Skocz do zawartości

Zmarł Marek Edelman

brodaamor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
egon10 a skąd wiesz o kogo chodzi?
Trafiłeś jednak właśnie o ciebie i podobnych tobie, którzy nie potrafią uszanować majestatu śmierci człowieka, któremu nie dorastacie do pięt.
Napisano
Niektórzy chca być bardziej Polscy od tych krórzy krew przelewali za Polskę. Ciekawe czy jeżeli przyszłoby chwycić za broń po której stronie byliby. Polski czy przeciew żydostwu *?

* zamierzona ironia
Napisano
przepraszam, czy ja coś negowałem w osobie Ś.P. Pana Edelmana?
O tym czy był to polski patriota", czy też nie, nie nam raczej decydować, a chwili sądu ostatecznego.

Ja tylko chciałem ostudzić rozpęd w pewnych słowach, gdyż nie zawsze są słuszne.
Zmarł Człowiek, poniekąd legenda, znam dobrze jego zasługi z Getta Warszawskiego, aczkolwiek niektórzy powinni się zastanowić czy śmierć kogoś to powód do rzucania słodkości czy raczej do współczucia i braku medialnego szumu.

lepiej czasem iść i zapalić świeczkę w ciszy, niż wychodzić przed szereg używając słów, które masa chłonie jak gąbka.

Osobiście uważam i uważałem M. Edelmana za wielkiego człowieka, nie mniej jednak nie podoba mi się fakt, iż kimś zaczyna nazywać się Go po śmierci.

[`]
Napisano
8total4, ogolnie zgadzam sie z Twoja opinia. Jednakze czekanie do sadu ostatecznego z wszelkimi ocenami ludzi nas otaczajacych to chyba przesada. Nalezy oceniac politykow i naukowcow, weteranow i wszystkich w jakis sposob bedacych osobami udzielajacymi sie publicznie. W koncu cas robia, lepiej lub gorzej.
Kazdemu w dniu smierci nalezy sie szacunek. Pozniej zas pamiec, a wiec ocena i krytyka poczynan.
Napisano
AKMS -na tendencyjne pytania nie odpowiadam."
Jak wszyscy tobie podobni, na podobne pytania. Nie macie jak zwykle co powiedzieć, to się zasłaniacie tendencyjnością pytań. Typowe, hehe.
Napisano
total śmieszne kawałki wypisujesz. Rzucasz pytanie: czy ja coś negowałem w osobie Ś.P. Pana Edelmana?"
Chyba tak bo przecież wcześniej napisałeś: Nie wiem czy "polskim patriotą można nazywać kogoś kto był członkiem BUND'u w 20-leciu międzywojennym.."

Tak w ogóle to należy ci pogratulować bolszewickiej moralności, która jak to wiadomo wyróżnia się tym, że jak ktoś coś za młodu zrobił to jego całe dalsze życie jest nieważne bo najbardziej istotny jest grzech" młodości.
Idąc dalej to chciałem cię spytać czy uważasz, że Bóg jest Polakiem? Pytam bo napisałeś:
czy był to "polski patriota, czy też nie, nie nam raczej decydować, a chwili sądu ostatecznego"

Żenujące jest to co piszesz, żenujące.
A wystarczyło tylko zerknąć do wikipedii:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Marek_Edelman
i zastanowić się kilka minut.
Wspominanie o zasługach dla Polski człowieka, który otrzymał za całokształt swojej działalności order Orła Białego nazywasz szumem medialnym" i zucaniem słodkości"

W gruncie rzeczy to doskonale wiadomo o co chodzi. Przecież to był Żyd i w dodatku taki, który swojego żydostwa nie ukrywał.
To jest jego największy grzech, którego Polactwo nigdy nie wybacza.
Napisano
Patrząc w którą stronę zboczył wątek, poproszę tylko, aby ktoś kto ma ale" do osoby ś.p. Marka Edelmana wpisał może 3 może 5 nazwisk osób polskiego obywatelstwa ( dla zdrowotności tak napisałem ), które UNIWERSALNIE mogą być uznane za ważne dla Polski XX wieku.

Proszę tylko zwrócić uwagę na słowo UNIWERSALNIE- czyli takie, co do których nie ma ANI JEDNEGO ALE".

Pozdrawiam.
Napisano
Darso, tu nie chodzi o to, ze Edelman był Żydem, tylko o to że był komunistą i że zawłaszczył Powstanie w Getcie dla komunistycznego ŻOBU. W rzeczywistości największą rolę w Powstaniu odegrał Żydowski Związek Wojskowy, który przeprowadził największa bitwę (przy Placu Muranowskim, jeśli się nie mylę), zniszczył niemiecki pojazd i w ogóle posiadał całkiem niezły arsenał. Problem w tym, że ŻZW był organizacją prawicową, a do tego silnie związana z polskim państwem podziemnym. Ponieważ wszyscy jego żołnierze zginęli w getcie, polska i żydowska lewica zgnoiła pamięć o tych bohaterach, a wielką w tym rolę odegrał właśnie Edelman. Pamiętajmy o tym.
Napisano
Bandolero mylisz się. Edelman nigdy nie był komunistą. Zapewne o tym nie wiesz ale to, że żydowska partia socjalistyczna Bund odrzuciła w 1948 r. propozycję włączenia się do PZPR i samorozwiązała się, to między innymi jego zasługa. Nigdy nie był członkiem żadnej komunistycznej partii a w PRL czynnie przeciwstawiał się systemowi.
Nie on zawłaszczył też powstanie w Getcie dla ŻOB-u ale zrobiła to komunistyczna propaganda. To komuniści ze względów ideologicznych zawłaszczali powstanie dla ŻOB a pomijali udział w nim ŻZW tak jak pomijali udział w walce z Niemcami AK czy NSZ.
Rzucasz oskarżenia na Edelmana o gnojeniu pamięci bojowników ŻZW podaj tego choć jeden dowód, jedną wypowiedź czy publikację.
Ręczę, że nic takiego nie znajdziesz daj więc sobie spokój z pomówieniami, za którymi stoi Twój ideologiczny fanatyzm a nie fakty.
Napisano
Wydaje mi się, że forumowicz Darso przejął inicjatywę jątrzenia na forum która to ostatnimi czasy jakby zanikła za sprawą rzadkiej obecności i wywodów pewnych osób... Daje to troszkę do myślenia... Jątrzące tematy i obraźliwe sformułowania w jego wpisach są aż nadto podobne do tych których obecność na forum zmalała i do tych których jedyną aktywnością na tym forum było trollowanie... Myślę, że moderatorzy i użytkownicy forum to dostrzegą i wyciągną z tego wnioski...
Co do określenia czy był to polski patriota przychylam się do wypowiedzi osób które twierdzą, że nie... Czytając i znając jego wypowiedzi trudno dostrzec jakieś zaangażowanie w polski nurt patriotyczny, a wręcz odwrotnie... Co niektórzy moi przedmówcy trafnie zauważyli. Nie umniejsz to jednak, że był postacią wybitną, choć po części wykreowaną przez były system...
Ps
Proszę tylko nie pomylić o kogo chodzi bo nicki bardzo podobne;)))
Napisano
Bandolero - Przepraszam! - nie znałem tej wypowiedzi Edelmana. Trudno mi ją w tej chwili oceniać w kontekście rzeczywistej roli Edelmana w zacieraniu prawdy o ŻZW ale rzeczywiście potwierdza ono to co wyżej napisałeś.
Napisano
Założyłem ten wątek z zupełnie inną myślą, niż się on potoczył. Znowu wychodzi prostactwo i mordobicie.
Proszę moderatorów o ZAMKNIĘCIE WĄTKU.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie