Skocz do zawartości

Adek part. 3

Arseon

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 250
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Witam!
Arseon napisał:
zapomniałem dodać ,to że nie ma napisów oznacza że carski
bo identyczne wychodziły na carskim artylerii, czy to jest wcześniejszy wzór wprowadzonego potem bodajże wz. 1857 z orłem dwugłowym na armatach ? czy dobrze myślę SZZ ?
Szczerze mówiąc diabli wiedzą. Sygnowane polskie guziki artylerii pojawiają się w 1824 r. W latach 1815-1824 wojsko też musiało jakichś używać i były to prawdopodobnie guziki tego samego wzoru, niesygnowane. Z jakiejś przyczyny takie same guziki wprowadzili Rosjanie, prawdopodobnie po 1831 r., kiedy już nie istniało WP. W miejscach związanych z wydarzeniami z 1831 r. trafiają się rosyjskie guziki z cyfrą nad skrzyżowanymi armatami. Według mojej wiedzy rosyjskie poligony na terenie Polski powstawały głównie po 1831 r.
Niestety nie znalazłem zadnych informacji na temat tego, do kiedy Rosjanie uzywali guzików z armatami i granatem. Przypuszczam, że do 1857 (z wyjątkiem guzików grenadierów artyleri, wprowadzonych w 1907 r. i używanych do 1917 r.).
Pozdrawiam

Dzieki Daniel:-)
Niesamowite, w czasach kiedy Niemcy robili odznaczenia z szajsmetalu Ruskich było stać na srebro. A jakiej rangi są to odznaczenia? Czy nadawano je masowo, czy za wybitne zasługi? Czy były numerowane?
Pozdrawiam

1.za odwagu chyba najbardziej popularny order ZSRR ,w czasie wojny ok 4 mln. numerowany, w tym egzemparzu numer od 6-ki -szęściocyfrowy podobno dosyć niski.
2. Sława w czasie wojny 200 tys. Kawalerom Orderu Sławy przysługiwał awans na wyższy stopień to chyba świadczy o sporej randze tego odznaczenia także numerowany numer od 5 ki - pięciocyfrowy

No to Order Sławy III klasy - to trafienie rangi Krzyż Świętego Jerzego IV kl. (którego wstążkę wykorzystano zresztą przy tym odznaczeniu), EK II czy VM V!
Dzięki za informacje i tym bardziej gratuluję:)
Pozdrawiam

20 cm śniegu, -12 stopnie, las, kanarek Ace 250 i okazuje się, że można:) Cieszy zwłaszcza bączek carski. Mam podobny, ale emalia jest pomarańczowa. Tu ładnie zachowała się czarna. Czym się różniły te kolory?

Szkoda tylko, że tym razem nie było termosu z kawą. Następnym razem będzie:) Za to baton Lyon w kieszeni zrobił się taki Ice, że pękał jak go gryzłem:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie