym mapę starą i nową ? Oczywiście przy zachowaniu skali. Myślę tu o zastosowaniu przezroczystości jednej z map tak aby można było lepiej umiejscowić obiekty starej mapy na nowej i w związku z tym łatwiej do nich trafić fizycznie :). W sumie to można by też poczynić sporo spostrzeżeń związanych z przesuwaniem/zanikaniem dróg, granic lasów, koryt rzek itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 13 Styczeń 2010 Share Napisano 13 Styczeń 2010 gimp - kiedys sie bawilem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 13 Styczeń 2010 Share Napisano 13 Styczeń 2010 i ja też próbowałem, ale w rezultacie nic ciekawego nie wyszło z tej operacji :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gawronzo Napisano 13 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 13 Styczeń 2010 @zbyniek - jak zgaduję nawet stałe obiekty na mapach (np. kościoły) nie chciały się pokryć z uwagi na dokładność" starszej mapy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobiepan Napisano 13 Styczeń 2010 Share Napisano 13 Styczeń 2010 W photoshopie próbowałem. Nie tyle nakładać mapę na mapę, co nałożyć starą mapę na screen z satelity, rzeczywiście może to pomóc w namierzeniu obiektów, ale rewelacji się nie spodziewaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lv426 Napisano 13 Styczeń 2010 Share Napisano 13 Styczeń 2010 (np. kościoły) nie chciały się pokryć z uwagi na "dokładność starszej mapy?"Sprawdzałem dokładność przedwojennej mapy gps'em i okazało się, że jest niezła. Cemantarz obecnie znajduje się w tym samym miejscu co przed wojną. Podeszłem do bramy cmentarza i gps dokładnie pokazał, że stoję tuż przed ogrodzeniem. Podobnie było z innymi punktami, które jak się okazało nie przesunęły się od tamtego czasu nawet o metr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muchomor Napisano 13 Styczeń 2010 Share Napisano 13 Styczeń 2010 Do tego celu nadają się Gimp,Photoshop i inne programy obsługujące warstwy,ja natomiast nakładałem szkic bitwy z epoki napoleońskiej na zdjęcie z satelity (Zumi.pl),i nie powiem,nawet nieźle to wyszło,dzięki temu zlokalizowałem w terenie szaniec nr.2,okazało się,że w terenie szaniec znajdował się jakieś 200m od miejsca ,w którym znajdował się nałożony na mapę,ogólnie bardzo pomocna sprawa,zwłaszcza w nieznanym terenie.Można jeszcze np: ściągnąć zdjęcia satelitarne interesującego nas rejonu z Zumi.pl w formacie .jpg razem z kalibracją programem ZumiBuddy ,nanieść szkic bitwy na zdjęcie przy pomocy np:Gimpa,następnie potraktować programem Img2ozf,wrzucić do nawigacji z Ozim i ruszać w teren z wykrywką,jest to bardzo pomocne w nieznanym terenie przynajmniej dla mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiskars Napisano 13 Styczeń 2010 Share Napisano 13 Styczeń 2010 mapy z I wojny pięknie sie nakładają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiskars Napisano 13 Styczeń 2010 Share Napisano 13 Styczeń 2010 I wojna ,linia frontu,nakładka w google earth,w realu bląd niewielki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebo_sek Napisano 13 Styczeń 2010 Share Napisano 13 Styczeń 2010 Fiskars jaka jest odległość między jedną linią a drugą? Na takim polu gdzie najlepiej szukać, w jakiej odległości od okopów? a może w samych okopach?Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiskars Napisano 13 Styczeń 2010 Share Napisano 13 Styczeń 2010 około 300-400 metrów,ale to nie jest ważne,jak wejdziesz w miejsce to szukasz.Mapa jest nałozona na charakterystyczne punkty odniesienia,miasta,wsie i inne szczegóły.W okopach jesli nawet są to niewiele jest jak wogole cos jest.Tylko przedpole i okolice.Tam najwiecej znajduje.Troche pomyslec logicznie i efekty są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebo_sek Napisano 13 Styczeń 2010 Share Napisano 13 Styczeń 2010 Dzięki, tak właśnie myślałem, ale dzięki za potwierdzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostoja Napisano 16 Październik 2014 Share Napisano 16 Październik 2014 Witam Was,Czy ktoś próbował kalibrować carską Mapę Kwatermistrzostwa z 1839r na ortofotomapę. Szukałem porad w Googlu w tej kwestii ale nic ciekawego nie znalazłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rav79 Napisano 20 Październik 2014 Share Napisano 20 Październik 2014 ja kalibruję sobie i mapę kwatermistrzostwa i mapy heldensfelda z 1803 r. i mapy nowych prus wschodnich z około 1800 roku i czasem wychodzi lepiej a czsem gorzej, zależy od arkusza. ogólnie kongersówka z racji skali (chyba 1:114000)jest dość niedokładna i błedy nawet kilkaset metrów nie są rzadkie. ale hendelsfeld albo zwłaszcza mapa nowych prus wschodnich kalibruje się nieco lepiej bo jest w dokładnej skali 1:33000. tak czy inaczej dobrze mieć też skalibrowane młodsze i dokładniejsze mapy aby na bieżąco w terenie weryfikować ewentualny błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rav79 Napisano 20 Październik 2014 Share Napisano 20 Październik 2014 tylko ja to kalibruję pod androzica żeby mieć w terenie na telefonie z gps bo wtedy to ma sens i widzę na sterej mapie swoją aktualną pozycję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostoja Napisano 20 Październik 2014 Share Napisano 20 Październik 2014 Mapa Kwatermistrzostwa ma skalę 1:126000 i jestem świadom jej dużej niedokładności. Może ktos próbował Ozi Explorerem na PC? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rav79 Napisano 21 Październik 2014 Share Napisano 21 Październik 2014 zgadza się skala 1:126000. kalibruję w pc własnie o ozim, oxniej konwertuję na format ozf2 i wrzucam na telefon pod androzica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.