Skocz do zawartości

carski bączek?

emes

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

druga strona-lepiej widoczne złocenia.Do czego służył taki bączek,czy to tylko element ozdobny?pozdr

Napisano
rozmiary i zdjecie wskazują raczej, że jest to zwykły bączek carski, a nie wkładka do oficerskiego która była znacznie mniejsza. No ale podkreslam słowo raczej skoro z taka pewnoscią wypowiada się biar. Ja tylko się zastanawiam jakiej wielkości byłby cały bączek oficerski.
Pozdro
Napisano
bjar mam oficerski bączek i ta wkładka nie pasuje. Dla mmnie ten bączek jestza szeroki.Jednocześnie bączków zwykłych w armiii carskiej było b. duzo odmian, od całkiem dużych przez średnie do prostych i małych klepaków - moim zdaniem takich jak ten. Może masz zdjęcia takiego bączka oficerskiego, do którego pasowałby ten środek?
Pozdrawiam
Napisano
Chociaż od strony gdzie jest ten cynowy wylew są charakterystyczne nacięcia/wzorki dla wkładki oficerskiej - sam juz nie wiem.
Napisano
No fakt-to rzeczywiście to,zapytam ponownie,czy to tylko zdobienie czy coś jeszcze taki bączek oznaczał?dzięki kolegom za info i pozdro
Napisano
Po pierwsze mam bączek jak ze zdjeca powyżej ale z racji tego, że jestm w pracy nie mogę dać ani zdjęcia ani zwymiarować nakładki. Po drugie po namysle z bólem i trudem przyznaje, że najwyraźniej sie myliłem i przedmiot ze zdjęcia nr 1 jest nakładką na carski oficerski bączek a nie zwykły bączek piechoty. To bjar miał racje i to od zawsze !!!
Pozdrowienia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie