zoltek111 Napisano 16 Grudzień 2009 Napisano 16 Grudzień 2009 Jestem bardzo zadowolony z Ciboli mimo braku wyświetlacza ale ta prostota jest w nim najlepsza ,oraz lekkość i bardzo dobra czułość i wcale nie żałuję że przesiadłem się z Fishera f5 na Tesoro Cibola.
tomek64 Napisano 16 Grudzień 2009 Napisano 16 Grudzień 2009 Witam, pytanie do Zolteka: zmieniłes fishera F 5 czy F 2 na Tesoro ?Pytam , ponieważ w najbliższym czasie zamierzam kupić albo F 5 albo Cibole / Vaqueropzdr
zimmermann Napisano 16 Grudzień 2009 Napisano 16 Grudzień 2009 Ja na cibolę przesiadałem się z kanarka i na początku było trudno bo nie ma wyświetlacza i sygnały całkiem inne no i wolniejsze przemiatanie. Co mnie irytuje to koniecznośc chodzenia w słuchawkach co w upalne dni nie należy do przyjemności.Na co ciekawszych miejscach zdarza mi się, że zaczynem garrettem a ostatecznie kiluję cibolą.
zoltek111 Napisano 17 Grudzień 2009 Napisano 17 Grudzień 2009 Do tomek64 : Zmieniłem z F5 na Cibola.(po 2 godzinach przemiatania f5 wysiadała mi ręka próbując nadążyć za kolego z Fisherem 1225.Do kolegi zimmermann :Też posiadałem ace 250 i bardzo mnie denerwował brak jego zdecydowania jaki jest to rodzaj metalu a te gongi tak mi w uszach dzwoniło .Co do Ciboli to nie zauważyłem aby trzeba było wolniej przemiatać cewką .Zasięg też na korzyść tesoro.
bluemen123 Napisano 19 Grudzień 2009 Napisano 19 Grudzień 2009 Ja też jestem posiadaczem Tesoro Cibola. Sprzęcik jest ok. jestem z niego zadowolony.Nawet po wielogodzinnych spacerach z cibolą nie bolą ręce, bo jest naprawdę bardzo lekka.
atlantic Napisano 20 Grudzień 2009 Napisano 20 Grudzień 2009 ja też przymierzam się do kupna Tesoro Cibola na przyszły sezon więc będzie nas więcej. Narazie zbieram opinie o tym sprzęcie i raczej są to opinie pozytywne. POZDRAWIAM
zimmermann Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 Atlantic- nie wahaj się z kupnem ciboli. W tej cenie to naprawdę dobry sprzęt. Chyba, że ktoś poszukuje wykrywacza z bajerami to wtedy nie polecam. Cibola jest bardzo prosta w obsłudze, wyważona , lekka i zasięg też jest w porządku. Co jest super, to namierzanie co do milimetrów.Pozdr.
atlantic Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 Wiem, wiem, słyszałem wiele dobrych słów na temat tego sprzętu. Dzięki zimmermann za twoja również. Raczej nie będę się wahał z kupnem. Pozdrawiam
viwaldi Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 cibolka jest lekka, zgrabna i powabna ale jak kazda wykrywka ma swoje minusy. ja nie potrafilem sie z nia zaprzyjaznic i po kilku miesiacach zmienilem na proxime. bardzo brakowalo mi rozpoznawania depozytu przez wielotonowosc czy chocby lcd. mozna do prawda skrecac dyskryminacje ale to troche jak atrapa :(niezaprzeczalne zalety to jak pisano wczesniej lekkosc ale i solidnosc konstrukcji i praktycznie bezobslugowosc. jakosc wykonania bez zarzutu. dyskryminacja dziala sprawnie. po odpowiednim ustawieniu rzeczywiscie sie nie kopie zelastwa.
zoltek111 Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 A mi wcale nie braknie tego wielotonowego rozpoznawania bo jak trafi się monetka to jest ten specyficzny czysty sygnał możliwy do rozróżnienia z innymi sygnałami. Za wyświetlaczem też nie tęsknie bo w nocy bez podświetlenia wcale się nie przydaje a jeśli chcesz zachować anonimowość to raczej unikasz światła.Wiem wiem co zaraz powiecie że po nocy to jak złodziej ale ja tak z braku czasu w dzień dla tego hobby .(zawsze staram się pytać o pozwolenie na wejście na czyjś teren , zakopuję za sobą dołki ale są u nas takie miejsca że nie wiesz kiedy i kto poczęstuje cię paczką śrutu z obrzyna i to w dzień) (Najpierw strzelają potem się pytają).Zitajta Do Nas.
viwaldi Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 wyswietlacz to nie tylko latarka ;)to dodatkowe zrodlo informacji co masz pod cewkanp. w proximie jest mozliwosc ustawienia stopnia podswietlenia a nawet calkowitego go wylaczenia
zoltek111 Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 Ja wiem że wyświetlacz to nie latarka ale część wykrywaczy nie posiada podświetlenia to raczej w nocy wyświetlacz się nie przyda . Teraz w Ciboli kopię praktycznie każdy sygnał trochę jest przerąbane z lotkami bo człowiek się ich ukopie w F5 można było to faktycznie zobaczyć na wyświetlaczu bo miały specyficzny numer id i podobnie inne fanty łatwo można było zidentyfikować po nr. id. Po prostu kopiąc w nocy wykrywacz jest mi teraz zbędny.
Raned Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 Akurat w to co mówi wyświetlacz nie należy zbytnio wierzyć, bo sprawdza się to tylko (ale nie do końca) w miejscach, gdzie znaleziska są w miarę jednorodne np. plaża, pobojowiska I wojenne i podobne. W innych miejscach występuje nieskończenie duża różnorodność metalowych przedmiotów, w najrozmaitszych konfiguracjach z innymi, w tym z ferromagnetycznymi, które często powodują, że metal kolorowy jest niesłyszalny, sumując: żaden wykrywacz z identyfikacją nie jest w stanie tego akuratnie określić. Od 5 lat używam wykrywaczy bez wyświetlacza i sądzę, że lepiej na tym wychodzę.
viwaldi Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 m.in dlatego napisalem ze wyswietlacz: o dodatkowe zrodlo informacji co masz pod cewka".jak ktos ma uszy jak nietoperz to spok wystarczy mu glosnik :) ja potrzebuje/lubie korzystac zw wskazan lcd. jak trafie ladny" dzwiek to spradzam miejsce za pomoca wszystkiego co oferuje wykrywka. i niestety na tym polu cibolka polegla :( kazdy sygnal, ktory przebijal sie prez dyskryminacje trzeba dokladnie sprawdzac przykrecajac pokretlo dyskryminacji i patrzec gdzie sygnal fantu zanika. duzo krecenia :(
Raned Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 Niestety nie masz racji, jedyna skuteczna dyskryminacja to dyskryminacja ustawiona tak nisko, że odrzuca tylko bezwartościowe drobne ferromagnetyki a sygnalizuje wszystko co może być nawet najmniejszą kolorową drobinką.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 Raned nie używasz wyświetlacza, bo tesioraki nie maja wyświetlaczy, a te które mają, mają je mało przydatne, przyczepiona na siłę, żeby mieć produkt z wyświetlaczem". Nazwijmy sprawę tak jak jest ;)Owszem, wyświetlacz nie daje pełnej informacji, ale dźwięk tez nie daje. Zależy jaki wyświetlacz i jaki dźwięk, jak inzynier je zrobił" w tym wykrywaczu. Czyli podstawowa zasada - w każdym sprzęcie może być to zrobione lepiej lub gorzej. Od znakomicie" do eznadziejnie". Ale z pewnością, ogólnie podchodząc do sprawy, wyświetlacz + dźwięk to potencjalnie więcej informacji niż te 2 nośniki z osobna. I raczej trudno z tym polemizować. Czasami to rochę więcej" jest niezmiernie przydatne.
viwaldi Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 cytat: ustawiona tak nisko, że odrzuca tylko bezwartościowe drobne ferromagnetyki a sygnalizuje wszystko co może być nawet najmniejsza kolorową drobinką"takie ustawienie w cibolce skutkuje tym ze w sumie nie wiemy co jest pod cewka i nakopiemy sie az po pachy ;)bardzo mi sie podoba cibolka ale brakuje mi strasznie chocby wielotonowosci a jeszcze lepiej zeby miala i multidzwieki i lcd. dla nie brakuje bardzo tych informacji. moze dlatego ze miejscowki mam strasznie zasmiecone" odlamkami stalowymi i mosieznymi. o ile z proxima sobie radze na tej miejscowce to z cibolka kopalem strasznie duzo.ale znowu kolega ma cibolke i proxima jest mu za ciezka, za duzo ma ustawien i tez kopie fanty i jest zadowolony. super ze mamy wybor i ze mozemy porownac/podzielic sie doswiadczeniem :) jeszcze tylko tego by brakowalo zeby byla tylko 1 wykrywka/1 gatunek piwa/1 marka samochodow... :D
Raned Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 To raczej nie na temat, ale Brzęczyszczykiewicz bardzo się mylisz, może wynika to z braku znajomości rzeczy i niestety bycia w poszukiwaniach teoretykiem z małą ilością wychodzonych" lat i małą ilością ton przerzuconej ziemi, ale wyświetlacz zarówno w Cortesie jak i De Leonie, mimo że skromny daje tyle samo wiedzy o celu co wyświetlacz w XLT czy Proximie, a jego akuratność jest o niebo lepsza niż w Spectrze V3.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 Dziękuję za próbę zdyskredytowania :) Jeszcze dodaj (za jednym kolegą tutaj), ze nie udzielam się w dziale identyfikacja, nie biegam z pasem taktycznym i nie kopię zimą kilofem, więc co ja tam mogę wiedzieć :)Rzeczywiście wyświetlacz w Cortesie mówi tyle co w XLT.DOBRE!Raned, ja naprawdę nie krytykuję Tesoro. Ale - bez przesady, zachowajmy resztki powagi w ten przedświąteczny wieczór :)))
Jacek P Napisano 22 Grudzień 2009 Napisano 22 Grudzień 2009 Jak byś poznał te ajery" w praktyce, to podejrzewam, że szybciutko przesiadłbyś się na coś ze stajni Minelaba ...
Zwierzu Napisano 26 Grudzień 2009 Napisano 26 Grudzień 2009 Masz racje okrezna5.Ale nie wprowadzaj w błąd forumowiczów.Wesołych Swiąt.
Jacek P Napisano 27 Grudzień 2009 Napisano 27 Grudzień 2009 No nie wiem, na pewno Cibola nie jest gorsza od Xterry 30, ale z 50 na testach przegrała, a z Xterrą 70 nie ma szans...Zwierzu ma moje poparcie w kwestii żartów :-)
db Napisano 28 Grudzień 2009 Napisano 28 Grudzień 2009 cibola, jest lekka i dokładna. Mam za sobą pare sezonów z wykrywaczami Tesoro, dziesięc lub cos koło tego, wiec wyrobiłem sobie zdanie. Plus to ta lekkośc, dokładnosc namierzania i zasilanie jedną baterią 9V. A z wad to pomimo ze uważam na wykrywacz to uszkodziłem na przestrzeni tych lat dwie cewki. Dobry wykrywacz na kolor, na militarke za mały zasięg. Cenię tez to ze włączenie i dostrojenie zajmuje parę sekund, a nie przebijanie sie przez wszystkie tryby jak np. w DSF'e lub XLT. Ogolnie polecam Tesoro.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.