Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet niemiecki S84/98 od Mauser'a

afrak

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
tych roznic jest sporo... abstrachujac juz od oznaczen (ktore trafnie zidentyfikowal 01dalton) za drugowojennoscia" tego bagnetu przemawiaja m.in.: naciecia na guziku zatrzasku i jelec montowany dwoma nitami. To tyle co widac na tych zdjeciach. innymi roznicami byla zupelnie inna opora ogniowa i ogolna stylistyka. Zdrów :)
Napisano
8total4 skąd się Tobie wzięło to 34?

Jest to bagnet s84/98. Bagnet s84/98/34 to modyfikacja wcześniejszego przeprowadzona w roku 1934 polegająca na zamianie drewnianych okładzin bakelitowymi. Oba modele bagnetów były produkowane do końca wojny.

Te okładki nie wyglądają na oryginalne...

Pozdrawiam
Napisano
W takim razie jeśli się pomyliłem to prosił bym, żebyś mi napisał (podał link) czemu jest to s84/98/34 a nie s84/98.
Napisano
Masz racje że nie ma tam konkretnie podanego S 84/98/34 ale masz wyrażnie podane S 84/98 3 typ. to jest to samo bo chodz o modyfikacje z 1934 roku czyli już w okresie 3 rzeszy ;)). Ogólnie w publikacjach zachodnich S 84/98 dzieli się na 1,2 i 3 typ . Czy wiesz czym te typy się rożnią ? Pozdr.
Napisano
Wiem. Pierwszy i drugi typ wziąłem za s84/98 alte i neue alt. Trzeci typ to był dla mnie s84/98/34 z bakelitowymi okładkami.

Pozdr
Napisano
Nie tak znów do końca, bo trafiają się zarówno bagnety z 1944 roku z bakielitowymi. Tak jak i z 1942 roku na przykład - z drewnianymi. Z tego co można zaobserwować to reguły z tym nie było ;)
Napisano
no Panowie toście mnie rozbroili identyfikacją ! 8total4 ma racje to S 84/98/34 ( modyfikacja 2 wojenna ) , pierwsza wojna to S 84/98 który się jeszcze dzieli na nowy i stary model . Po drugie to radzę szmatką ekran wytrzeć lub kupić lepszy monitor jeżeli jest widać bicie na prezentowanym bagnecie dot" i 44" które jeden z kolegów sugeruje . Bo ja na swoim widzię 4 ddl" czyli wyt. Jos. Corts . Produkcji póżnowojennej czyli końcówka 44 lub nawet 45 roku . Pozdr.
Napisano
dot - to kod producenta, w tym przypadku Waffen Werke Brünn A.G. Brünn na terenie Czech.
44 to końcówka roku produkcji.

Bagnet ma dorobione okładki i nieoryginalne śruby. Brak jest także osłony ogniowej.

Jeśli się gdzieś pomyliłem, proszę mnie poprawić.

Pozdrawiam!
Napisano
Co do producenta faktycznie masz rację. Sygnatura na foto była mało wyraźna i na pierwszy rzut oka wyglądało to na dot".

Co do oznaczenia to z tego co rozumiem oba modele były wytwarzane do 1945 roku. S84/98 faktycznie ma pierwszowojenny rodowód, z tym że posiada 3 wersje. Alte z rękojeścią jak od liścia. Neue z rękojeścią jak ten z fotek oraz modyfikację z 1934 czyli bakelitowe okładki. Jednak i nowsza wersja jak i wersja po modyfikacji z 1934 były produkowane do końca wojny. Ten na fotkach posiada drewniane (co prawda nie oryginalne okładki) także sugeruję wersje przed modyfikacją.

Pozdrawiam!
Napisano
Nie ma wersji drugowojennej S 84/98 . S 84/98/34 (ma np inne mocowanie okładek) występowały na początku z okładkami drewnianymi , następnie od 36/37 bakielitowymi , i z powrotem drewnianymi koło 44 a na dodatek z nitowanymi a nie zkręcanymi . Pozdr.
Napisano
W opracowaniach jakie posiadam oraz na stronach internetowych bagnet ten występuje jednak jako s84/98.

Czy dysponujesz może stroną lub zdjęciami ukazującymi różnicą przed i po modyfikacji z 1934?

Pozdr
Napisano
Widziałem kiedyś bagnet produkcji z 1944 r. z okładkami bakielitowymi bardzo jasno brązowymi, prawie że żółte... Niestety nie mam zdjęć. Widzieliście kiedyś takie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie