Skocz do zawartości
  • 0

Tasak

szczepciu

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ze względu na rzadkość występowania nie jest szalony unikat, jest to krótko mówiąc bardzo ładnie zachowany tasak jakie się jednak bardzo nieczęsto spotyka.
Napisano

tasak Austryjacki Faschinenmasser der osterreichischen Pioniertruppen, wz. 1862" według mojej wiedzy używany jeszcze przez saperów ,taborystów , i artylerzystów w tym dłuższym jest przycięty jelec -pewnie kogoś uwierał :):)

Napisano

tutaj widać resztki okładziny rogowej (znaleziony w potoku )występowały dwa typy okładzin w starszych rogowe w nowszych drewniane -co do nazwy Michałek" to tak go ochrzcili polscy legioniści -pozdro

Napisano

Szczepciu gratulacje.
Na zdjęciu mój Michałek znaleziony w lesie. Leżał na wierzchu przysypany liśćmi. Huku - widziałem jeszcze trzeci rodzaj okładzin tego tasaka, były wykonane z tłoczonej blachy.

Napisano
Szczepciu, zostaw niklowanie takim jakim jest. Jest to tasak owszem, podobny do Michałka", ale nim nie jest do końca. To wersja 1853/89 nabywana prywatnie przez kadetów/podoficerów. Spotkałem się też z głosami, że niklowane tasaki nosili członkowie Czerwonego Krzyża, ale bardziej przemawia do mnie 1 wersja. Piękny stan zachowania i nie ruszaj niklowania, tak ma być.
Napisano
Podejrzewałem, że to Austriak, tylko mnie to niklowanie skołowało. To się znajomy ucieszy jak mu powiem co MK napisał o tym niklowaniu.Czyli mniemam, że posiada on jakiś mały unikat?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie