Skocz do zawartości

Poprzyj projekt ustawy o broni i amunicji!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Nowa Ustawa o broni i amunicji ma zastąpić dotychczas obowiązującą ustawę z dnia 21 maja 1999 r. o broni i amunicji (Dz.U. Nr 53, poz. 549, z 2001 r. Nr 27, poz. 298 oraz z 2002 r. Nr 74, poz. 676 i Nr 117, poz. 1007), czyli całość obecnie obowiązujących regulacji prawnych, łącznie ze wszystkimi rozporządzeniami wykonawczymi, będzie automatycznie uchylona. W środę 23 września 2009 roku podczas debaty w Komisji 'Przyjazne Państwo' będziemy mogli przedstawić projekt wraz z uzasadnieniem. Jeśli możecie poprzyjcie projekt w komentarzach do artykułu na stronie:
http://dobroni.pl/rekonstrukcje,poprzyj-projekt-ustawy-o-broni-i-amunicji,2623

Panowie choć w tym jednym temacie zawrzyjmy pokój , to sprawa która dotyczy nas wszystkich, nie dzielmy sie na tych na na Bzurze , co w Kaliszu , co na Helu i gdzie indziej

Walka o tą ustawę ułatwi nam życie , a potem , możemy wrócić do normy :))

Mam pytanko do formułowiczów.
Czy takie wpisy na portalu „Do Broni lub gdziekolwiek” coś dadzą? Nie to , żebym się czepiał – daleki jestem.
Chodzi mi, że na zmianę ustawy trzeba mieć 100 000 podpisów Obywateli RP.
Dlatego chciałbym na taką listę się wpisać podając imię, nazwisko, podpis oraz PESEL.

Pozdrawiam Kaczor.

Kuczor - tu nie chodzi o inicjatywę obywatelską", do której istotnie 100 tys. podpisów jest wymagane, tylko o nakłonienie posłów z komisji Przyjazne Państwo" do zgłoszenia poselskiego projektu ustawy.

Naszym kolegom lobbującym projekt sensownej ustawy potrzebne są wszelkie formy poparcia - w tym wpisy na portalach internetowych.

Jeśli okaże się, że inne wsparcie będzie akurat lepsze, np. akcja wysyłania listów czy jeszcze coś innego, z pewnością o to zaapelują.

Parę ustaw wyszło spod ręki komisji Przyjazne Państwo.
Problem tylko w tym, że zamiast życie ułatwiać, to życie utrudniają.

Osobiście nadal czekam na definicję rekonstruktora historycznego wg niniejszej ustawy, bo jak na razie to się nie doczekałem...

Pozdrawiam
Łoś

Dorda – teraz załapałem;) tylko niewydajne mi się aby fora były wiarygodnym źródłem do następnego kroku...

Łosiu obawiam się, że się nie doczekasz, jedyna informacja to wycinek który między Bogiem a prawdą nic nie mówi.

Cyt. Rekonstruktorzy => dla nich zmiany też będą miały fundamentalny charakter: będą mogli mieć broń hukową, także taką strzelającą seriami, na naboje dowolnego rodzaju i kalibru (byle były to naboje ślepe); będą też mogli posiadać (na warunkach ogólnych) prawdziwą broń, zgodną z ich rekonstrukcyjnymi pasjami – czyli będą mogli mieć prawdziwego Mausera wz.29 i strzelać z niego na strzelnicy, a także drugiego Mausera wz.29 na ślepaki do legalnego strzelania podczas rekonstrukcji.

Boję się, że w takiej „okazałości” będzie mógł zostać każdy „rekonstruktorem” łącznie z grupami ze świata kryminalnego. Ja tu oczywiście przesadzam ale mam wątpliwości. Nie wydaje się wam, że trochę od d...y strony to zaczynamy? Chodzi mi o to i chyba też i Łosiowi na jakiej podstawie ma być taka broń dostępna? Przecież byłoby absurdem dostać kartę czy legitymację „Rekonstruktor”. A może chodzi o lata działalności i ile się zrobiło dla edukacji żywej historii? /może to byłoby nie głupie?/ Albo rejestracja stowarzyszenia? Tylko sami wiecie ile grup działających prawnie tak naprawdę jest. By było mało... a co z takimi imprezami jak w „Świętej Lipce czy Kaliszu” Czy to też jest rekonstrukcja, widowisko, spektakl czy po prostu odtworzenie historii...?
Mnie zastanawia dalej definicja mimo, ze temat był wałkowany wielokrotnie.
Czy definicja rekonstruktor=dostępem do broni?
Ponawiam pytanie Łosia
...jak zdefiniowano rekonstruktorów...?

To co na szybko wyłapałem dotyczące broni dla rekonstrukorów:

Art. 6. W rozumieniu ustawy broń i amunicja dzieli się na następujące kategorie:
(...)
4) D – broń i amunicja, którą wolno posiadać bez pozwolenia.
(...)
Art.7.4. Do kategorii D zalicza się:
1) broń hukową, z wyjątkiem samoczynnej;
2) broń historyczną;
3) broń pozbawioną cech użytkowych;

(...)
Art. 27. 2. Broń hukowa i historyczna może być używana podczas przedsięwzięć o charakterze
artystycznym oraz rekonstrukcji wydarzeń historycznych, pod warunkiem zachowania zasad bezpieczeństwa przy jej obsłudze.

I coś co może zmieni status kolekcjonerów złomu:
Art. 4. 1. Gotowe lub obrobione istotne części broni lub amunicji uważa się za broń lub amunicję.

Ale:

2. Za obrobione istotne części broni uważa się takie części, które mogą być zamontowane
w broni i pełnić swe funkcje użytkowe bez konieczności dalszej specjalistycznej obróbki.

Nie ma definicji rekonstruktora, bo jej nie potrzeba, jest za to definicja wydarzeń, gdzie można broni hukowej używać. Pozwoli to uniknąć opisywanych przez Was problemów z używaniem broni hukowej dla zabawy i gdziekolwiek. Nikt nie ma chęci ani ochoty definiować pojęcia rekonstruktor, bo ograniczyłoby to prawa do broni hukowej np. dla firm wypożyczających broń lub dla ludzi, którzy broń hukową chcą posiadać dla przyjemności posiadania i nie chcą z niej strzelać podczas planów filmowych czy rekonstrukcji.

• 2 weeks later...
  • 2 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie