Skocz do zawartości
  • 0

2 piece kaflowe przedwojenne

Złamany korzeń

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
jesli byl przestawiany to nic. ale ja jak remontowalem mieszkanie po moim sąsiedzie ktory byl 1 włascicielem zaraz po niemcach i zył w nim do smierci .. to przy wlasciwie demontarzu pieca nie bylo nic tylko przy drzwiczkach byla na podłodze blacha na drwno itd . to pod ta blacha mialem 4 pieniazki róznego nominału.niby nic ale jednak.to tak na uboczu
zdrów:)
Napisano
Miałem taki piec w starym domu,przedwojenne drzwiczki się przepaliły" i na pewno nie były montowane na śruby.

Te na pewno nie były przestawiane przez co najmniej 30-40 lat,zawód zdun wymarł już jak dinozaury :),a dziś już nie ma takich fachowców od pieców jak kiedyś.
Napisano
Ale co chcesz identyfikować? To piece. Ten zielony ładniejszy. Sprawdź na drzwiczkach, czy nie ma napisu- często spotyka się na przedwojennych nazwę huty- najczęściej Rzuców, Końskie itd. Chyba że niemieckie.
Napisano
dzwiczki i może kafle są przedwojenne ale piece napewno juz były rozbierane jeżeli są użytkowane od wojny to nusiał być szamot wewnątrz wymieniany albo chociaż uzupełniany a to tylko przez rozebranie na kaflach raczej żadnych bić niema może od wewnętrznej strony ale nieda sie zobaczyć na dzwiczkach raczej napewno jest nazwa odlewni może jak przejżysz palenisko to będą jakieś bicia na cegle szamotowej
Napisano
Cóż, nie wyglądają na takie,ale w dalszym ciągu podtrzymuję fakt,że prawdziwych zdunów brak.Piecowi z pierwszej foty nie wróżę długiej pracy.
Napisano
co ty za brednie wypisujesz?
piec działa prawie sto lat a ty, że się za chwilę przepali...
wcześniej pisałeś, że 30-40 lat nie przestawiany... a przestawiane były rok temu...
widać, że spec z ciebie 1 klasa... zdunów porządnych mam 2 w mieście :) ludzie kominki też mają w domach...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie