Dyzjak Napisano 5 Grudzień 2009 Autor Napisano 5 Grudzień 2009 Słyszałem historię o zakopanym nieopodal Płocka skarbie pułkowym" z okresu powstania listopadowego. Wg. jednego z tubylców nieopodal wsi żołnierze zakopali nocą skarb", by nazajutrz pomaszerować na północ podobno złożyć broń . Pół wieku później widziano człowieka który łaził ze szpadlem i kopał to tu to tam, czy coś znalazł nie wiadomo. Moje pytanie brzmi: jak duże mogło być to coś" i co taki depozyt mógł zawierać.
maxim026 Napisano 5 Grudzień 2009 Napisano 5 Grudzień 2009 jeżeli depozyt to może jakas skrzynia .A depozytem mogły bys kosztownosci powstańców albo kasa pułkowa. Ale takich histori jest wiele, może dawno go tam nie ma.może powstańcy albo którys z nich go odkopał .
MnIrek Napisano 5 Grudzień 2009 Napisano 5 Grudzień 2009 A nawet jesli powstancy nie odkopali to krety i pancerniki rozniosly...
MnIrek Napisano 5 Grudzień 2009 Napisano 5 Grudzień 2009 Dyzjak a tak na powaznie to musimy sie przejechać na wizje lokalna i popytac tubylcow... bo ot historia z debem tak??
stg1971 Napisano 5 Grudzień 2009 Napisano 5 Grudzień 2009 dokładnie wizja lokalna,najwięcej będą wiedzieli naoczni świadkowie,temat warty zaangażowania,jakby nie było szlachetny kruszec.
czabak1 Napisano 5 Grudzień 2009 Napisano 5 Grudzień 2009 To chyba jakiś seans spirytystyczny musicie zorganizować . Bo o naocznych świadków zakopywania depozytu z czasów Powstania Listopadowego może być ciężko w tym wymiarze ...
zbyniek Napisano 6 Grudzień 2009 Napisano 6 Grudzień 2009 Myślę, że kol. czabak ma rację... wykrywacz, saperka, mapy i w teren.pozdr
Dyzjak Napisano 6 Grudzień 2009 Autor Napisano 6 Grudzień 2009 Wiem ,że takich historii jest mnóstwo, ale akurat ta miejscowość leży na trasie do Szczutowa, w pobliżu którego powstańcy przekraczali granicę z Prusami.(źródło: Dzieje Płocka)Znam jeszcze trzy opowieści o ukrytych skarbach: jedna o zakopanej furmance z pańskim złotem ukrytej w lesie , druga o zastawie carskiej srebrnej- łupie Napoleona wywiezionej z Kremla, zakopanej na prędce w tym samym lesie (okolice Gostynina),a trzecia o skrzyni z żołdem zatopionej nieopodal Łącka.Jest jeszcze miejsce gdzie podczas budowy domów w latach 60-tych i 70-tych XIXw. odkopywano naczynia gliniane z prochami i jakiś złom, chyba brązowy w dużych ilośćiach. Wieś pewnie ze 600letnia kilkadziesiąt kilometrów od Płocka, wzniesienie ,na nim dwa gospodarstwa, naoczni świadkowie jeszcze żyją.(na razie czekam na pozwolenie gospodarza).MnIrek tę wizję lokalną może dzisiaj przeprowadzimy??
Arctic Napisano 6 Grudzień 2009 Napisano 6 Grudzień 2009 A ja słyszałem opowieści o złotym koniu zakopanym pod starą wierzbą na górce za wsią. Grzywa i ogon śrebrne, kopyta źelaźne. Już niejeden śmiałek próbował go wykopać ale nic z tego bo diaboł pilnuje :-)
Tradytor Napisano 6 Grudzień 2009 Napisano 6 Grudzień 2009 Dyzjak a o którym Szczutowie piszesz ? Bo ja mieszkam niedaleko Szczutowa
Dyzjak Napisano 6 Grudzień 2009 Autor Napisano 6 Grudzień 2009 Szczutowo pod Brodnicą, niedaleko Górzna
Dyzjak Napisano 6 Grudzień 2009 Autor Napisano 6 Grudzień 2009 Dzieje Płocka" podają że powstanców było ponad 20tys.
Kasjan2000 Napisano 6 Grudzień 2009 Napisano 6 Grudzień 2009 Szczutowo to nasze tereny. Przeczeszemy okolice z najemnikami.
Louis Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 Witam, długowieczni mieszkańcy tej wioski skoro pamiętają wydarzenia z lat 60-tych i 70-tych XIX wieku :). A tak na poważnie to powodzenia życzę. Pozdro
Dyzjak Napisano 7 Grudzień 2009 Autor Napisano 7 Grudzień 2009 Wybaczcie kamraci małe nieścisłości oczywiście chodzi o XX wiek:)
rusal007 Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 Kolego jestem z drugiej strony Płocka i jesli szukasz czegos z powstania listopadowego to u nas udokumentowano znalezienie kilku fantów z tamtego okresu. miedzy innymi na tej stronie w galerii historycznej:http://www.historiabodzanow.pl/Jest kilka nieprawdopodobnych histori które są potwierdzone przezemnie na 100% w latach 60 - 70 w miejscowości Dobra króliki w swojej zagrodzie" wykopały skarb który zawierał kilka złotych i kilkadziesiąt srebrnych monet. Wydaje sie nieprawdopodobne ale jest w 100% potwierdzone. Warto dodac ze w tej włascie okolicy znajduje sie pałac w Mąkolinie w którym 1361 roku Kazimierz Wielki wydał przywilej lokacyjny dla Płocka.
Kazik.S Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 Koło Człuchowa było zrzutowisko broni po powstańcach uciekajacych do Prus. Było ono eksploatowane jako kopalnia torfu. Mam z tamtąd francuski karabin kapiszonowy (z ładnie zachowanym drewnem) i żelastwo do jakiejś wielkiej szabli.
kundzio11 Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 Czy ktoś explorował okolice zamku.Nie jest to czasem stanowisko archeo?
Autsajder68 Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 Kazik.S, o ile się orientuję, to Człuchów jest tylko jeden...za Chojnicami, wiec jakim cudem powstańcy uciekali do Prus, skoro już byli w tych Prusach, wszak Człuchów ówczesny w Prusiech sie znajdował-daleko od granicy(!)...Cud sie zdarzył, czy jest inny Człuchów jeszcze...? ;-) Pozdrawiam.
rusal007 Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 Stanowisko archeologiczne było tam rok temu i jest w oddalone od zamku" jakies 2 km. Wątpie zeby ktos po polach wkolo biegał bo teren oddalony jest od wiekszych miast i malo kto wie o takiej mozliwosci. Znam jedynie pojedyncze przypadki znajdowania monet zżartych przez nawozy w czasie pielenia lub innych robót ręcznych wykonywanych na polu w tych okolicach. Jednak takie monety nawet pojedyncze i przeżarte sztuki są traktowane przez lokalnych ludzi jako prawidziwy skarb bo to złoto...;]
Kazik.S Napisano 8 Grudzień 2009 Napisano 8 Grudzień 2009 Oczywiście chodzi o Człuchów koło Chojnic. Jak widzicie Chojnice też są okolicami Człuchowa. Niepodam wam dokładnego miejsca, bo fanty jeszcze z tamtąd wychodzą. Na pewno nie jest to stanowisko koło zamku. Niedługo wrzucę fotki.
Dyzjak Napisano 8 Grudzień 2009 Autor Napisano 8 Grudzień 2009 rusal007 w miejscowości Dobra w XIXw jeśli dobrze pamiętam wykopano skarb monet arabskich :)
maxim026 Napisano 8 Grudzień 2009 Napisano 8 Grudzień 2009 ale te monety arabskie to raczej do depozytu powstańczego nie mależą.Kazik.S poka te fotoski ')POzdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.