matteus Napisano 27 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 27 Wrzesień 2009 http://lidzbark-welski.wm.pl/Amunicja-i-szkielety-pistoletow-prosto-z-ziemi,79439(foto) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darso Napisano 27 Wrzesień 2009 Share Napisano 27 Wrzesień 2009 Fajne zabawki :)Tylko, że ta parabelka" to chwyt od MG42_______________________________________________Amunicja i szkielety pistoletów prosto z ziemi40 sztuk amunicji do CKM, 3 sztuki szkieletów pistoletów typu lugier, sygnałowego oraz rewolweru zabezpieczyli działdowscy policjanci z grupy rozpoznania minersko –pirotechnicznego. Tego nietypowego odkrycia dokonał mieszkaniec Wąpierska podczas prac polowych.W sobotę o godzinie 16.30 oficer dyżurny działdowskiej policji został poinformowany przez jednego z mieszkańców miejscowości Wąpiersk (gm. Lidzbark) o znalezieniu w trakcie prac polowych amunicji i części od pistoletów. Na miejsce pojechała grupa rozpoznania minersko-pirotechnicznego z działdowskiej komendy policji. Funkcjonariusze stwierdzili, że z ziemi wykopane zostały uzbrojone naboje do CKM oraz części szkieletów pistoletów typu – lugier, sygnałowego oraz rewolweru pochodzące z czasu drugiej wojny światowej. Nietypowe znalezisko policjanci zabezpieczyli do czasu przybycia saperów. KWP Olsztyn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darso Napisano 27 Wrzesień 2009 Share Napisano 27 Wrzesień 2009 Jakby lepiej poszukali może znaleźliby resztę tego MG42. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 27 Wrzesień 2009 Share Napisano 27 Wrzesień 2009 Funkcjonariusze stwierdzili, że z ziemi wykopane zostały uzbrojone naboje do CKM"Mam małe pytanie,otóż czy może mi ktoś powiedzieć jak się takie naboje uzbrajało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darso Napisano 27 Wrzesień 2009 Share Napisano 27 Wrzesień 2009 Nie wiesz?Wkłada się do łuski czubek" ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 27 Wrzesień 2009 Share Napisano 27 Wrzesień 2009 A ja głupi myślałem że to się nazywa elaboracja...nawet nie wiedziałem że oni te czubki" wkładali do łuski dopiero przed walką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 27 Wrzesień 2009 Share Napisano 27 Wrzesień 2009 chwyt 42,jakiś tam buldog,zamek 98k,a rakietnica polska?zgaduję hel.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trzykochanki Napisano 28 Wrzesień 2009 Share Napisano 28 Wrzesień 2009 Jakie media -takie wiadomoscipozdro trzykochanki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hansdekawka Napisano 28 Wrzesień 2009 Share Napisano 28 Wrzesień 2009 @vis1939 ,i chyba dalej się mylisz,elaboracja to nie wkładanie czubka". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 28 Wrzesień 2009 Share Napisano 28 Wrzesień 2009 Tu bym się kłócił ;)http://pl.wikipedia.org/wiki/Elaboracja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 28 Wrzesień 2009 Share Napisano 28 Wrzesień 2009 Ale co? więc elaboracja to uzbrojenie tzw. łuski? czyli na czym bo ty miało polegać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 28 Wrzesień 2009 Share Napisano 28 Wrzesień 2009 Elaboracja to wypełnienie materiałem wybuchowym. Miotającym , kruszącym , wstawić jaki komu pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 28 Wrzesień 2009 Share Napisano 28 Wrzesień 2009 dokładnie tak jak napisał Erihw przypadku łusek - zbierano je np. po ćwiczeniach, również z pola walki.Do elaboracji dopuszczano tylko łuski nieuszkodzone, bez pęknięć lub odkształceń mechanicznych.Ze zużytych łusek usuwano spłonki, zastępując je nowymi, wypełniano prochem + nowy czubek" jak to fachowo nazwano :)Elaboracja podyktowana była również względami ekonomicznymi - wyprodukowanie nowej łuski było znacznie droższe niż wykorzystanie starej"Stąd często spotykane, np. na łuskach od Mausera, tzw. radełkowanie - jeden, dwa lub nawet trzy pierścienie, mówiące o tym ile razy łuska była elaborowana.Na zachodzie elaborację łusek stosuje się do dzisiaj jeżeli chodzi o amunicję myśliwską i sportową. W Polsce jest to zabronione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 28 Wrzesień 2009 Share Napisano 28 Wrzesień 2009 Przepraszam - pomyłka - o czymś innym myślałem i co innego napisałem :)Sam proces elaboracji nie jest nielegalny – zgodnie z polskim prawem – każdy, kto posiada pozwolenie na broń może posiadać wykonaną własnoręcznie amunicję. Z jednym wszkże wyjątkiem - musi taką amunicje sam wykorzystać, bo udostępnianie jej innym posiadaczom pozwolenia na broń jest zakazane. W polskiej praktyce zaopatrzenie w komponenty i narzędzia do elaboracji graniczy z cudem a zatem osoby zainteresowane przewożą dla własnych potrzeb materiały z zagranicy. Mowa oczywiście o amunicji myśliwskiej i sportowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 29 Wrzesień 2009 Share Napisano 29 Wrzesień 2009 Elaboracja amunicji strzeleckiej polega na wypełnieniu łuski materiałem miotającym (proch bezdymny),osadzeniu w niej pocisku,oraz zamontowaniu w niej spłonki inicjującej"To o czym piszesz tyfus to nazywa się już powtórna elaboracja.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.