Skocz do zawartości

Umundurowanie i wyposażenie WH na 1939 w rekonstrukcji

stwp

Rekomendowane odpowiedzi

„…Ja to mam pewne watpliwości co wytrzymałości butów z HERO…”
Klaus – nie bluźnij :)
Już prawie dwa lata biegam w butach z HERO na większości imprez, w których bierzemy udział (a wiesz, że ja specjalnie się nad sprzętem nie rozczulam) i nie wypadł mi jak do tej pory żaden gwóźdź, o jakichkolwiek innych usterkach nie mówiąc. Jak to kiedyś powiedział Albert „…są wygodne jak kapcie i wierne jak pies…”.

„…W jednej mojej saperce od Sturma, wypadło 8 gwoździ, nici lekko puszczają i powoli odchodzi podeszwa. Drugi but trzyma się znakomicie :)
Mam je od jakichś 5 miesięcy…”
Widać jakoś wykonania saperek STURM’a nie różni się zasadniczo od ich trzewików…smutne.
Pozdro
Hindus

Trochę odbiegnę od tematu butów,należy jeszcze aby rekonstruktor dbał o to aby na rekonstrukcje jechać ładnie ogolonym i z odpowiednia fryzurą,nie raz widziałem na polu brodaczy albo jakiś ludzi z dłuższymi włosami(które wystawały spod garnka)
-Bagnet,musi być niemiecki do 98k czy moze byc np czech wz24 nie raz widywałem rekonstruktorów którzy mieli begnety albo wykopkowe albo strychowe z głębokimi wżerami lub jakieś udzielce" nieczyszczone.Wydaje mi się że lepiej mieć ładnego czecha niż niemca którego miejsce jest na półce.

Owszem robia ...poszukaj w internetowych sklepach dla rekonstruktorow podobno chodzoa w okolichac 150 pln-ów..choc osobiscie uzywam oryginału i nie zamieniłbym go na żadna replike ..... kupilem kiedys na giełdzie staroci niemca 84/98/34 za 50 pln w stanie akceptowalnym ( 80% oxydy na klindze),ale uszkodzonego w sposób dyskwalifikujacy go kolekcjonersko ...ukruszony sztych klingi oraz brak okladzin ...za nastepne 50 pln pochwe, stan - do malowania, plus 20 za okladziny z bakelitu...i komplet gotowy.

Wydaje mi się że lepiej mieć ładnego czecha niż niemca którego miejsce jest na półce."

Oba są równie wartościowe i oba powinny leżeć na półce...
Gdyby pojawiła si na rynku sensowna replika S84/98 to z pewnością wolał bym używać repliki.

Pytanie do Duńczyka - tym razem w roli admina - może by podzielić wątek na zagadnienia dot. WH i SS-VT ? Wydaje mi się że łatwo znależć w tym wątku takowy punkt gdzie po prostu trzeba by 'ciach' i przenieść do nowego wątku. Np od Twojego wpisu z 2009-09-22 12:41:29 ?

Nie gniewajcie się - po prostu tak byłoby poręczniej dla czytających.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie