Skocz do zawartości

Nowy podręcznik do paleontologii

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panowie, wasze wywody kojarzą mi się przykładowo z tym, jakby doktor paleontologii zaczął wymieniać jakie dywizje walczyły w walkach o Berlin, albo by się podjął ID nieśmiertelnika.
To są ludzie wykształceni i ukierunkowani w tej dziedzinie. Więc my laicy nie powinniśmy podważać ich wiedzy i doświadczenia, tym bardziej że to odkrycie jest już szeroko komentowane w świecie.
Pozdrawiam.
Napisano
I bardzo szybko,niestety umrze śmiercią naturalną.
pzdr.
W Wikipedii porównano z Miętusem(lota lota)ardzo duża ryba"
Mój największy,złowiony w Odrze-nie pamiętam, ale ok.45cm.
pzdr.
Napisano
To są ludzie wykształceni i ukierunkowani w tej dziedzinie."

taaak. Tylko, że w odróżnieniu do historii to ta dziedzina" to bajki wysysane z palca.
:-D
bzdury nie podparte żadnymi naukowymi dowodami można mnożyć bez końca i wypromować przy okazji tysiące profesorów, dalej to już się samo napędza .

Więc my laicy nie powinniśmy podważać ich wiedzy i doświadczenia, tym bardziej że to odkrycie jest już szeroko komentowane w świecie."

Wiesz, kiedyś powszechnie wierzono w teorię, że ziemia jest płaska, i też była cała masa aukowców" którzy to potwierdzali, szeroko komentowali w świecie, pisali mądre księgi... Są dziedziny oparte na FAKTACH i są dziedziny oparte na TEORIACH. A do tych drugich [całe szczęście] należy tzw Teoria Darwina". Nazwa nie jest chyba przypadkowa :-D
Napisano
Kolego, jeżeli twierdzisz że:

... ta "dziedzina to bajki wysysane z palca.:-D
bzdury nie podparte żadnymi naukowymi dowodami..."

To wybacz, nie podejmuję dalszego tematu, gdyż dalszą dyskusję z Tobą uważam za bezcelową. Szkoda mojego czasu i klawiatury.
Napisano
Kolego, w takim razie radzę ten cenny czas" przeznaczyć na poczytanie książek o eorii" ewolucji, zwłaszcza w kontekście rozpaczliwych poszukiwań ogniw pośrednich". Każde odkrycie" ewolucjonistów jest uznawane przez to towarzystwo wzajemnej adoracji za naukowy pewnik, zaś po roku lub dwóch zastępuje się je innym pewnikiem". Przypomnij sobie, ile razy przedstawiano kolejnych przodków" człowieka, w końcu niedawno stwierdzono, że żaden z nich tym przodkiem nie był. Dzięki Bogu, coraz więcej naukowców otwarcie mówi (a potrzeba do tego odwagi), że eoria" ewolucji to brednie niewiele mające wspólnego z nauką. To raczej biznes, z którego utrzymują się tysiące pseudonaukowców.
Napisano
Bandolero, nie zauważyłeś, że prawdopodobnie jesteś wyższy wzrostem od swoich rodziców, a oni też pewnie są wyżsi od swoich przodków? Spójrz na starsze pokolenie, pokolenie wojenne. Az dziw bierze, że tacy obecni niepozorni dziadkowie brali udział w Powstaniu Warszawskim. Taki skok wzrostu populacji dokonał się po II WŚ. Czy uważasz, że zmiany środowiskowe - lepsze odżywianie nie powodują zmian w populacji? To jest właśnie ewolucja, zmiany pod wpływem środowiska.
Czy to, że Ty nie możesz znaleźć skarbu Samsonowa oznacza, że go tam nie ma?
Obecnie nauka dotycząca ewolucji wykonuje zwrot, pod wpływem badań DNA. Może kiedyś, pod wpływem innych uwarunkowań dokona nowego zwrotu.
Napisano
National Geographic to jest pisemko ( z ładnymi zdjęciami , nie przeczę) dla gospodyń domowych , Nature jest INDEKSOWANE.
Czyli w National Geographic mogą napisać że Adolf H. żyje , a ja i tak im nie uwierzę.
PS Pozdro dla Lamarckistów i tych co przespali Oświecenie
Napisano
Studiowałem w Kielcach geografię - facet od geologi pokazywał te ślady 10 lat do tyłu tylko nie umieli ich zakwalifikować do konkretnego zwierzęcia. Ślady ogólnie znane w kręgach naukowych od odkrycia ich podczas eksploatacji kamieniołomu.
Napisano
Paleontologia jest dziedziną wiedzy, która w głównej mierze opiera się na spostrzeżeniach i domysłach w oparciu o odkrycia. Z kolejnymi odkryciami naukowcy dowiadują się kolejnych faktów i układają puzzle, które jest w dużej mierze zdekompletowane. Ale nie można mówić, z tego powodu, że ta dziedzina wiedzy jest mistyfikacją.
Napisano
Niestety Kol. Darwin urodził sie za wcześnie.
Gdyby urodził się w epoce krzemu,miałby większe pole do popisu.
Zgadzam sie z wami wszystkimi po trochu.
pzdr.
Ps.Mam nadzieję,że jeśli nasz pseudo-gatunek pzrzetrwa 100 tyś.lat?! Nie będę musiał się w końcu golić.
Napisano
@VW: Rety a ja myślałem, że najdziwniejszym wątkiem na tym forum jest ten o bursztynowej komnacie prowadzony przez kolegę "czeluścia:))"

:))))

Choć, przyznam, że sposób myślenia fantyka jest dla mnie w pewien sposób fascynujący. Kiedyś na jakimś nawiedzonym forum pozwoliłem sobie wejść w dyskusję na temat moich wątpliwości co do dosłownego odczytania mitu o Arce Noego (posty 2 i 3):
http://www.trinitarians.info/forum/viewtopic.php?t=172&sid=3f56e467ad1951add40382ba5a75d7ad
Ale nie doczekałem się odpowiedzi. Może teraz....
Artur
Napisano
Swoją drogą gdyby tak odrzucić teorię ewolucji jaką mamy alternatywną popartą jakimikolwiek faktami teorię powstania rodzaju ludzkiego? Na dzień dzisiejszy tylko teoria ewolucji odpowiada nam racjonalnie na to pytanie choć bardzo dużo jest w niej nieścisłości. Pozdrawiam!
Napisano
Jako ciekawostkę polecam książkę akazana archeologia. Ukryta Historia Człowieka", nie oceniam wartości merytorycznej zawartych tam informacji bo najnormalniej w świecie się na tym nie znam, ale bardzo fajnie się to czyta i wiele rzeczy brzmi dość przekonująco.

Poniżej cytat z wywiadu z jednym z autorów książki.
CREMO: Narzędzia te są przechowywane w jakimś muzeum - odnalazły się stosunkowo niedawno i jeśli się pośpieszycie, to może jeszcze zdążycie je zobaczyć. Staraliśmy się o pozwolenie na zrobienie im zdjęć i umieszczenie ich w naszej książce. Powiedziano nam jednak, że możemy dostać na to zgodę, pod warunkiem że pod zdjęciami umieścimy napis, że mają one dwadzieścia pięć tysięcy lat. Jeśli jednak będziemy upierali się przy tym, że mają one trzysta tysięcy lat, to nie otrzymamy zgody na ich wykonanie."

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie