Skocz do zawartości
  • 0

Łańcuszki na piersi u carskich żołnierzy - pytanie do znawców carskiej Rosji

MK

Pytanie

Napisano

Ciężko mi to inaczej nazwać, wygląda jak łańcuszek na piersi, początkowo uznałem go za łańcuszek od kieszonkowego zegarka jednak na tych archiwalnych fotografiach wyraźnie widać, że jest przypięty od-do i o żadnym zegarku nie może być mowy. Czy to jakaś odmiana" sznura paradnego lub swoisty rodzaj odznaczenia?

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ten na foto ma na końcu jakieś coś i nie jest to raczej guzik, może jakiś żeton pamiątkowy ukończenia szkoły/kursu...?

Napisano

Ciężko mi to inaczej nazwać, wygląda jak łańcuszek na piersi, początkowo uznałem go za łańcuszek od kieszonkowego zegarka jednak na tych archiwalnych fotografiach wyraźnie widać, że jest przypięty od-do i o żadnym zegarku nie może być mowy. Czy to jakaś odmiana" sznura paradnego lub swoisty rodzaj odznaczenia?

Napisano

U tego widać lepiej - od-do, nie ma nic na końcu, żadnego zegarka, żadnego gwizdka. Poprzedni miał jednorzędowy" łańcuszek, ten ma dwurzędowy".
Zatem pytanie za 100 punktów - szto e to?

Napisano

Wydaje mi się, że oprócz funkcji typowo podtrzymującej łańcuszki te pełniły rolę ozdoby. Przewertowałem trochę zdjęć i najczęściej są na nich żetony pamiątkowe, medaliki czy odznaczenia itp. ale i zdarzają się np. klucze ;) Z przyczyn oczywistych nie znalazłem żadnego zdjęcia frontowego", na którym byłby ten łańcuszek widoczny.
Pozdrawiam.
Hubert

Napisano

yasioo - też tak myślałem, tylko drugi koniec zahaczony jest o guzik - nie widzę tego jakoś w praktycznym zastosowaniu, zegarek przecież nie jest z waty i swoje waży - szybko może guzik urwać.
Teza z gwizdkiem jest gut a nawet haraszo, na fotce widać swistok tylko z tego co widziałem były one na rzemykach lub podobnych sznurkach.
chociaż nie zawsze...
http://molotok.ru/item769000224_svistok_zheleznodorozhnyj.html#gallery
yasioo, jeśli nie byłoby to dla Ciebie problemem - podesłałbyś mi na priv tę fotkę podoficera?

Napisano
zegarek może sobie wisi pod ubraniem? a tak na serio to mam zdjęcie carskiego podoficera i na końcu takiego łańcuszka ma coś na kształt żetonu pułkowego albo jakiejś odznaki np. zbiórki datków na sieroty lub jakiegoś stowarzyszenia
Napisano
Chyba mam rację z tym gwizdkiem.
http://www.ruscircus.ru/arhiv-press/dvania609
В руке он держит золотой свисток на тонкой зо­лотой цепочке."

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie