pawelk Napisano 30 Styczeń 2010 Napisano 30 Styczeń 2010 Oto karabinek Browning BAR Safari produkowany obecnieCo za uderzające podobieństwo,to chyba...science fiction.Kolego Patron-zamek URa gabarytami jest większy niż potrzebatakże ciśnienie naboju UR było bardzo wysokie,tu nie widzęproblemu,nie mówiąc o tym że jakość stali bardzo się poprawiła od wojny,resztę trzeba zmienić.Kolego suspendedanimation-czas zapoznać się z historiąi podstawami balistyki.Rkm Browninga był używany przez USAprzez 70 lat,Szwecja wycofała go kilka lat temu,a są krajektóre używają go do dzisiaj.Zapominasz że UR był skonstruowny do ognia do 300m,a celem były czołgi ipojazdy opancerzone a nie ludzie,to nie wymaga optyki bocel jest o wiele większy.Ale zakładając że to zrobionoaby użyć go jako broń wyborową,balistycznie nie widzęproblemu:prędkość pocisku 1250m/s,zasięg skuteczny 1500m+energia dużo wyższa niż standartowy mauser,pocisk po 1kmlotu nadal zachowuje prędkość Mach 1+.
PATRON Napisano 30 Styczeń 2010 Napisano 30 Styczeń 2010 mam wrażenie że prezentowane tutaj są przez kolegę pawelk jakieś przedziwne luźno powiązane,daleko idące skojarzenia o charakterze przemyśleń studenta na pierwszym roku Politechniki...
vis1939 Napisano 30 Styczeń 2010 Napisano 30 Styczeń 2010 Kolego pawelk,próbuje ale za cholerę nie mogę pojąć Twojego toku myślenia...Pozdro.
pawelk Napisano 30 Styczeń 2010 Napisano 30 Styczeń 2010 Nikt nie mówi o tym żeby stare trupy wysyłać na pierwsząlinię,tylko o tym że jest z czym zacząć wśród konstrukcjipolskich.Czy to tak ciężko zrozumieć?Karabinek dla reprezentacyjnej nie musi mieć magazynka na 30 naboi.Chciałbym usłyszeć o kryteriach i standartach o których koledzy mówią?
mikael68 Napisano 30 Styczeń 2010 Napisano 30 Styczeń 2010 Rozumiem, że każdy ma swoje zdanie i argumenty. Proponuję już zamknąć ten wątek, który z poważnej dyskusji zmienił się w science-fiction. Poziom dyskusji jest żenująco niski a następne wpisy są tylko nabijaniem sobie licznika. Pozdrawiam.
niemiroff Napisano 2 Luty 2010 Napisano 2 Luty 2010 Panowie,a może przy okazji FB Radom wyprodukuje wersje hukową wz 29 albo wz 35 dla potrzeb rekonstrukcji
PATRON Napisano 2 Luty 2010 Napisano 2 Luty 2010 i jeszcze powinni zrobić wózki dziecięce dla bliźniaków ....bo z tym też są problemy ....
niemiroff Napisano 2 Luty 2010 Napisano 2 Luty 2010 koledzy mieli racje. poziom dyskusji na poziomie naszego sejmu.
Argonauta Napisano 2 Luty 2010 Napisano 2 Luty 2010 cytatPanowie,a może przy okazji FB Radom wyprodukuje wersje hukową wz 29 albo wz 35 dla potrzeb rekonstrukcjikoniec cytatu Nie rozumiem kpin twoich Piku, gdyz pomysl Niemiroffa wcale nie jest niedorzeczny jak ci sie wydaje, wystarczy zaadaptowac do naboi hukowych kalibru 6 mm konstrukcje kbks-u wz 31 ( byl upodobniony do kbk wz 29), badz jego wersję powojenną czyli kbks-u wz 48 ( byl dosc podobny do mosina wz 44), bron ta ze wzgledu na kaliber zastosowanych naboi hukowych bylaby całkowicie legalna w wolnej sprzedazy w kraju, niedowiarkow odsylam do UoBiA
Argonauta Napisano 2 Luty 2010 Napisano 2 Luty 2010 nie wiesz czemu nasi tzw włodarze" maja nas za idiotów ?? ..... każdy sadzi według siebie ;-))))
jacek1962 Napisano 22 Luty 2010 Napisano 22 Luty 2010 Panowie raczą żartować,w Kompani Reprezentacyjnej ,jakiś Maroszek ,lub Mauser?.Panowie to jest wizytówka naszej Armii,pierwszy kontakt,przedst obcego państwa.Powinni mieć na stanie najnowszy model broni jaki jest na wyposażeniu naszej Armii.Tak aby gość zapytał się gdy to mu się spodoba,za ile on to może kupić.Jeśli chcecie wrócić do historii,proponuję maczugi.Tanie,poręczne i strojów nie trzeba prasować.Pozdrowienia
vis1939 Napisano 22 Luty 2010 Napisano 22 Luty 2010 Tak Jacek,całkowicie się z Tobą zgadzam.Dajmy im najnowsze giwery,piękne i błyszczące niczym z gwiezdnych wojen.Ubierzmy ich w najnowsze mundury w modnym kamuflażu i obwieśmy nowoczesnym rodzimym sprzętem aby każda uroczystość była powodem do reklamy i chwalenia" się jakie to teraż cuda Polacy tworzą,a nóż się coś przy okazji sprzeda...Wszak to jest głównym celem kompani reprezentacyjnej,a nie zabezpieczanie zgodnie z ceremoniałem wojskowym uroczystości państwowych, wojskowych i patriotyczno-religijnych.
jacek1962 Napisano 22 Luty 2010 Napisano 22 Luty 2010 VIS- Kompania Reprezentacyjna jest jak moja żona,która reprezentuje mnie,wtedy gdy idę gdzieś lub ktoś mnie odwiedza.Musi być ładnie ubrana,uczesana zadbana bo w/g jej wyglądu ja jestem oceniany,jako jej mąż.Chłopaki ja wiem i rozumiem Was ,kochacie WP39 ja też,ale nie w tym miejscu.Goście nie zawsze znają Naszą historię i oceniają nas jak nas widzą.KR to część Armii dzisiejszej nie wczorajszej.Pielęgnujcie tradycję ,ale patrzcie też w przyszłość.Handel bronią jest normą w dzisiejszych czasach.To jest praca dla ludzi,pieniądze do budżetu.Każda forma promocji jest ważna.Ja nie mam monopolu na rację,jest to skromny głos w dyskusji.Pozdrawiam Was i trzymajce tak dalej.
jacek1962 Napisano 22 Luty 2010 Napisano 22 Luty 2010 Przyjacielu KR ma regulaminowe wyposażenie,jeśli byłeś w armii powinieneś wiedzieć,jeśli nie to wiedz to.W każdej armii jest h...owo ale jednakowo.Nie ma dowolności w mundurze odznakach,broni.Jeśli chcesz podwinąć rękaw to robią to wszyscy albo nikt.Na to są regulaminy,szefowie i areszt czyli ancel.Pozdrawiam
jacek1962 Napisano 23 Luty 2010 Napisano 23 Luty 2010 Jeszcze raz Ci przypominam Kompania Reprezentacyjna to część armii.Ma swoją strukturę organizacyjną,i etaty.Każdy żołnierz ma broń etatową jaką nie wiem,musisz pytać tych co tam służą.Jeśli MON wpisze im na etat czołg będą mieli czołg jeżeli kajak będą dybali z kajakiem.Bo to jest Armia nie harcerstwo.Podałeś mi nazwy sprzętu ja nie wiem co to jest.10 lat temu byłem 2-tygodnie na kursie d-ców plutonów piechoty mojej brygady.Uczono mnie na poligonie Nowa Dęba jak należy użyć plutonu piechoty w natarciu i obronie,tak aby wykonać zadanie.Uczył nas z-ca dcy Brygady.Nie mówił nam o żadnych nazwach beryle i inne.Dla mnie istnieje broń etatowa w plutonie bez podania producenta i kalibruPo tym kursie dost nowy przydział mob.I jestem d-cą plutonu rozpoznania w artylerii/ja artyleria/w Brygadzie Podh Rzeszów.Wracając do tematu uważam dalej że KR powinna mieć na etacie najnowszy sprzęt będący na wyp WP.Chłopaki uśmiechnijcie się wy też kiedyś będziecie starsi i upierdliwi.
MarcinF Napisano 23 Luty 2010 Napisano 23 Luty 2010 Używanie współczesnej broni przez pododdziały reprezentacyjne to raczej wyjątek jak u Brytyjczyków niż reguła.
krwp85 Napisano 17 Marzec 2010 Napisano 17 Marzec 2010 Do wszystkich Panów tak burzliwie tu wypowiadających się!!! Dla waszej wiedzy, czy ktoś z was służył w Kompanii Reprezentacyjnej WP??? Podejrzewam, że nie. Ja mam ten wielki zaszczyt. Czy to co mamy od 40 lat nie jest tradycją??? Jest. Zdajecie sobie sprawę, że obraz żołnierzy reprezentacyjnej wbił się już w serca i pamięć i Warszawiakom i Polaków!!! To już jest nasze rozumiecie, nie Ruskich tylko nasze!!!A tu nagle narwana grupa pasjonatów kłóci się który karabinek wprowadzić... Litości. Tak jak w artykule pisał Pan gen Gilarski który zjadł zęby na pododdziałach reprezentacyjnych ta broń oprócz wyglądania musi się sprawdzić w musztrze!!! Bo my nie stoimy cały czas w bezruchu!!!Niech to do was dotrze. Sks jest bardzo wygodny w rzucaniu i w wykonywaniu różnych chwytów musztry paradnej, nie wspomnę o bardzo trudnej do wykonania salwie honorowej!!! (zamek czterotaktowy do salwy... nie macie żadnego pojęcia jak to wygląda) z mauserami wszystko straci energię i tempo które budzi taki podziw!!!Przyjdźcie do krwp porzucajcie Sks-em i zrozumcie, że to już jest nasza tradycja!!!.A Sks-y są wytrzymałe i sporadycznie coś się psuje. lepiej już wyprodukować samemu taki model albo zakupić nowe (prawie nowe z zagranicy).A mausery są już w pododdziałach rekonstrukcji historycznych które możecie oglądać obok nas na uroczystościach i zobaczcie jak to wygląda i schowajcie swoje maniakalne pomysły do kieszeni. Może chcecie jeszcze zmiany umundurowania, ja uważam, że bardzo ładnie się wszystko komponuje i niech zawsze tak będzie, dla waszych chorych wizji zmiana karabinku nie wystarczy bo trzeba będzie także zmienić umundurowanie - (oficerki dla wszystkich no nie?) nie psujcie tego co dąży do doskonałości!!!. Sks -jest ruski ale w krwp od lat i już jest nasz, mauser jest niemiecki ( wyprostowany zamek i tyle go na dobrą sprawę różni), a maroszek to kolejne udziwnienie.KRWP to świętość i trzymajcie się od niej z daleka!!!!!.
akagi_FWP Napisano 17 Marzec 2010 Napisano 17 Marzec 2010 krwp85 - wyrazy moje głębokiego szacunku za głos rozsądku
vis1939 Napisano 17 Marzec 2010 Napisano 17 Marzec 2010 krwp85 - wyrazy mojego głębokiego zadziwienia nad prostotą działania Twojego umysłu,rozumiem że jako przedstawiciel tej świętej? formacji masz całkowity monopol na racje i prawo do decydowania za wszystkich w tym kraju.Być może warto wziąć pod uwagę że nie każdy jest tak przywiązany do naszej postkomunistycznej tradycji i zamiłowania do radzieckiej myśli technicznej,choćby nawet po x latach.Skąd wiesz że mauserami(wyprostowany zamek...tiaaa) czy innymi wprowadzonymi zmianami nie będzie się lepiej zucać" skoro pewnie nie bardzo wiesz jak to nawet wygląda,że o trzymaniu w łapach nie wspomnę...Miałem okazje podczas swojego pobytu w wojsku bardzo często obserwować ćwiczenia kompani honorowej i jakoś z rozmów wynikło że nie darzyli wielką miłością posiadanego sprzętu.Pozdrawiam ja,z chorymi wizjami:)
lew_1988 Napisano 17 Marzec 2010 Napisano 17 Marzec 2010 Jak juz wyzej powiedziałem mamy armie zawodowa żołnierze oddziałow reprezentacyjnych to niewątpliwie specjaliści biora za to pieniądze, więc w czym problem, nie jest to chyba maksymalnie skomplikowane czy jakoś w ogóle niewykonalne jeżeli już kiedyś funkcjonowało. Dążąc do ideału trzeba niekiedy sobie podnieść poprzeczkę i równać do najlepszych wzorców, a nie najłatwiejszych rozwiązań, nasi dziadkowie potrafili pięknie operować bronią czterotaktowa, nasza armia była jedną z największych armii okresu międzywojennego z bogata tradycją, dużym doświadczeniem i bardzo dobrym wyszkoleniem do którego trzeba właśnie nawiązywać, a nie do tego co nam sasiedzi ze wschodu narzucili odgórnie argumentem siły, czyli sks-a i podległości ruskim generałom.
akcej Napisano 17 Marzec 2010 Napisano 17 Marzec 2010 Co do wypowiedzi kolegi krwp85 że obecny mundur KRWP jest bliski doskonałości ogólnie cacy i super sie komponuje to pewnie w innych krajach są bardzo zacofani skoro utrzymują coś takiego
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.