Argonauta Napisano 27 Grudzień 2009 Napisano 27 Grudzień 2009 cytatNie wiem czy wiadomym jest Szanownym Kolegom, że w niektórych opracowaniach zachodnich mówi się, iż Polacy w kbk wz.29 ściągnęli rozwiązania zastosowane w czeskich vz.24 i belgijskich M1924. koniec cytatuBardzo podobne stwierdzenia padaja w stosunku do niemieckiego 98K wermachtu ... spotkalem sie z opiniami ze inspiracja do modernizacji karabinka 98a na 98k byly właśnie czeski VZ 24 i ... polski wz 29.
vis1939 Napisano 27 Grudzień 2009 Napisano 27 Grudzień 2009 Nie wiem po co te dywagacje co kto i od kogo ściągnął,jak by nie patrzeć wszystkie modele mausera opierają się na niemieckiej konstrukcji.A to że w którymś kraju przyjęto go na uzbrojenie i zmieniono parę mało istotnych pierdół" nie czyni z tego żadnej nowej broni...
acer Napisano 27 Grudzień 2009 Napisano 27 Grudzień 2009 Zawsze się coś mówi....na przykłąd, że ViS też miał być kradzieżą pomysłu Colta i mogliśmy od razu kupić licencję a udawać że coś tworzymy. A czy te zachodnie opracowania mówią, że Niemcy cenili polskie kabeki za to, że żywotność lufy była większa niż w niemieckich mausach ?
bolas Napisano 27 Grudzień 2009 Napisano 27 Grudzień 2009 Czytam sobie ten artykuł w GW i nie bardzo rozumiem. Czy ktoś mi może wyjaśnić co to jest kb wz.29" albo kb Mauser FB Radom" ? :)
vis1939 Napisano 27 Grudzień 2009 Napisano 27 Grudzień 2009 Kol krzyhal miło że przytaczasz powszechnie znane fakty ale tu się rozchodzi o to co jest ardziej polskie" w okresie międzywojennym,bo temat jest o kbk wz 29 i Maroszku.Jak dla mnie to obojętne który wejdzie do produkcji(jeśli w ogóle)Pozdro.
Argonauta Napisano 27 Grudzień 2009 Napisano 27 Grudzień 2009 heheheheh cala dyskusja jest czysto akademicka bo zycie ( i finanse ) zweryfikuje wszelkie pomysly i skonczy sie ze kompania reprezentacyjna dostanie cos typie tantala ;-)))))
cairo1 Napisano 27 Grudzień 2009 Napisano 27 Grudzień 2009 I bedzie wygladalo do d...........,ale najwazniejsze dla niektorych bedzie ze samozariadnych " ogladac nie beda.Niewiem jak dlugo KRWP uzywa SKS , ale zyje dosyc dlugo i od zawsze ich widzialem z takim sprzetem, wiec moze ktos mi w koncu wyjasni skad takie parcie ,aby zamienic je na cokolwiek, nawet na najbardziej kosztowny projekt , aby tylko pozbyc sie SKS? Juz raz pisalem ze jesli chodzi o to ze pochodza ze wschodu , to badzmy konsekwentni i wyrzucmy wszystko co ma tamtejsze pochodzenie, zostana nam rodzime siekiery i widly. Pozdrawiam
huk 100 Napisano 31 Grudzień 2009 Autor Napisano 31 Grudzień 2009 cairo1 napisał - zostana nam rodzime siekiery i widly."odpowiem ci tak a czy przez 20 lat od 1989 nie zasłużyliśmy sobie sami na te widły i siekiery ? :):) -pozdrawiam
Widd39 Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 Co do tej strony:http://www.weu1918-1939.pl/piechota/karabiny/kbk_29/departament_piechoty_karabiny_kbk_29.htmlKrzyhal słusznie zauważył błąd. Przeglądam obecnie tematy i przerabiam na nową szatę graficzną - staram się też poprawiać błędy. Karabiny i broń osobista to ostatnie działy. Błędne zdanie skoryguję niezwłocznie jak tylko dojdę do tej strony :)))
pawelk Napisano 7 Styczeń 2010 Napisano 7 Styczeń 2010 Witam wszystkich,po raz pierwszy chciałbym wtrącić dwagrosze,chociaż nie pierwszy raz jako czytelnik.Mieszkam na stałe w USA 22 lata,kolekcjonuję trochę polskąbroń,mam Visa,kb wz.98a,nową TTtkę.Wydaje mi się że głównypowód dlaczego kbsp wz.38 powinien zostać przyjęty dlakompanii honorowej WP to że jest to całkowicie polskakonstrukcja,i szczyt invencji broni polskiej.Wz.29,98a,SKS,AK-47 i wszyskie jego wcielenia to nie są konstrukcjepolskie.W dalszym ciągu nie jest wiadomo jak dobry jestkbsp.Maroszka.Fakt że KSUS zamówił wersję dla strzelcówwyborowych tuż przed wybuchem wojny wskazuje na to żebył on rzeczywiście dobry.To może być jedyna okazja żebysię o tym przekonać,a być może na jego bazie powstaniekarabinek do szkolenia,lub wersja sportowa/myśliwska.Ponadto uważam że Vis powinien być przyjęty jako brońosobista oficerów kompanii honorowej WP,może nawet jakododatek do munduru galowego pozostałych oficerów.Jak moja babcia mówiła:Cudze chwalicie,swojego nie znacie"
huk 100 Napisano 11 Styczeń 2010 Autor Napisano 11 Styczeń 2010 witam Dario dawno sie nie widzieliśmy coś sie dzieje w FB ?
Argonauta Napisano 16 Styczeń 2010 Napisano 16 Styczeń 2010 Anabol nie myl pojec, nie dyskutujemy tu o tym co potrafi tantal czy inna giwera tylko o broni dla kompanii reprezentacyjnej, gdzie podstawowym kryterium jest jej wygląd i historycznosc", a ktora to bron z praktycznego punktu widzenia moze byc napedzana nawet slepakimi i tez bedzie ok ..... a tantal spełni te wymogi za cirka 50 lat ;-),a co do broni dla kompanii uwazam ze powinien to byc mauser wz 29 i tyle, to jest bron jednoznacznie kojarzaca sie w wrzesniowym WP, a nie słabo kojarząca się z czymkolwiek egzotyka w typie Maroszka wz 38 .... rownie dobrze mozna by bylo sie zastanawiac dlaczego nie Mors na przykład ... to ten sam poziom absurdu.P.S.Przebijanie kamizelek nie robi na mnie wiekszego wrazenia, prywatnie mam bron o znacznie wiekszych mozliwosciach :)
Hebda Napisano 16 Styczeń 2010 Napisano 16 Styczeń 2010 Mors,byłby niezły,o ile byśmy mieli autentyczne egzemplarze:((a nawet jednego niet(w sensie kompletnego)kit,przyjdzie odwilż to mam zamiar wybrać się w rejon gdzie 3SBS zakopywał broń..może coś wyjdzie:) na Morsa nie liczę ale może łuski,czy blachy itpjak myślicie ile byłby wart znaleziony MORS w stanie magazynowym? wiadomo że to hipoteza,i że miałby wartość historyczną ogromną a jak myślicie na ile by go wycenili w polskich nowych?
vis1939 Napisano 16 Styczeń 2010 Napisano 16 Styczeń 2010 P.S.Przebijanie kamizelek nie robi na mnie wiekszego wrazenia, prywatnie mam bron o znacznie wiekszych mozliwosciach :)"Pięć tellermine 35 i parę Panzerschrecków? Prywatnie to każdy sobie może przytargać z lasu taką broń że nie będzie co z chałupy zbierać...
acer Napisano 16 Styczeń 2010 Napisano 16 Styczeń 2010 Znam tą legalną broń :))) .....do której są pociski osiągające prędkość początkową ponad 1000 m/s :))) i które są z 10 razy droższe od tych do TantalaZ drugiej strony żeby zabić człowieka nie potrzeba aż takich możliwości" i energii 3-4 tys. j albo większej.AK-74 zabiły w Afganistanie lekko licząc zabiły dziesiątki jak nie setki tysięcy ludzi.Ważne żeby wycofać te cholerne SKS. Bo przez pół wieku to była chyba jedyna broń dla pododdziałów reprezentacyjnych chyba wszystkich armii Układu Warszawskiego.
cairo1 Napisano 16 Styczeń 2010 Napisano 16 Styczeń 2010 Acer, mozesz mi wyjasnic czemu Cie tak sks w oczy kluje?Moze sypnij kasa i kup wojsku cos co Ci sie bedzie podobalo.Pozdrawiam
Argonauta Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 Dokładnie tak, przystosowanie broni na etapie produkcji do innego naboju, nie stanowi większego problemu dla producenta, zreszta na ten przyklad mauser 98k wystepował w przyrodzie" i w amerykanskim" kalibrze 30-06 ( 7,62x63) w armii norweskiej i natowskim 308win ( 7,62x51) we wczesnej bundeswerze ( ktora gwoli scislosci w latach 50tych nie specjalnie rożniła sie od wermachtu jesli idzie o sprzet ), wiec nie ma żadnych przeszkod technologicznych zeby mauser wz 29 byl rowniez produkowany w kalibrze 308win.P.S. Acer..... nie jest tak żle z patronami..... jadę na czechach", cenowo i jakosciowo daja rade ;-)
acer Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 Dobór amunicji to najmniejszy problem. Amunicję 8x57 też wciąż się produkuje.A SKS po prostu mi się nie podoba. Czas odświeżyć temat broni do celów reprezentacyjnych - nie zmieniany chyba od 50 lat. Chyba zasługujemy na coś naszego.
cairo1 Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 Acer jak Ci sie niepodobaja to jak pisalem wyskocz z kasy i zafunduj armi nowa zabawke, piszesz ze sks zluzy juz piecdziesiat lat i czas na zmiany, tylko dziwi mnie ze chcesz wymienic na cos o wiele starszego.Wczasach wszechobecnych brakow i biedy chcecie wywalic mase kasy na zbedne duperele,o wam sie wyglad niepodoba", zaplaccie ze swojej kieszeni za swoje fenaberie.Pozdrawiam
vis1939 Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 cairo1 czy Ty przypadkiem nie jesteś obywatelem pokroju tych co to im nieważne jak i czym,byle jako tako było?Tu nie chodzi o zmiany bo tak się paru osobą uroiło bez powodu.Jeśli tego nie rozumiesz to pomyliłeś fora,zajrzyj na onet,tam z pewnością uzyskasz 100% poparcie.Życie nie składa się tylko z upychania portfela.
vis1939 Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 To też fanaberia i zbędne duperele? - przecież mamy T-72...
cairo1 Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 Vis, mylisz skale i pojecia, co innego renowacja zabytkow, a co innego ich produkcja.Pozdrawiam
vis1939 Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 co innego renowacja zabytkow, a co innego ich produkcja."Tak się składa że w obu przypadkach trzeba wydawać grube pieniądze,a i przy renowacji nie rzadko trzeba dorabiać niektóre niedostępne już brakujące elementy od podstaw.Zresztą nie ważne,w tym wypadku cel takich inicjatyw jest ten sam.Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.