stg1971 Napisano 30 Styczeń 2010 Napisano 30 Styczeń 2010 wrocławski port jakieś 25 lat temu,co się z taką ilością stało?
R51 Napisano 31 Styczeń 2010 Autor Napisano 31 Styczeń 2010 No to lecimy dalej, Bandenkampfabzeichen- odzaczenie ustanowione w 1944 roku w trzech stopniach:brązowe- za 20 dni spędzonych na walkach z partyzantami , albo udział w 30 akcjach przeciwko partyzantomsrebrne- za 50 dni spędzonych na walkach z partyzantami, albo udział w 150 akcjach przeciwko partyzantomzłote- za 75 dni spędzonych na walkach z partyzantami, albo udział w 150 akcjach przeciwko partyzantom
Sailer Napisano 31 Styczeń 2010 Napisano 31 Styczeń 2010 Co ciekawe żołnierze LW także odznaczani byli andytami".
pawel.kot Napisano 31 Styczeń 2010 Napisano 31 Styczeń 2010 Akurat przypadkiem w takiej starej książce znalazłem takie zdjęcie żołnierzy jak mi się wydaje Luftwaffe ( niestety jakość zdjęcia nie jest najlepsza ) w walce z bandytami.Oczywiście zakładam ,że może to być komunistyczna propaganda.
abcd Napisano 31 Styczeń 2010 Napisano 31 Styczeń 2010 To prawdopodobnie partyzanci schwytani podczas akcji ˝Sturmwind˝ o pseudonimach ˝Olcha˝ i ˝Zając˝,a jeden z łobuzów na samochodzie to Leon Arendt ,zdjęcie wykonane zostało pod Rapami,ale dlaczego zdjęcia nie zamieściłeś w innym dziale?
abcd Napisano 31 Styczeń 2010 Napisano 31 Styczeń 2010 Do tej fotografii pod stosownym tytułem byłby jak znalazł dział ˝Wojny Światowe˝.
pawel.kot Napisano 31 Styczeń 2010 Napisano 31 Styczeń 2010 Oj przepraszam palnąłem gafę.Nie zwróciłem uwagi na tytuł watku.Kolega Sailer napisał , że takie odznaki za walkę z bandami " otrzymywali też żołnierze LW.A ci ze zdjęcia jak mi się wydawało wyglądają na LW.Zdjęcie pochodzi z książki z czasów PRL więc dlatego zaznaczyłem , że może to propaganda.Proszę moda o usunięcie moich wpisów.Jeszcze raz bardzo przepraszam
abcd Napisano 31 Styczeń 2010 Napisano 31 Styczeń 2010 żadna propaganda,Leon Arendt z Biłgorajskiego SD pewno otrzymał Bandenkampfabzeichen za swoje ˝zasługi˝,
stg1971 Napisano 31 Styczeń 2010 Napisano 31 Styczeń 2010 na pewno odziały policyjno -ss,a czy wh i lw,jugosławia,rosja,grecja.co do sd to na pewno najważniejsze struktury państwa 3 rzeszy.fajna odznaka z mierzei.
R51 Napisano 31 Styczeń 2010 Autor Napisano 31 Styczeń 2010 Myślę że zdjęcie powinno zostać, żeby przypomnieć za jakie ohaterskie czyny" tą odznakę przyznawano i że poczesny udział w tych czynach" miał także Wehrmacht, czy Luftwaffe...
stg1971 Napisano 1 Luty 2010 Napisano 1 Luty 2010 r51 jak znajdziesz czas to opisz swojego bandytę,nikt z nas ci konkurencji nie zrobi,a fotka powinna zostać,bo jakby nie było wh i lw popełniło zbrodnie na terenach okupowanych.
R51 Napisano 1 Luty 2010 Autor Napisano 1 Luty 2010 Cóż... Resztki srebrzenia na lisciach i czaszce, odznaczenie wykonane ze stopu cynku, niedokładnie wypiłowane kanały odlewnicze na rewersie odznaki (dwa). Brak szpili. Haczyk do szpili wykonany z mosiądzu. Brak sygnowań wytwórców.To chyba wszystko...
stg1971 Napisano 2 Luty 2010 Napisano 2 Luty 2010 myślę że warto tą opaskę w tym wątku przedstawić,całkowita długość to 45 cm,a szer.to 3,2 cm.opaska na 100 procent oryginalna osobiste trafienie.wiem że na rynku jest wiele kopi ,ale tu przedstawiam dobry materiał porównawczy.
Frozzer Napisano 2 Luty 2010 Napisano 2 Luty 2010 no ten port to zagadkabyły tam i opaski Afrikakorpsczy twoja kreta jest sygnowana RBNr ?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.