Skocz do zawartości

Zjednoczmy się!!

SZZ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzisiaj już mi się nie chce siedzieć nad statutem,ale jutro zajmę się rozdziałem o tworzeniu kół. To biorę na siebie. Może niech ktoś zajmie się określaniem podstaw gospodarki finansowej? Myślę, że powinno być tak,że 60-70 proc. składki członka trafia do centrali, bo ona musi wszystko ciągnąć, wynajmować prawników, robić publikacje, podejmować akcje,być w kontakcie z mediami i prowadzić stronę www oraz zajmować się całą biurokrację. 30-40 proc.powinno być dzielone między okręgi i koła do ich własnej dyspozycji.
Artur
  • Odpowiedzi 422
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Jeśli chodzi o statut to wszyscy mogą się swobodnie wypowiedzieć. Zapraszamy również do edytowania go (opcja dostępna po zalogowaniu się).

Kwestia biur, sekretarek - też uważam, że to nie ten etap. Wcale nie powinniśmy o tym wspominać w statucie. Powiem więcej - możemy mieć na początku problem ze wskazaniem siedziby stowarzyszenia (i siedzib oddziałów terenowych). Nalegam na statut w miarę możliwości prosty byśmy nie utonęli w jakiejś biurokracji!

Kwestia składek - myślę, że składki muszą być ale nie za wielkie. Myślę, że 20 zł rocznie będzie ok. Tyle każdy jest w stanie zapłacić i nawet tego nie odczuje. Co do podziału to myślę, że po 50% na oddział i na centralę będzie OK. Trudno zakładać ilu poszukiwaczy do nas przystąpi ale gdyby udało się zrzeszyć tysiąc to centrala ma 10.000 zł rocznie. Z tego da się zapłacić za stronę www, za jakieś znaczki na korespondencję, zaprojektować logo, opłacić paru członkom poradę prawną itp. W oddziałach terenowych powiedzmy przy 100 członkach jest 1000 zł na rok. Nie są to jakieś wielkie pieniądze ale można za to np. wynająć salę na zebrania i zaprenumerować Odkrywcę :).

Zresztą kasa nie jest najważniejsza. Grunt, że będziemy przemawiać jednym głosem.
Napisano
zawsze mnie uczyli ze najpierw praca a potem kasa, no chyba ze cos sie zmieniło.... Moze najpierw jakies osiągniecia dobrze byłoby wypracować tym zdobyć zaufanie i wtedy ew wystąpić o skladki? Zakupicie po znaczku ,,super odkrywcy i tym zamierzacie zdobywać rzesze ,,abonamentowców" ? Powoli w tej dyspucie zaczynam dostrzegać nie chęć zmiany tylko zrobienia interesu......
Napisano
@gawronzo: Kwestia biur, sekretarek - też uważam, że to nie ten etap. Wcale nie powinniśmy o tym wspominać w statucie."

Ba, oczywiście, że to pieśń przyszłości i w statucie takich rzeczy się nie ujmuje. Ale to naturalna konsekwencja poważnej profesjonalnej działalności, do czego, mam nadzieję, z czasem uda się dojść...

Nalegam na statut w miarę możliwości prosty byśmy nie utonęli w jakiejś biurokracji!"

Prosty, ale spójny. Zresztą jest z czego czerpać- PZW, SNAP..

Kwestia składek - myślę, że składki muszą być ale nie za wielkie. Myślę, że 20 zł rocznie będzie ok. (...) Co do podziału to myślę, że po 50% na oddział i na centralę będzie OK. (...) Gdyby udało się zrzeszyć tysiąc to centrala ma 10.000 zł rocznie."

Sądzę, że to realna symulacja. Proponowałbym 2 zł miesięcznie, czyli 24 zł/rok, płatne w dwóch ratach, bo w cyklu miesięcznym koszt przelewu przewyższyłby składkę.

adek: Powoli w tej dyspucie zaczynam dostrzegać nie chęć zmiany tylko zrobienia interesu......"

Tak, oczywiście, kombinujemy z gawronzo,jak tu oskubać poszukiwaczy.
Artur
Napisano
@adek_: ale mnie rozśmieszyłeś ;) Normalnie powinienem się chyba obrazić. To ja się zastanawiam czy w te 10 zł na oddział od członka wystarczy na jego legitymację i koszt przesyłki czy też będzie musiał za nią zapłacić oddzielnie a Ty insynuujesz jakieś machinacje na starcie ? ;). Nawet przypuśćmy, że oddział ma 1000 zł. Trzeba nieźle kombinować by wydać tą kasę sensownie. Zresztą od czego są rachunki, skarbnik, komisja rewizyjna?
Napisano
@> do arturborat : Forum Główne Odkrywcy , umocowane przy nowoutworzonym Stowarzyszeniu rejestrowym.

1. Krok pierwszy :

Stowarzyszenie (potocznie stowarzyszenie rejestrowe) posiada osobowość prawną, może zakładać terenowe jednostki organizacyjne, łączyć się w związki stowarzyszeń, przyjmować w poczet swych członków osoby prawne oraz korzystać z ofiarności publicznej i przyjmować dotacje od organów władzy państwowej i innych instytucji.

Kwestię zakładania tego typu stowarzyszeń reguluje rozdział 2 Tworzenie stowarzyszeń" ustawy – Prawo o stowarzyszeniach. Zgodnie z art. 9 tej ustawy, do założenia stowarzyszenia niezbędne jest uchwalenie statutu i wybranie komitetu założycielskiego przez co najmniej 15 osób. UPS określa również elementy konstytutywne statutu stowarzyszenia (art. 10) i jego władze – walne zebranie członków, zarząd i organ kontroli wewnętrznej (art.11).

Do finalnego utworzenia stowarzyszenia ustawa Prawo Stowarzyszeń wymaga jego zarejestrowania w Krajowym Rejestrze Sądowym – i o ile kwestie KRS określone są w odrębnej ustawie, to procedura rejestracyjna jest przedmiotem regulacji UPS (art. 13 – art. 21). Prawo o stowarzyszeniach (art. 22) przewiduje również możliwość łączenia się stowarzyszeń w ich związki – taki związek mogą założyć co najmniej 3 stowarzyszenia – które podlegają rygorom komentowanej ustawy.

W rozdziale 4 znalazły się przepisy dotyczące majątku stowarzyszenia. Zgodnie z art. 33 majątek ten powstaje ze składek członkowskich, darowizn, spadków, zapisów, dochodów z własnej działalności, dochodów z majątku stowarzyszenia oraz ofiarności publicznej. UPS dopuszcza również możność prowadzenia przez tego typu zrzeszenia działalności gospodarczej, z której zyski przeznaczane mogą być tylko i wyłącznie na działalność statutową stowarzyszenia. UPS nie wyklucza również możliwości otrzymywania przez stowarzyszenia państwowych dotacji.
Napisano
Wszelkie nowe nazwy : nazwy przyszłych Klubów , Stowarzyszeń etc. (ich brzmienie) jest dość istotne. Staranne /przemyślane/ nazewnictwo. Należy unikać słów : Odkrywcy , Poszukiwacze , Detektoryści > to drażni potencjalnych adwersarzy.
Pasjonaci Historii , Fundacja na rzecz zaginionych dzieł sztuki , etc. > oto właściwy kierunek w doborze nazwy.
Napisano
Uff... przeleciałem cały statut, wyłapałem literówki i pozmieniałem co nieco (gdzieś była mowa o członkach korespondentach, którzy nie byli w wykazie rodzajów członków). Przeformatowałem tekst na format wiki.

Uwaga: jak ktos chce edytować to niech włączy w edytorze wikitext i zobaczy jaka tam jest składnia. Wtedy cyferki będą się ładnie dodawać w paragrafach (listy numerowane są robione znakiem #", kolejne zagnieżdżenia wielokrotnością ##" itd). Zwracam na to uwagę ponieważ graficznie trochę się to rozwala.

Wstawiłem nazwę stowarzyszenia Polska Federacja Odkrywców i Kolekcjonerów" ale nie upieram się przy niej.

Zgłaszajcie propozycje!

Co do drażnienia to czy to takie ważne? Przecież jesteśmy poszukiwaczami, odkrywcami i kolekcjonerami :). Wystąpmy z otwartą przyłbicą pod nazwą która nas najlepiej określa. No chyba, żeby nie drażnić adwersarzy nazwiemy się Stowarzyszeniem Poszukiwaczy Meteorytów" ;).
Napisano
Przepraszam, nie śledzę całości tematu ale to stowarzyszenie" początkowo miało zrzeszać także: rekonstruktorów itd.(wszystkich związanych z żywą historią). Więc czy aby napewno nazwa ta jest odpowiednia?
Napisano
Aha i jeszcze mam kilka poprawek.

Stowarzyszenie swe cele realizuje poprzez:
3.organizowanie poszukiwań pod szyldem stowarzyszenia i zgodnie z przyjętymi przez Stowarzyszenie zasadami zasadami, (powtórzenie słowa zasadami").

4.poprawianie bezpieczeństwa publicznego poprzez zgłaszanie niewybuchów i niewypałów (tutaj zamiast iewybuchów i niewypałów" proponowałbym użyć materiałów niebezpiecznych", dlatego, że lepiej brzmi i nie wyobraża członków stowarzyszenia jako biegających z bombami, granatami itp.)

Członkiem honorowym Stowarzyszenia może być osoba fizyczna, która wniosła wybitny wkład w działalność i rozwój Stowarzyszenia. (jako członków honorowych bardziej wyobrażam sobie :weteranów, historyków(z urzędu), osoby zasłużone dla Polski)

To na razie tyle z tego co zdążyłem przeczytać, staram się pomóc więc proszę mnie nie atakować ;)
Napisano
Przykład nazwy dla rekonstruktorów : <<<Stowarzyszenie-Grupa Rekonstrukcyjna Twierdzy Grudziądz>>>.

Dodatkowe info o stowarzyszeniach :

a) • małoletni poniżej 16 lat może należeć do stowarzyszenia, jeśli wyrażą na to zgodę jego przedstawiciele ustawowi (np. rodzice), jednak osoba taka nie może brać udziału w głosowaniu na walnym zebraniu członków oraz być wybierana do organów stowarzyszenia;

b)• małoletni w wieku 16-18 lat, mający tzw. ograniczoną zdolność do czynności prawnych, mogą należeć do stowarzyszenia, głosować na walnym zebraniu członków oraz być wybierani do organów stowarzyszenia, jednak w składzie zarządu danego stowarzyszenia większość muszą stanowić osoby o pełnej zdolności do czynności prawnych;
Napisano
>>> Przypomnienie :

> Stowarzyszenie zarejestrowane nabywa osobowość prawną z chwilą wpisu do Krajowego Rejestru Sądowego.

> Stowarzyszenie zarejestrowane musi być powołane przez co najmniej 15 osób.

> Statut stowarzyszenia, które będzie ubiegać się o status organizacji pożytku publicznego musi zawierać pozwolenie na ubieganie się o taką formę działalności. Jeżeli stowarzyszenie ma zamiar tworzyć terenowe jednostki organizacyjne, to ma obowiązek określić w statucie strukturę organizacyjną i zasady tworzenia tych jednostek.
Wszystkie dokumenty powinny być oryginałami lub kopiami notarialnie poświadczonymi. Do wniosku należy dołączyć zaświadczenie o wniesieniu opłaty.

> Na wszystkie szczegółowe informacje, związane z postępowaniem przed Krajowym Rejestrem Sądowym, powinny zostać udzielone odpowiedzi przez pracowników sądu.
Napisano
Federacja według słownika wyrazów obcych w najstarszym znaczeniu to przymierze. Przymierza mogą tworzyć osoby fizyczne wyznające wspólne wartości lub realizujące te same cele. Vide - Federacja Konsumentów:
http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=312
Artur
Napisano
@Gawronzo : przychylam się do jego pomysłu na stwowrzenie nowego stowarzyszenia , nie bazującego na starym ponieważ nie można tym samym wynosić na pieriestał tych którzy to stowarzyszenie wznieśli. (Weźmy na to jako przykład sposób działania partii politycznych , jak coś nie wyjdzie tworzą nową partię z nową nazwą i tak piać od nowa).Widocznie politycy troszkę się znają na tym i uważają że ten sposób jest skuteczny.
Ale wracając do tematu słuchajcie to MY Polacy wygraliśmy I i II wojnę światową i wiele innych bitew pradawnych to my jesteśmy wzorem dla innych narodów, zdematerializowaliśmy komunizm (od tak chociażby Solidarność , dumna nazwa)
To my teraz wykopujemy w ziemi ojczystej militaria z tamtych lat kiedy walczyli nasi Dziadowie.
Czyli umiemy lub potrafiliśmy się zjednaczać do wspólnego działania.
Z ziemi i tak nie wykopiemy wszystkiego, nasze dzieci będą po nas kopać i odkrywać historię , ale wspólnym działaniem otworzymy drogę w przyszłość.
Jeżeli prawa nie da się nagiąć na naszą stronę to znaczy że trzeba je zmieniać .
Więc Polacy, Rodacy znów do Boju.
Napisano
@Gawronzo : przychylam się do jego pomysłu na stwowrzenie nowego stowarzyszenia , nie bazującego na starym ponieważ nie można tym samym wynosić na pieriestał tych którzy to stowarzyszenie wznieśli. (Weźmy na to jako przykład sposób działania partii politycznych , jak coś nie wyjdzie tworzą nową partię z nową nazwą i tak piać od nowa).Widocznie politycy troszkę się znają na tym i uważają że ten sposób jest skuteczny.
Ale wracając do tematu słuchajcie to MY Polacy wygraliśmy I i II wojnę światową i wiele innych bitew pradawnych to my jesteśmy wzorem dla innych narodów, zdematerializowaliśmy komunizm (od tak chociażby Solidarność , dumna nazwa)
To my teraz wykopujemy w ziemi ojczystej militaria z tamtych lat kiedy walczyli nasi Dziadowie.
Czyli umiemy lub potrafiliśmy się zjednaczać do wspólnego działania.
Z ziemi i tak nie wykopiemy wszystkiego, nasze dzieci będą po nas kopać i odkrywać historię , ale wspólnym działaniem otworzymy drogę w przyszłość.
Jeżeli prawa nie da się nagiąć na naszą stronę to znaczy że trzeba je zmieniać .
Więc Polacy, Rodacy znów do Boju.
Napisano
Sorry, ale jesteś niekonsekwentny - gdy ja apelowałem o to by się nie rozdrabniać i tworzyć federację, Ty to ustawicznie torpedowałeś. Teraz słowo federacja" jest wygodne, więc można go użyć? Federacja to w świetle prawa (co sam żywo podkreślałeś) związek conajmniej trzech stowarzyszeń a nie jedno, jakie tu na siłę forsujesz. To jest wprowadzanie ludzi w błąd i wygląda jakby służyło napędzaniu nowych członków a przez to i składek. To nie jest uczciwa droga do jednoczenia środowiska.

Pozdrawiam

VW
Napisano
@VanWorden - myslisz pojęcie federacji i związku stowarzyszeń. Związek stowarzyszeń to federacja stowarzyszeń a stowarzyszenie osób fizycznych to federacja osób fizycznych. Nigdzie nie jest napisane, że nie możemy nazwać się federacją .
Napisano
gawronzo - Nie nie mylę pojęć. Federacja to właśnie związek stowarzyszeń i osób prawnych (conajmniej trzy stowarzyszenia).
To co jest tu proponowane to stowarzyszenie o wprowadzającej w błąd nazwie. Nawet fiata 126p można nazwać Super Turbo Sport" tylko co z tego wynika?

Pozdrawiam

VW
Napisano
Panowie myślcie co robicie.

STATUT STOWARZYSZENIA POLSKA FEDERACJA ODKRYWCÓW I KOLEKCJONERÓW"

Albo statut stowarzyszenia, albo statut federacji, anie statut stowarzyszenie polska federacja.....przecież to od razu cofną... pozdr
Napisano
@sovereign2000
Kwestia wieku. Zmieniłem w Rodz. III 3.1 i 6. Uważam, że członkami zwyczajnymi mogą być tylko pełnoletni (ukończone 18 lat). Jeżeli nie mają 18 lat to mogą być tylko wspierającymi za zgodą rodziców.

@VanWorden: zajrzyj proszę do ustawy o stowarzyszeniach i pokaż mi gdzie w tym dokumencie chociaż w jednym miejscu jest mowa o jakiejkolwiek 'federacji'. Otóż nigdzie. Słowo federacja nie ma żadnego znaczenia prawnego. Jest to po prostu związek i tyle.

@Eagle11: jeżeli masz jakiś pomysł na nazwę wal śmiało :)
Dzięki a uwagi, poprawiłem statut zgodnie z Twoimi uwagami.
Zdefiniowałem członka honorowego jako: Członkiem honorowym Stowarzyszenia może być osoba fizyczna, która wniosła istotny wkład w działalność i rozwój Stowarzyszenia lub osoba zasłużona dla Polski w sferze kulturalnej, militarnej, naukowej lub społecznej, która popiera cele Stowarzyszenia."
Napisano
...Stowarzyszenia mogą tworzyć związki stowarzyszeń i innych osób prawnych, czasem zwane także federacjami.
Aby taki związek powstał muszą się zebrać przynajmniej 3 stowarzyszenia. Związek wspólnie z tymi 3 stowarzyszeniami mogą tworzyć jeszcze inne osoby prawne, które nie mają celów zarobkowych (np. fundacje)..."
http://poradnik.ngo.pl/x/366684

Pozdrawiam

VW
Napisano
@: Zbyniek: Albo statut stowarzyszenia, albo statut federacji, anie statut stowarzyszenie polska federacja.....przecież to od razu cofną... "

Zbyniek, czytaj co jest wcześniej napisane... I przeczytaj statut Federacji Konsumentów (link też masz wcześniej). Poza tym przecież stowarzyszenia mogą wstępować do PFOKiMH jako członkowie wspierający.

Dodałem koła. Myślę, że koła będą decydowały o faktycznej, na najniższym szczeblu rozgrywającej się praktyce. Dlatego nie obarczałem ich,w mojej propozycji, zbytnią biurokracją i rozbudowaną strukturą. Jest przewodniczący i walne zebranie jako jedyne władze. O ile na szczeblu pośrednim - w okręgach (wprowadziłem tez tą nazwę) i w centrali wskazana jest kolegialność i Zarząd, to właśnie na dole przewodniczący ma właściwie uprawnienia wodzowskie. Tam wszystko musi być trzymane twardą ręką za mordę. Wprowadziłem jednak bezpieczniki pozwalające i członkom koła, i zarządowi Okręgu na powstrzymywanie satrapów (o ile by się pojawili). W związku z tym- także zmiany w kompetencjach Zarządu Okręgu.

Wprowadziłem pojęcie Kodeksu Etycznego, który też wypadałoby obgadać. On powinien być zatwierdzony uchwałą Zarządu.

Rozbudowałem nazwę stowarzyszenia do: Polska Federacja Odkrywców, Kolekcjonerów i Miłośników Historii".

UWAGA: Numeracja punktów idzie w każdym rozdziale od 1. teraz tak jest wygodniej pracować, ale na końcu trzeba zrobić ciągła od pierwszego do ostatniego w całym statucie.

Gawronzo- spieprzyłem Twoje formatowanie. Niestety, nie wiem, jak to przywrócić. Sorry
Artur

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie