arturborat Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 Dzisiaj już mi się nie chce siedzieć nad statutem,ale jutro zajmę się rozdziałem o tworzeniu kół. To biorę na siebie. Może niech ktoś zajmie się określaniem podstaw gospodarki finansowej? Myślę, że powinno być tak,że 60-70 proc. składki członka trafia do centrali, bo ona musi wszystko ciągnąć, wynajmować prawników, robić publikacje, podejmować akcje,być w kontakcie z mediami i prowadzić stronę www oraz zajmować się całą biurokrację. 30-40 proc.powinno być dzielone między okręgi i koła do ich własnej dyspozycji. Artur
gawronzo Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 Jeśli chodzi o statut to wszyscy mogą się swobodnie wypowiedzieć. Zapraszamy również do edytowania go (opcja dostępna po zalogowaniu się).Kwestia biur, sekretarek - też uważam, że to nie ten etap. Wcale nie powinniśmy o tym wspominać w statucie. Powiem więcej - możemy mieć na początku problem ze wskazaniem siedziby stowarzyszenia (i siedzib oddziałów terenowych). Nalegam na statut w miarę możliwości prosty byśmy nie utonęli w jakiejś biurokracji!Kwestia składek - myślę, że składki muszą być ale nie za wielkie. Myślę, że 20 zł rocznie będzie ok. Tyle każdy jest w stanie zapłacić i nawet tego nie odczuje. Co do podziału to myślę, że po 50% na oddział i na centralę będzie OK. Trudno zakładać ilu poszukiwaczy do nas przystąpi ale gdyby udało się zrzeszyć tysiąc to centrala ma 10.000 zł rocznie. Z tego da się zapłacić za stronę www, za jakieś znaczki na korespondencję, zaprojektować logo, opłacić paru członkom poradę prawną itp. W oddziałach terenowych powiedzmy przy 100 członkach jest 1000 zł na rok. Nie są to jakieś wielkie pieniądze ale można za to np. wynająć salę na zebrania i zaprenumerować Odkrywcę :).Zresztą kasa nie jest najważniejsza. Grunt, że będziemy przemawiać jednym głosem.
adek_ Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 zawsze mnie uczyli ze najpierw praca a potem kasa, no chyba ze cos sie zmieniło.... Moze najpierw jakies osiągniecia dobrze byłoby wypracować tym zdobyć zaufanie i wtedy ew wystąpić o skladki? Zakupicie po znaczku ,,super odkrywcy i tym zamierzacie zdobywać rzesze ,,abonamentowców" ? Powoli w tej dyspucie zaczynam dostrzegać nie chęć zmiany tylko zrobienia interesu......
arturborat Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 @gawronzo: Kwestia biur, sekretarek - też uważam, że to nie ten etap. Wcale nie powinniśmy o tym wspominać w statucie."Ba, oczywiście, że to pieśń przyszłości i w statucie takich rzeczy się nie ujmuje. Ale to naturalna konsekwencja poważnej profesjonalnej działalności, do czego, mam nadzieję, z czasem uda się dojść... Nalegam na statut w miarę możliwości prosty byśmy nie utonęli w jakiejś biurokracji!"Prosty, ale spójny. Zresztą jest z czego czerpać- PZW, SNAP..Kwestia składek - myślę, że składki muszą być ale nie za wielkie. Myślę, że 20 zł rocznie będzie ok. (...) Co do podziału to myślę, że po 50% na oddział i na centralę będzie OK. (...) Gdyby udało się zrzeszyć tysiąc to centrala ma 10.000 zł rocznie."Sądzę, że to realna symulacja. Proponowałbym 2 zł miesięcznie, czyli 24 zł/rok, płatne w dwóch ratach, bo w cyklu miesięcznym koszt przelewu przewyższyłby składkę.adek: Powoli w tej dyspucie zaczynam dostrzegać nie chęć zmiany tylko zrobienia interesu......"Tak, oczywiście, kombinujemy z gawronzo,jak tu oskubać poszukiwaczy.Artur
gawronzo Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 @adek_: ale mnie rozśmieszyłeś ;) Normalnie powinienem się chyba obrazić. To ja się zastanawiam czy w te 10 zł na oddział od członka wystarczy na jego legitymację i koszt przesyłki czy też będzie musiał za nią zapłacić oddzielnie a Ty insynuujesz jakieś machinacje na starcie ? ;). Nawet przypuśćmy, że oddział ma 1000 zł. Trzeba nieźle kombinować by wydać tą kasę sensownie. Zresztą od czego są rachunki, skarbnik, komisja rewizyjna?
sovereign2000 Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 @> do arturborat : Forum Główne Odkrywcy , umocowane przy nowoutworzonym Stowarzyszeniu rejestrowym.1. Krok pierwszy :Stowarzyszenie (potocznie stowarzyszenie rejestrowe) posiada osobowość prawną, może zakładać terenowe jednostki organizacyjne, łączyć się w związki stowarzyszeń, przyjmować w poczet swych członków osoby prawne oraz korzystać z ofiarności publicznej i przyjmować dotacje od organów władzy państwowej i innych instytucji.Kwestię zakładania tego typu stowarzyszeń reguluje rozdział 2 Tworzenie stowarzyszeń" ustawy – Prawo o stowarzyszeniach. Zgodnie z art. 9 tej ustawy, do założenia stowarzyszenia niezbędne jest uchwalenie statutu i wybranie komitetu założycielskiego przez co najmniej 15 osób. UPS określa również elementy konstytutywne statutu stowarzyszenia (art. 10) i jego władze – walne zebranie członków, zarząd i organ kontroli wewnętrznej (art.11).Do finalnego utworzenia stowarzyszenia ustawa Prawo Stowarzyszeń wymaga jego zarejestrowania w Krajowym Rejestrze Sądowym – i o ile kwestie KRS określone są w odrębnej ustawie, to procedura rejestracyjna jest przedmiotem regulacji UPS (art. 13 – art. 21). Prawo o stowarzyszeniach (art. 22) przewiduje również możliwość łączenia się stowarzyszeń w ich związki – taki związek mogą założyć co najmniej 3 stowarzyszenia – które podlegają rygorom komentowanej ustawy.W rozdziale 4 znalazły się przepisy dotyczące majątku stowarzyszenia. Zgodnie z art. 33 majątek ten powstaje ze składek członkowskich, darowizn, spadków, zapisów, dochodów z własnej działalności, dochodów z majątku stowarzyszenia oraz ofiarności publicznej. UPS dopuszcza również możność prowadzenia przez tego typu zrzeszenia działalności gospodarczej, z której zyski przeznaczane mogą być tylko i wyłącznie na działalność statutową stowarzyszenia. UPS nie wyklucza również możliwości otrzymywania przez stowarzyszenia państwowych dotacji.
sovereign2000 Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 Wszelkie nowe nazwy : nazwy przyszłych Klubów , Stowarzyszeń etc. (ich brzmienie) jest dość istotne. Staranne /przemyślane/ nazewnictwo. Należy unikać słów : Odkrywcy , Poszukiwacze , Detektoryści > to drażni potencjalnych adwersarzy.Pasjonaci Historii , Fundacja na rzecz zaginionych dzieł sztuki , etc. > oto właściwy kierunek w doborze nazwy.
gawronzo Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 Uff... przeleciałem cały statut, wyłapałem literówki i pozmieniałem co nieco (gdzieś była mowa o członkach korespondentach, którzy nie byli w wykazie rodzajów członków). Przeformatowałem tekst na format wiki. Uwaga: jak ktos chce edytować to niech włączy w edytorze wikitext i zobaczy jaka tam jest składnia. Wtedy cyferki będą się ładnie dodawać w paragrafach (listy numerowane są robione znakiem #", kolejne zagnieżdżenia wielokrotnością ##" itd). Zwracam na to uwagę ponieważ graficznie trochę się to rozwala.Wstawiłem nazwę stowarzyszenia Polska Federacja Odkrywców i Kolekcjonerów" ale nie upieram się przy niej. Zgłaszajcie propozycje!Co do drażnienia to czy to takie ważne? Przecież jesteśmy poszukiwaczami, odkrywcami i kolekcjonerami :). Wystąpmy z otwartą przyłbicą pod nazwą która nas najlepiej określa. No chyba, żeby nie drażnić adwersarzy nazwiemy się Stowarzyszeniem Poszukiwaczy Meteorytów" ;).
EAGLE11 Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 Przepraszam, nie śledzę całości tematu ale to stowarzyszenie" początkowo miało zrzeszać także: rekonstruktorów itd.(wszystkich związanych z żywą historią). Więc czy aby napewno nazwa ta jest odpowiednia?
EAGLE11 Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 Aha i jeszcze mam kilka poprawek.Stowarzyszenie swe cele realizuje poprzez:3.organizowanie poszukiwań pod szyldem stowarzyszenia i zgodnie z przyjętymi przez Stowarzyszenie zasadami zasadami, (powtórzenie słowa zasadami").4.poprawianie bezpieczeństwa publicznego poprzez zgłaszanie niewybuchów i niewypałów (tutaj zamiast iewybuchów i niewypałów" proponowałbym użyć materiałów niebezpiecznych", dlatego, że lepiej brzmi i nie wyobraża członków stowarzyszenia jako biegających z bombami, granatami itp.)Członkiem honorowym Stowarzyszenia może być osoba fizyczna, która wniosła wybitny wkład w działalność i rozwój Stowarzyszenia. (jako członków honorowych bardziej wyobrażam sobie :weteranów, historyków(z urzędu), osoby zasłużone dla Polski)To na razie tyle z tego co zdążyłem przeczytać, staram się pomóc więc proszę mnie nie atakować ;)
sovereign2000 Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 Przykład nazwy dla rekonstruktorów : <<<Stowarzyszenie-Grupa Rekonstrukcyjna Twierdzy Grudziądz>>>.Dodatkowe info o stowarzyszeniach :a) • małoletni poniżej 16 lat może należeć do stowarzyszenia, jeśli wyrażą na to zgodę jego przedstawiciele ustawowi (np. rodzice), jednak osoba taka nie może brać udziału w głosowaniu na walnym zebraniu członków oraz być wybierana do organów stowarzyszenia;b)• małoletni w wieku 16-18 lat, mający tzw. ograniczoną zdolność do czynności prawnych, mogą należeć do stowarzyszenia, głosować na walnym zebraniu członków oraz być wybierani do organów stowarzyszenia, jednak w składzie zarządu danego stowarzyszenia większość muszą stanowić osoby o pełnej zdolności do czynności prawnych;
sovereign2000 Napisano 18 Styczeń 2010 Napisano 18 Styczeń 2010 >>> Przypomnienie :> Stowarzyszenie zarejestrowane nabywa osobowość prawną z chwilą wpisu do Krajowego Rejestru Sądowego.> Stowarzyszenie zarejestrowane musi być powołane przez co najmniej 15 osób.> Statut stowarzyszenia, które będzie ubiegać się o status organizacji pożytku publicznego musi zawierać pozwolenie na ubieganie się o taką formę działalności. Jeżeli stowarzyszenie ma zamiar tworzyć terenowe jednostki organizacyjne, to ma obowiązek określić w statucie strukturę organizacyjną i zasady tworzenia tych jednostek.Wszystkie dokumenty powinny być oryginałami lub kopiami notarialnie poświadczonymi. Do wniosku należy dołączyć zaświadczenie o wniesieniu opłaty.> Na wszystkie szczegółowe informacje, związane z postępowaniem przed Krajowym Rejestrem Sądowym, powinny zostać udzielone odpowiedzi przez pracowników sądu.
VanWorden Napisano 18 Styczeń 2010 Napisano 18 Styczeń 2010 Przepraszam, ale czemu to stowarzyszenie ma nosić nazwę federacja" skoro nią przecież nie jest?PozdrawiamVW
arturborat Napisano 18 Styczeń 2010 Napisano 18 Styczeń 2010 Federacja według słownika wyrazów obcych w najstarszym znaczeniu to przymierze. Przymierza mogą tworzyć osoby fizyczne wyznające wspólne wartości lub realizujące te same cele. Vide - Federacja Konsumentów:http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=312Artur
rubosi Napisano 18 Styczeń 2010 Napisano 18 Styczeń 2010 @Gawronzo : przychylam się do jego pomysłu na stwowrzenie nowego stowarzyszenia , nie bazującego na starym ponieważ nie można tym samym wynosić na pieriestał tych którzy to stowarzyszenie wznieśli. (Weźmy na to jako przykład sposób działania partii politycznych , jak coś nie wyjdzie tworzą nową partię z nową nazwą i tak piać od nowa).Widocznie politycy troszkę się znają na tym i uważają że ten sposób jest skuteczny.Ale wracając do tematu słuchajcie to MY Polacy wygraliśmy I i II wojnę światową i wiele innych bitew pradawnych to my jesteśmy wzorem dla innych narodów, zdematerializowaliśmy komunizm (od tak chociażby Solidarność , dumna nazwa)To my teraz wykopujemy w ziemi ojczystej militaria z tamtych lat kiedy walczyli nasi Dziadowie.Czyli umiemy lub potrafiliśmy się zjednaczać do wspólnego działania.Z ziemi i tak nie wykopiemy wszystkiego, nasze dzieci będą po nas kopać i odkrywać historię , ale wspólnym działaniem otworzymy drogę w przyszłość.Jeżeli prawa nie da się nagiąć na naszą stronę to znaczy że trzeba je zmieniać .Więc Polacy, Rodacy znów do Boju.
rubosi Napisano 18 Styczeń 2010 Napisano 18 Styczeń 2010 @Gawronzo : przychylam się do jego pomysłu na stwowrzenie nowego stowarzyszenia , nie bazującego na starym ponieważ nie można tym samym wynosić na pieriestał tych którzy to stowarzyszenie wznieśli. (Weźmy na to jako przykład sposób działania partii politycznych , jak coś nie wyjdzie tworzą nową partię z nową nazwą i tak piać od nowa).Widocznie politycy troszkę się znają na tym i uważają że ten sposób jest skuteczny.Ale wracając do tematu słuchajcie to MY Polacy wygraliśmy I i II wojnę światową i wiele innych bitew pradawnych to my jesteśmy wzorem dla innych narodów, zdematerializowaliśmy komunizm (od tak chociażby Solidarność , dumna nazwa)To my teraz wykopujemy w ziemi ojczystej militaria z tamtych lat kiedy walczyli nasi Dziadowie.Czyli umiemy lub potrafiliśmy się zjednaczać do wspólnego działania.Z ziemi i tak nie wykopiemy wszystkiego, nasze dzieci będą po nas kopać i odkrywać historię , ale wspólnym działaniem otworzymy drogę w przyszłość.Jeżeli prawa nie da się nagiąć na naszą stronę to znaczy że trzeba je zmieniać .Więc Polacy, Rodacy znów do Boju.
VanWorden Napisano 18 Styczeń 2010 Napisano 18 Styczeń 2010 Sorry, ale jesteś niekonsekwentny - gdy ja apelowałem o to by się nie rozdrabniać i tworzyć federację, Ty to ustawicznie torpedowałeś. Teraz słowo federacja" jest wygodne, więc można go użyć? Federacja to w świetle prawa (co sam żywo podkreślałeś) związek conajmniej trzech stowarzyszeń a nie jedno, jakie tu na siłę forsujesz. To jest wprowadzanie ludzi w błąd i wygląda jakby służyło napędzaniu nowych członków a przez to i składek. To nie jest uczciwa droga do jednoczenia środowiska.PozdrawiamVW
gawronzo Napisano 18 Styczeń 2010 Napisano 18 Styczeń 2010 @VanWorden - myslisz pojęcie federacji i związku stowarzyszeń. Związek stowarzyszeń to federacja stowarzyszeń a stowarzyszenie osób fizycznych to federacja osób fizycznych. Nigdzie nie jest napisane, że nie możemy nazwać się federacją .
VanWorden Napisano 18 Styczeń 2010 Napisano 18 Styczeń 2010 gawronzo - Nie nie mylę pojęć. Federacja to właśnie związek stowarzyszeń i osób prawnych (conajmniej trzy stowarzyszenia).To co jest tu proponowane to stowarzyszenie o wprowadzającej w błąd nazwie. Nawet fiata 126p można nazwać Super Turbo Sport" tylko co z tego wynika?PozdrawiamVW
zbyniek Napisano 18 Styczeń 2010 Napisano 18 Styczeń 2010 Panowie myślcie co robicie.STATUT STOWARZYSZENIA POLSKA FEDERACJA ODKRYWCÓW I KOLEKCJONERÓW" Albo statut stowarzyszenia, albo statut federacji, anie statut stowarzyszenie polska federacja.....przecież to od razu cofną... pozdr
gawronzo Napisano 18 Styczeń 2010 Napisano 18 Styczeń 2010 @sovereign2000Kwestia wieku. Zmieniłem w Rodz. III 3.1 i 6. Uważam, że członkami zwyczajnymi mogą być tylko pełnoletni (ukończone 18 lat). Jeżeli nie mają 18 lat to mogą być tylko wspierającymi za zgodą rodziców.@VanWorden: zajrzyj proszę do ustawy o stowarzyszeniach i pokaż mi gdzie w tym dokumencie chociaż w jednym miejscu jest mowa o jakiejkolwiek 'federacji'. Otóż nigdzie. Słowo federacja nie ma żadnego znaczenia prawnego. Jest to po prostu związek i tyle.@Eagle11: jeżeli masz jakiś pomysł na nazwę wal śmiało :)Dzięki a uwagi, poprawiłem statut zgodnie z Twoimi uwagami.Zdefiniowałem członka honorowego jako: Członkiem honorowym Stowarzyszenia może być osoba fizyczna, która wniosła istotny wkład w działalność i rozwój Stowarzyszenia lub osoba zasłużona dla Polski w sferze kulturalnej, militarnej, naukowej lub społecznej, która popiera cele Stowarzyszenia."
VanWorden Napisano 18 Styczeń 2010 Napisano 18 Styczeń 2010 ...Stowarzyszenia mogą tworzyć związki stowarzyszeń i innych osób prawnych, czasem zwane także federacjami.Aby taki związek powstał muszą się zebrać przynajmniej 3 stowarzyszenia. Związek wspólnie z tymi 3 stowarzyszeniami mogą tworzyć jeszcze inne osoby prawne, które nie mają celów zarobkowych (np. fundacje)..."http://poradnik.ngo.pl/x/366684PozdrawiamVW
arturborat Napisano 18 Styczeń 2010 Napisano 18 Styczeń 2010 @: Zbyniek: Albo statut stowarzyszenia, albo statut federacji, anie statut stowarzyszenie polska federacja.....przecież to od razu cofną... "Zbyniek, czytaj co jest wcześniej napisane... I przeczytaj statut Federacji Konsumentów (link też masz wcześniej). Poza tym przecież stowarzyszenia mogą wstępować do PFOKiMH jako członkowie wspierający. Dodałem koła. Myślę, że koła będą decydowały o faktycznej, na najniższym szczeblu rozgrywającej się praktyce. Dlatego nie obarczałem ich,w mojej propozycji, zbytnią biurokracją i rozbudowaną strukturą. Jest przewodniczący i walne zebranie jako jedyne władze. O ile na szczeblu pośrednim - w okręgach (wprowadziłem tez tą nazwę) i w centrali wskazana jest kolegialność i Zarząd, to właśnie na dole przewodniczący ma właściwie uprawnienia wodzowskie. Tam wszystko musi być trzymane twardą ręką za mordę. Wprowadziłem jednak bezpieczniki pozwalające i członkom koła, i zarządowi Okręgu na powstrzymywanie satrapów (o ile by się pojawili). W związku z tym- także zmiany w kompetencjach Zarządu Okręgu. Wprowadziłem pojęcie Kodeksu Etycznego, który też wypadałoby obgadać. On powinien być zatwierdzony uchwałą Zarządu. Rozbudowałem nazwę stowarzyszenia do: Polska Federacja Odkrywców, Kolekcjonerów i Miłośników Historii".UWAGA: Numeracja punktów idzie w każdym rozdziale od 1. teraz tak jest wygodniej pracować, ale na końcu trzeba zrobić ciągła od pierwszego do ostatniego w całym statucie.Gawronzo- spieprzyłem Twoje formatowanie. Niestety, nie wiem, jak to przywrócić. SorryArtur
gawronzo Napisano 18 Styczeń 2010 Napisano 18 Styczeń 2010 @Artur: to ja przywrócę poprzednią sformatowaną wersję i naniosę Twoje zmiany. Tak będzie najprościej.
arturborat Napisano 18 Styczeń 2010 Napisano 18 Styczeń 2010 Dzięki, wylogowało mnie i mogłem tylko wkleić to co zapobiegliwie skopiowałem(bez tagów). A w formatowaniu cienki jestem.Artur
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.