Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 384
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...
  • 4 weeks later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 2 months later...
  • 4 weeks later...
Napisano

Witam. Mam pytanie bodziu000000 . Czy to zdjęcie było może opisane?. Bo na moje ten samochód pancerny także należał do 81 Dywizjonu Pancernego. Cechą charakterystyczną w 8 Batalionie Pancernym było mocowanie łopat w samochodach pancernych pod skrzynką narzędziową z lewej strony kadłuba. Tutaj widać ślad po łopacie lub łopatę niewyrażnie pod skrzynką. 8 batalion jako jeden z niewielu posiadał samochody pancerne z wąskim kadłubem, oprócz niego takie samochody posiadał chyba tylko jeszcze 5 batalion pancerny . Ale samochody z tego batalionu łatwo jest rozpoznać po charakterystycznym zderzaku z przodu kadłuba i takich jakby nie wiem jak to nazwać łącznikach błotników z kadłubem. Reszta Batalionów Pancernych (1,4,6,7,12 )posiadała samochody z szerszym kadłubem. Tutaj wstawiam zdjęcie pokazujące mocowanie łopaty w samochodach pancernych WZ-34 w 8 batalionie. Niestety samochody pancerne WZ-34 nie były tak oznakowane w gryfy jak TK-3 (jedyny znany WZ-34 tak oznakowany to ten w Radzyniu Podlaskim). Dlatego na moje zidentyfikować samochody z tego dywizjonu można po wąskim kadłubie , braku cech charakterystycznych dla samochodów z 5 batalionu i mocowaniu łopaty pod skrzynką narzędziową.

85646-1.jpg