Skocz do zawartości
  • 0

Polski Pistolet??

Razzzz85

Pytanie

Napisano
Witam.
Przeglądając stronę detektorweb.cz trafilem na ciekaw zdjęcia , chyba tam jest polski pistolet znaleziony przy martwym Niemcu, na rękojeści wyraźnie widać litery FB. Może wypowie się ktoś bardziej obeznany w temacie. Przyznam zaciekawiło mnie to. Pozdrawiam.
ps. a tu link żeby za długo nie szukać: http://www.detektorweb.cz/index.4me?s=show&lang=1&i=26193&mm=3&xb=1&vd=1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szwabskiej produkcji visy były produkowane w różnych wersjach różniących się szczegółami,im bliżej końca wojny tym gorszy badziew.
Na zdjęciu model z 1945r,wyprodukowany już w fabryce Steyr.

Napisano
Tak później produkowali je w zakładach Steyr ale chyba tylko lufy żeby polacy nie wynosili gotowych egzemplarzy ale i tak lufy było dorabiane gdzieś po domach.
Napisano
Może trochę nie na temat , ale czytałem kiedyś , że Niemcy w czasie okupacji licząc się z tym , że z fabryki bodajże w Radomiu będą wykradane części produkowali VIS-a bez lufy.Lufy robili w Austrii.Ludzie z podziemia wykradali części a lufy sobie sami robili.Miały one tylko gwint lewoskrętny bo akurat dysponowali tylko takimi rozwiertakami , które były adaptowane jako narzędzia do nacinania gwintu w lufie.
Napisano
Kol mihura,wiedz że poziom mojego uzasadnienia był skierowany specjalnie do Ciebie,w formie wydaje mi się dla Ciebie najbardziej zrozumiały.
A co do węgla to trzeba było myśleć przed zimą,nie moja wina że Ci palce marzną przy klawiaturze.
Napisano
Witam.
Przeglądając stronę detektorweb.cz trafilem na ciekaw zdjęcia , chyba tam jest polski pistolet znaleziony przy martwym Niemcu, na rękojeści wyraźnie widać litery FB. Może wypowie się ktoś bardziej obeznany w temacie. Przyznam zaciekawiło mnie to. Pozdrawiam.
ps. a tu link żeby za długo nie szukać: http://www.detektorweb.cz/index.4me?s=show&lang=1&i=26193&mm=3&xb=1&vd=1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie