Skocz do zawartości

Buty dla poszukiwacza

palacz

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 213
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Co do butów Bundeswery to wielu moich znajomych bardzo je chwali a używa je w wielu różnych sytuacjach, wykopki, góry, asg itp. Jeśli do wyrywki to należy pamiętać, że te nowsze modele (chyba od 2000 roku )mają wzmacniane oski" więc należy sprawdzać. To samo - wzmacniane oski" tyczy się niektórych modeli Jungli jedne są wzmacniane metalem inne podobno jakimś tworzywem.
  • 7 months later...
Napisano

Panowie czy to są buty bundeswehry ? Dostałem je, sam ich nie kupowałem więc nie znam ich przeznaczenia. że niemieckie to raczej wiadomo, ale cywilne czy wojskowe?

Napisano
Wyglądają tak jak te http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum1/bw_springerstiefel.jpg ,tyko moje są już podniszczone z lekka i pod podeszwą mają znaczek w pomarańczowym kolorze.
Napisano
Znosiłem w ciężkim terenie: ze 3 pary butów WP, 2 pary Kupczaków, a od 4 lat używam butów BW. Różnica jest ogromna, zwłaszcza w wytrzymałości. Kupczaki wydają się dobre, ale jeśli ma się porównanie, to nigdy się ich nie wybierze.
Poza tym godne polecenia są: oryginalne Jungle i brytyjskie buty bojowe. Reszta (Francja, Szwecja, Austria itd.)- są wyraźnie gorsze.
Uwaga na podróbki butów Jungle, tych sygnowanych np. jako Miltec- po połowie sezonu gwarantowany rozpad.
Natomiast w lekki teren - amerykańskie lub brytyjskie wojskowe buty z goretexem, na wibramie. Lepszych nie ma. Wszelkie cywilki odpadają w przedbiegach, komfort stopy w terenie kompletnie inny.
  • 10 months later...
Napisano
Daj se spokój kup lepiej BATES" Nie mają w sobie żadnych metalów , są mięciutkie i bardzo lekkie chodzę już z 2 lata i się dobrze trzymają na ziemi nie ślizgają się. Warte swej ceny. Lepiej mi się w nich chodzi i biega niż w sportowych adidasach.
Napisano
Thinsulate ci się rozpadną szybko i są niewygodne. Najpierw zaczynają się rozpadać w środku... Pod podkładką jest jakieś papierowe tworzywo to się rozchodzi i zaczynają robić się głodne i otwierać dzioby... Zapłać dobrze i miej długi czas. Pozdrawiam.
Napisano
Ja używam kontraktowe jungle boots, moje z roku 1968 ;) i na lato sobie chwale

ps: fakt tanie nie są i dziś już trudno, a kopie ponoć są do bani
  • 2 weeks later...
  • 5 months later...
Napisano
Właśnie podesłałem link do tego wątku jednemu koledze na forum, ale przy okazji zadam pytanie co sądzicie o tych butach, wiosna się powoli zbliża trzeba by coś zakupić w pole. Ostatnio przez 1,5 roku katowałem inne buty firmy Mil - Tec (dla rekonstruktorów bardziej znany jako Sturm) i powiem, że byłem bardzo zadowolony. Skórzane buty z membraną, sznurowane ale z zamkiem na boku (jak dla mnie wygodne rozwiązanie). Buty były dobre na lato - noga się nie pociła, jak i na zimę - z odpowiednią skarpetą było ciepło, i noga także się nie pociła.

Firma mi odpowiada, cena też (za poprzednie dałem 250 zł, ale było warto), a te tylko 79 zł - co powiecie o tych butach, używał ktoś?

http://allegro.pl/francuskie-buty-opinacze-legii-cudzoziemskiej-43-i2956137826.html
Napisano
Buty chcę właśnie na wiosenno/letnie spacery do lasu. Jestem ciekaw jak z wygodą i trwałością. :)

A co do jungle boots, to chyba ich idea była taka, aby w warunkach Wietnamskich dżungli (bo chyba na tę wojnę je wyprodukowano) szybko przemakały, ale i szybko schły.
Napisano
Tak i tak się sprawowały, gdy latem przełaziłem przez strumyk czy wlazłem w kałużę po letniej burzy... Mało komfortowe uczucie, ale dość szybko schły.

Tyle, że mokre pory roku już nie pozwalały na ich noszenie.

Znacząco lepsze były umuny".

A teraz, nie poznałem lepszych butów- w ok. 200 złotych niż Merrele- właśnie zabijam kolejną parę. Tyle, że tak fanatycznie lubię zakupy odzieżowe", że raz na parę lat kupuję za jednym zamachem parę par :-) I tylko ze strychu, gdy mnie życie* zmusza, przynoszę następne.

* czyli koleżanka małżonka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie