Skocz do zawartości

Wriemia Nowostiej o powstaniu

Martian

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie dodałem linku ;/ http://wiadomosci.wp.pl/kat,100194,oid,9751392,title,Nawet-oprawcy-podkreslali-mestwo-powstancow,wid,11552015,opinie.html
Napisano
200 tys. ludzi zabitych, Warszawa zrównana z ziemią ale za to bohaterstwem można się poszczycić.
Świetny rachunek strat i zysków.
Napisano
darso , milcz !! Za krytykę Powstania dostałem żółtą kartkę !!!
Było warto, rząd w Londynie pokazał sowietom na co nas stać !! I się bali, bo aż staneli za Wisłą.
Napisano
Pyra nie dostałeś kartkę za krytykę powstania.
Oto pełna lista i treść twoich ostrzeżeń:

1. Ostrzeżenie dla Pyra75 (15604): Pisząc następujące zdanie: Dlatego, zwisa mi to święto, obchodźcie je sobie tam, w warszawce." Dowodzisz tylko tego, że brakuje ci elementarnej kultury i szacunku wobec wielkie tragedii, w której życie oddało 200 tys. ludzi.

2. Kartka dla (15604): pomsee, żebym nie musiał przypomnieć ci kasowania moich postów na rocznicę Powstania Warszawskiego, zero dystansu z twojej strony było. Pełna cenzura."
Na drugi raz do dyskusji o moderacji na forum proszę korzystać z maila.

Oczywiście ostrzeżenie i kartkę dałem ci ja czego nie mam zamiaru się wypierać.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 09:27 03-10-2009
Napisano
200 tys. ludzi zabitych, Warszawa zrównana z ziemią ale za to bohaterstwem można się poszczycić.
Świetny rachunek strat i zysków". - czyżbyś Darso sądził że reakcjoniści z Londynu zniszczyli Warszawe i spowdowali 200 tys zabitych? czyzby strzeli sami do siebie i burzyli swoje domy? i czyzby byli jasnowidzami wtedy i wiedzieli że Stalin de facto zawrze nieformalne zawieszenie broni z Hitlerem zeby pozwolić mu jego rekami wykonczyc powstanie? a moze mieli czekać az spokojnie zajmie Warszawe i powie u czto i gdie wasz Łondyn, tolko armija liudowa w etoi krainie bila faszistow "...
Napisano
wulfgar ja nie podważam bohaterstwa powstańców warszawskich!
Mój post był jedynie dezaprobatą wobec bardzo powszechnych obecnie postaw, którzy to bohaterstwo stawiają na szali wraz z hetakombą miasta i jego mieszkańców.
Nie mam zamiaru spierać się też o sens powstania. Było, tragedia się wydarzyła.
To co mnie wkurza to nie liczenie się, czy też pomijanie jego tragicznego bilansu, które ma przysłaniać ma heroiczna walka powstańców o honor", który to niby dzięki temu został uratowany".
Napisano
a któz pomniejsza bilans strat powstania? Dlamnie było to najbardziej heroiczny czyn Polski w tej wojnie.Rownie dobrze sowieci moglby mówić po co bronić stalingradu przeciez tak go zniszczono i nie mial sensu strategicznego. po co Warszawy w 39 roku bo obrona tez nie miała sensu. Latwo być mądralą 70 lat po wojnie siedzac w miekkim fotelu i wypisujac np ze to było i tamto bez sensu. kiedy podejmowano decyzje o powstanie przeciez nie zakładano takiego obrotu sprawy jaki sie zdarzył i perfidii stalina, obojetności szczegolnie Roosevelta. choć mozna było sie jej spodziewać to nic nie było przesądzone w tamtych godzinach.
Napisano
wulfgar mylisz się. Otóż wcale nie jest łatwo siedzieć w miękkim fotelu i pisać o wydarzeniach sprzed 65 lat".
Tragedia powstania przeraża chyba każdego kto cokolwiek więcej o niej wie, lub chce wiedzieć.
Napisano
Darso, a co Ty byś zrobił będąc w 1944 roku w Warszawie, wiedząc to co wiedzieli ówcześni mieszkańcy i widząc to co oni widzieli? Bo wydaje mi się, że to samo co oni i nie miał byś wątpliwości co do tego, czy to słuszne.
Napisano
Nie mówię o powstańcach.. Ale o dowódcach. Za taką partaninę u aliantów w najlepszym (USarmy) przypadku była dymisja , w najgorszym (ACz) kula w beret.
Zero planowania , zero rozpoznania , zero myślenia. Politykowanie na szczeblu dowództwa ledwo ponad pułku.
To musiało skończyć się tragedią.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie