fanatyk6 Napisano 8 Październik 2009 Autor Napisano 8 Październik 2009 Witam,W albumie rodzinnym pewnej osoby widziałem zdjęcia z port gdyńskiego z czerwca 1937 r. Widniał na nich znacznych rozmiarów okręt (krążownik - pancernik). Z pewnością nie była to jednostka polska. Może ktoś z forumowiczów orientuje się co to mogło być?Pozdrawiam
coe Napisano 9 Październik 2009 Napisano 9 Październik 2009 O ile wiem, to w 1937 żaden obcy okręt nie składał wizyty Polskiej Marynarce Wojennej… a już na pewno żaden duży okręt.Największym okrętem, jaki odwiedził Gdynię był rosyjski Marat" (na zdjęciu). Przypłyną on we wrześniu 1934.W czerwcu, ale 1933 przypłynęły dwa szwedzkie pancerniki obrony wybrzeża Gustaw V" i Drottning Victoria".Wydaje mi się, że jeśli chodzi o duże okręty, to tylko te trzy odwiedziły Gdynię.
Dziadkus Napisano 9 Październik 2009 Napisano 9 Październik 2009 był jeszcze fiński Ilmarinen (pancernik obrony wybrzeża) tylko tego typu okręty doz byt dużych rozmiarami nie należą
Kiler Napisano 9 Październik 2009 Napisano 9 Październik 2009 A ten Marat to to samo co Oktjabrskaja Rewolucja?
beaviso Napisano 9 Październik 2009 Napisano 9 Październik 2009 Lekki krążownik Königsberg" w sierpniu 1935. Duże wieże trzydziałowe mogly sprawiać wrażenie okrętu większego.http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Konigsberg_h80970.jpg&filetimestamp=20051011192829M.
Dziadkus Napisano 9 Październik 2009 Napisano 9 Październik 2009 Marat i O.Rewolucja to ten sam typ (Gangut"), ale inne okręty (Marat to wcześniej Pietropawłowsk, O.Rewolucja to wcześniej Gangut
fanatyk6 Napisano 9 Październik 2009 Autor Napisano 9 Październik 2009 Witam,Coe dzięki za fotkę to ten okręt. Poznaję flagę i liczbę dział w wieży.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.