szczepciu Napisano 31 Październik 2009 Autor Napisano 31 Październik 2009 Mam trzy pytania:Czy to tasak austriacki?Jeśli tak, to jaka formacja go nosiła?W jaki sposób można się pozbyć tego niklowania?
MK Napisano 1 Listopad 2009 Napisano 1 Listopad 2009 Ze względu na rzadkość występowania nie jest szalony unikat, jest to krótko mówiąc bardzo ładnie zachowany tasak jakie się jednak bardzo nieczęsto spotyka.
huk 100 Napisano 1 Listopad 2009 Napisano 1 Listopad 2009 tasak Austryjacki Faschinenmasser der osterreichischen Pioniertruppen, wz. 1862" według mojej wiedzy używany jeszcze przez saperów ,taborystów , i artylerzystów w tym dłuższym jest przycięty jelec -pewnie kogoś uwierał :):)
huk 100 Napisano 1 Listopad 2009 Napisano 1 Listopad 2009 tutaj widać resztki okładziny rogowej (znaleziony w potoku )występowały dwa typy okładzin w starszych rogowe w nowszych drewniane -co do nazwy Michałek" to tak go ochrzcili polscy legioniści -pozdro
szczepciu Napisano 2 Listopad 2009 Autor Napisano 2 Listopad 2009 Dzięki chłopaki za podpowiedzi.Pozdrszczepciu
Lemeryt Napisano 1 Listopad 2009 Napisano 1 Listopad 2009 Szczepciu gratulacje.Na zdjęciu mój Michałek znaleziony w lesie. Leżał na wierzchu przysypany liśćmi. Huku - widziałem jeszcze trzeci rodzaj okładzin tego tasaka, były wykonane z tłoczonej blachy.
ARQ Napisano 26 Wrzesień 2011 Napisano 26 Wrzesień 2011 Czy posiada ktos zdjęcie Michałka" z kompletnymi okładzinami rogowymi??
MK Napisano 1 Listopad 2009 Napisano 1 Listopad 2009 Szczepciu, zostaw niklowanie takim jakim jest. Jest to tasak owszem, podobny do Michałka", ale nim nie jest do końca. To wersja 1853/89 nabywana prywatnie przez kadetów/podoficerów. Spotkałem się też z głosami, że niklowane tasaki nosili członkowie Czerwonego Krzyża, ale bardziej przemawia do mnie 1 wersja. Piękny stan zachowania i nie ruszaj niklowania, tak ma być.
szczepciu Napisano 1 Listopad 2009 Autor Napisano 1 Listopad 2009 Podejrzewałem, że to Austriak, tylko mnie to niklowanie skołowało. To się znajomy ucieszy jak mu powiem co MK napisał o tym niklowaniu.Czyli mniemam, że posiada on jakiś mały unikat?
szczepciu Napisano 31 Październik 2009 Autor Napisano 31 Październik 2009 Mam trzy pytania:Czy to tasak austriacki?Jeśli tak, to jaka formacja go nosiła?W jaki sposób można się pozbyć tego niklowania?
huk 100 Napisano 1 Listopad 2009 Napisano 1 Listopad 2009 no proszę :):) co jeszcze można sie dowiedzieć -pozdro :):)
acer Napisano 31 Październik 2009 Napisano 31 Październik 2009 Podobny do austriackiego tzw. michałka".Bardzo ładny.
henry123 Napisano 1 Październik 2011 Napisano 1 Październik 2011 Witam! Oto mój Michałek z rogowymi okładzinami.
henry123 Napisano 1 Październik 2011 Napisano 1 Październik 2011 Widoczne bicia III LR 38. Morze ktoś wie co oznaczają ?
henry123 Napisano 1 Październik 2011 Napisano 1 Październik 2011 Na rękojeści widoczne nacięcia. Ciekawe co mogą znaczyć? No chyba nie to o czym myślę.
Pytanie
szczepciu
Mam trzy pytania:
Czy to tasak austriacki?
Jeśli tak, to jaka formacja go nosiła?
W jaki sposób można się pozbyć tego niklowania?
26 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.