damiani Napisano 6 Styczeń 2011 Napisano 6 Styczeń 2011 Kolego madmax78Czekam z niecierpliwością na filmik.Z tego co wiem w Midasie jest jeszcze pokrętło czułość i selekcja.I to chyba również o tą czułość chodzi jeżeli wybierać Midasa jako lepszy sprzęt.Kolego KlucznikWybacz moje czepialstwo.Każdy z nas ma gorsze i lepsze dni.Czy może mi ktoś z użytkowników wytłumaczyć jak to wygląda z tą czułością ?? Czy warto myśleć nad Midasem właśnie przez tą regulację czułości i pseudorozróżnianie ??
karabin Napisano 7 Styczeń 2011 Napisano 7 Styczeń 2011 robert_k,ta rura to żeliwna stopięćdziesiątka,pewnie już podkorodowana co zwiększa sygnał.Co do rozróżniania to czasem się myli to fakt. Czułość to w zależności gdzie się chodzi,np. jak po mokrym to na zero ustawiam a jak suchutki piasek pod ściółką to na dyche.
anRO Napisano 7 Styczeń 2011 Napisano 7 Styczeń 2011 Karabin wszystkie PI świetnie ciągną żelazo a zwłaszcza żeliwo.Zrób sobie test na duży kolor z mosiądzu albo miedzi to się załamiesz.Przeciętny VLF taki jak F4 czy cibola z cewką 24 kładzie Midasa z cewką 37 na łopatki.
ensiferum3 Napisano 7 Styczeń 2011 Napisano 7 Styczeń 2011 Anro- F4 i Cibola to wykrywacze dynamiczne ... Co do trapera, na militarkę dobra wykrywka, miałem go z dwiema cewkami ( 37 i 24cm). Doskwierała waga i pokrętła zbyt blisko uchwytu. Można go ustawić w taki sposób aby wykrywał tylko większe rzedmioty co jest plusem, choć zasięg trochę malał. Pisałem o nim nie raz na forum...
karabin Napisano 7 Styczeń 2011 Napisano 7 Styczeń 2011 Czytam tak i czytam ale nadal nie wiem co kolega miał na myśli.Cibola to drobnicowiec to też porównania do Midasa czy Trapera nie pojmuję.
ensiferum3 Napisano 7 Styczeń 2011 Napisano 7 Styczeń 2011 Anro napisał : Przeciętny VLF taki jak F4 czy cibola ..." Czytanie ze zrozumieniem? Mi wystarczy ćwiczeń... choć ćwiczeń nigdy dość ...
karabin Napisano 7 Styczeń 2011 Napisano 7 Styczeń 2011 No ,i po anRO. Stracił się gdzieś i już się chyba nie dowiemy jego przesłania.
anRO Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 To było do kolegi Ensiferum3 który uświadomił mi ze cibola to dynamik.Tylko co to ma do tematu.Każdy chyba na tym forum wie ze PI mają największe zasięgi z wykrywaczy.Niestety Midas ma te największe zasięgi tylko w przypadku żelaza.Na kolor to zwykłe dziadostwo / mówie o zasięgu bo znowu ktoś nie zrozumie/.
anRO Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 Jasne jak ktoś szuka militarki Midasem to klamry od pasa ,pełne ładownice i łuski od 75 -ki są poza jego zasięgiem,ale kto by to zbierał.
Przemko113 Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 Witam wszystkich kolegów poszukiwaczy! Może orientuje się ktoś jaki jest obecnie koszt wykrywacza Hs-3 + cewka 37cm z góry dziękuje i pozdrawiam.
damiani Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 Kolego madmax78Będzie ten filmik z rozróżnianiem w Traperze dzisiaj ??Kolego anRONiektórzy chwalą się tym że tam gdzie inni nic już nie wyciągają oni właśnie PI Nowak'a (Nowak to prawie to samo co Saper) wyciągają klamry więc chyba nie ma z tym problemu.Robiłeś jakieś testy może ?? Z chęcią wszyscy posłuchamy jeżeli masz jakieś doświadczenia.Mnie się wydaje że warto się zastanowić nad PI ze względu na brak (bądź znikomy) wpływ gruntu na pracę i zdolności detekcyjne.W trudnych glebach VLF mocno tracą na zasięgu (wyłączając te z sondą DD lub 2D).Zasięg w powietrzu dla PI jest praktycznie identyczny jak w każdym rodzaju gleby.Podziel się z nami swoimi spostrzeżeniami.
karabin Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 Dzisiejsza mosiężna z amerykańskiej półcalówy wyciągnięta Midasem .Głębokość na polską saperke.AnRO ,cóż ja mogę dodać...
karabin Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 Kolego anRO ,ja po swojego byłem osobiście ale zamawiałem wcześniej ze 2-3tygodnie. Gość robi wszystko sam to i robota się ciągnie.Ale czy my o terminach dostaw mówimy? Czy termin dostawy ma wpływ na zasięg pikawki na kolor?Co do wspomnianych testów to jaką możemy mieć pewność że fachowo posłużyłeś się Midasem? W twoim teście nie ma nic pewnego. Równie dobrze mogę powiedzieć że podczas testu Bounty Hunter wykrył szyny w kopalni na śląsku,ok.kilometra wgłąb.
pawel888 Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 Witam wszystkich kolegów poszukiwaczy! Może orientuje się ktoś jaki jest obecnie koszt wykrywacza Hs-3 + cewka 37cm z góry dziękuje i pozdrawiam."Z cewką 30 nowy kosztuje 850zł. Nie jestem biegły w cenach cewek dlatego nie odpowiem ile kosztuje z 37. Ale różnica może być 20-30zł o ile w ogóle będzie. <pozdro
damiani Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 Kolego anROZnalazłem twoje posty.Chodzi mi o to że niektórzy twierdzą że zasięgi są podobne bo konstruktor Midasa pobierał auki" od P.Nowaka.Dwa miesiące na sprzęt od P.Nowaka to może być krótko - rozmawiałem osobiście z kolegą który wysłał sprzęt do poprawy i już nie zobaczył go na oczy a że jest z dolnośląskiego więc odwiedzin nie złoży osobistych.Spytam kolegę Taktyka ale jego strona padła niestety nie wiadomo czemu - pisze że została zablokowana.Chyba że przeczyta u tutaj odpowie.Możesz zdradzić na jakiej głębokości Midas pokazywał lub też nie pokazywał tej łuski czy klamry ??Kolego karabinJasne że istnieje taka ewentualność że kolega anRO źle ustawił sprzęt.Czy ty mógłbyś zrobić test w powietrzu na klamrę od pasa mosiężną AW lub carską lub aluminiową niemiecką ??
madmax78 Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 damiani...filmik bedzie na 100 % ale teraz, po prostu nie mam czasu.... Pokornie proszę o cierpliwość... Zasadniczo, wydaje mi się, że ''PI'' tak samo łapie kolor, jak żelazo. To jest kwestia doboru niektórych elementów...prosta sprawa.
karabin Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 W poniedziałek zrobię test w powietrzu klamry Reichswehry.
karabin Napisano 10 Styczeń 2011 Napisano 10 Styczeń 2011 Witam.Dziś zrobiłem obiecany test na klamrze w powietrzu,wyszło około 70cm. ,co ciekawe większy i cięższy przedmiot mosię żny 10x10cm dał wynik o ok.10cm mniejszy. Test był na sondzie 37cm. Jutro zobaczę ile będzie na 24cm. A co jeszcze ciekawsze to dziś na 37cm sondzie znalazłem cynkowe 5i10 fenigów (czułość na zero) na gł.około 15cm. Pozdrawiam.
bula1991 Napisano 12 Styczeń 2011 Napisano 12 Styczeń 2011 witam jestem nowy na tym forum dostałem od wujka wykrywacz midas i nie wiem jak go dobrze ustawic na militaria moze ktos mi cos podpowie zgóry dziekuje i pozdrawiam:P
kkkk250 Napisano 12 Styczeń 2011 Napisano 12 Styczeń 2011 1 gałka ustawiasz tak żebyś miał ciągły sygnał druga ustawiam tak żeby pikało mniej niż sekunda selekcja tak żeby lampka się troch świeciła czułość olewasz bo i tak nic nie daje.
aragain Napisano 12 Styczeń 2011 Napisano 12 Styczeń 2011 chodziłem z saperem firmy traper 8 miesięcy mistrzowski sprzęt na głęboką militarke .Do tego sprzętu naprawde trzeba mocną saperke i determinacje mozna się zakopać.
madmax78 Napisano 12 Styczeń 2011 Napisano 12 Styczeń 2011 damiani doczekałeś sie. Link do Trapera z rozróżnianiem.http://www.youtube.com/watch?v=35r2eNDBKFo
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.