GzesioB Napisano 14 Wrzesień 2009 Napisano 14 Wrzesień 2009 Rekonstrukcja była do oglądania a nie do fotografowania.Niesamowity klimat.Pirotechnika nocą też wygląda zdecydowanie lepiej.Bardzo wysoki poziom jeśli chodzi o umundurowanie i wyszkolenie.I jedna rzecz która wzbudziła nie tylko mój podziw.Po nocnym marszu z Nowogrodu do Zambrowa GRH Narew wiesza mokre od potu kurtki na słońcu,siada i śpiewa...Dziękuję za możliwość udziału.Jeszcze długa droga przede mną by osiągnąć wasz poziom.Ale mam dobry wzór do naśladowania.Przepraszam też że z powodu głupiego wypadku losowego nie było mnie w Zambrowie.Pozdrawiam serdecznie.
Radek.s Napisano 14 Wrzesień 2009 Napisano 14 Wrzesień 2009 A wystarczyło dzien wczesniej sprawdzic o ktorej bedzie ciemno i zwyczajnie nie przyjechać na inscenizacje bo i tak nic nie bedzie widać albo pojechac na wczesniej opisywaną Wiznę widocznosc napewno była lepsza.Albo włączyc sobie film na DVD np. Czterech pancernych tam też wszystko widać nawet w nocy taka magia filmowa. A róznica miedzy poprawnym mundurem i oporzadzeniem ,a przerobionym szwajcarem z gratami z demobilu po LWP przyczepionymi do paska po starszym bracie jest taka jak własne zdrowe zemby i sztuczna plastykowa szczęka.Jezeli ktos nie widzi roznicy i plastyk mu nie przeszkadza jego sprawa. Tutaj wszyscy uczestnicy starali sie pokazać jak takie walki mogły wyglądać w rzeczywistosci ,a na wojnie nie wszystko widac jak w kinie.I jeszcze sie nie zdarzylo zeby wszyscy byli z czegos zadowoleni jeżeli taka nocna inscenizacja nie sprawdzi sie w przyszlym roku pewnie godzina rozpoczecia zostanie zmieniona. S
Slajmi130 Napisano 15 Wrzesień 2009 Napisano 15 Wrzesień 2009 A w ogóle to nie powinniscie reagowac na tego typu zaczepki: za mało, za duzo, za jasno, za ciemno, za drogo za tanio itd. Najlepiej jakby była piekna pogoda , piwo za darmo , trochę mniej ludzi bo kocyka nie mozna rozłożyć, no i troszke dłużej mogło by trwać bo kiełbaski się niedosmażyły itd. Niestety wszystkim się nie dogodzi. Otóz Panie HD1940, ja sądzę że wiekszosć ludzi z widowni przyjezdża na takie imprezy, o bo cos się wreszcie u nas dzieje i tak jak Pan pisał nie maja pojęcia czy to mundur szwajcar czy szwed czy co innego. To samo tyczy się szpeju. Za to kazdy z grupy rekonstrukcyjnej przyjeżdża tu z zapału i swojego małego szaleństwa i dla nas jest to bardzo ważne żeby jak najbardziej prawdziwie odwzorować sylwetke danego żołnierza, Zgodnie z prawdą, zgodnie ze sztuka, zgodnie z kanonem . A to że pół imprezy było wieczorem też miało swój urok. Właśnie ciemność dodała krasy efektom pirotechnicznym, mgła i dym snujący się na polu walki, błyski ognia z luf karabinów. Dla mnie niezapomniane widoki,
swojak Napisano 15 Wrzesień 2009 Napisano 15 Wrzesień 2009 HD1940, chciałbym Pana poinformować, iż era techno się skończyła i najlepszym tego przykładem był tegoroczny Nowogród, czego nie można powiedzie o Strękowej Górze, gdzie Niemcy z Cieszyna, czy Czesi z niemczyna w uniformach z epoki post-industialnej skutecznie dają żenujący popis dla publiki.
Radek.s Napisano 15 Wrzesień 2009 Napisano 15 Wrzesień 2009 Co zaś do pomyłek (niemiec strzelajacy do niemca i polak do polaka) to takich przypadków było w 39 i pozniej niemało wiec nawet jezeli cos takiego zdazyło sie w sposob niezamierzony w tegorocznej inscenizacji to jest to kolejna lekcja na zywo dlaczego dochodzilo do takich pomyłeki jest to kolejna lekcja na żywo która wiele tłumaczy bo wojna to nie zabawa tutaj chyba to pokazano, a przynajmniej starano sie to zrobić.
Slajmi130 Napisano 15 Wrzesień 2009 Napisano 15 Wrzesień 2009 Ja sam krzyczałem koledzy pomóżcie nam nie mozemy dać rady podejdźcie do przodu. Jak się zorientowałem że to Polacy to jakby mnie ktos prądem poraził. kilka strzałów i już leżałem martwy.
boloBres Napisano 15 Wrzesień 2009 Napisano 15 Wrzesień 2009 Koluniu HD1940-jeżeli chcesz sobie obejżeć przedstawienie dokładnie,wyraziście i przy stereo nagłośnieniu to zapraszam do Teatru lub Multikina.Dla nas rekonstruktorów,pasjonatów jest wyzwaniem odtwarzanie walk w ciemnościach,o zmroku,w mrozie,deszczu,o brzasku,w południe i w najmniej oczekiwanych momentach.Co do bycia bardziej Wehrmachtem niz niemcy" to się mylisz gdyż koledzy z sekcji polskich także dbają oto aby ich szpej był jak najbardziej odwzorowany z epoki.Zresztą,jeżeli jesteś laikiem w owym temacie to pocóż zaczynasz zwary?My w swoim gronie mamy pewne kanony i staramy się ich dotrzymać.Pozdrawiam
HD1940 Napisano 15 Wrzesień 2009 Napisano 15 Wrzesień 2009 Koluniu" boloBres patelni po bruku razem nie ciągaliśmy, więc daruj sobie osobiste impertynecje i przytyki. To, że jestem jak to napisałem laikiem, nie oznacza, że kupuję każdy chłam i nie odróżniam czegoś wartościowego od miernoty. Swój pierwszy wpis umieściłem tylko dla tego, że śmieszą mnie wszyscy znawcy na tym forum, którzy jak to w Polsce, czerpią satysfakcję z dokopywania innym, bo guzik był srebrny a nie oliwkowy, szary czy khaki. Napisałem, że ponieważ było ciemno to nikt nie mógł wyłowić takich pierdółek" i dla tego wszyscy rozpływają się w zachwytach, gdy każda inna opisywana inscenizacja kończy się słownymi utarczkami. Wystąpiłem w roli widza, który wie kto to jest niemiec a kto jest polak i czemu się biją. Mało go obchodzi czy łopatka ma być z prawej czy lewej strony. Widza obchodzi, żeby było efektownie, żeby mógł widzieć co się dzieje i żeby było bezpiecznie. Niestety noc nie zapewnia tego wszystkiego, a włączanie reflektorów w nocy chyba jednak mija się z celem. I pozwólcie, że pozostawię was samym sobie, bo jednak chyba się nie rozumiemy.
boloBres Napisano 15 Wrzesień 2009 Napisano 15 Wrzesień 2009 No nie-Lepiej przyszyć współczesne guziki i tez widz nie zauważy różnicy,lepiej strzelać z AK47 bo tez narobi huku.Z czasem mielibyśmy Madmaxa",a nie rzetelną historycznie rekonstrukcję.Wierz co:skończmy te dyskusję bo nie w tym cel.Pozdrawiam.
krzysiek Napisano 16 Wrzesień 2009 Napisano 16 Wrzesień 2009 Mam prośbę.Tak się zdarzyło, że w czasie rekonstrukcji zostawiłem w schronie replikę Mausera długiego (Gewehr 98). Niestety, kiedy wróciłem do schronu po imprezie, już go nie znalazłem.Może ktoś wziął go niechcący? Jeśli ktoś znalazł takie cudo, proszę o kontakt na e-mail.PozdrawiamKrzysiek
przechodzień Napisano 16 Wrzesień 2009 Napisano 16 Wrzesień 2009 Witam Panowie czytam to forum od niedawna i naprawdę widzę że licytujecie się gorzej jak przekupki na rynku kto lepiej kto ładniej , kto ciemniej a kto mniej wiecie co po takim czytaniu aż nie chce się jeździć na wasze imprezy bo człowiek sie boi założyć na siebie co innego niż oryginał i to może ktoś znajdzie nitki nie takiego koloru .Przesadzacie w tych szczegółach ciekawi mnie czy slipy macie w regulaminowych wykrojach . panie bolob.. pisze pan że żołnierz z karabinem KBKAK to w 1939 porażka to co taki robi na zdjęciach z waszej imprezy ? Byłem na rekonstrukcjach Grunwaldu , Zamościa 1700 potrafią sie dogadać a potem prowadzić normalną polemikę na forach , a po wielu II-go wojennych mam czasami dość naprawdę wszystkie są podobne na wszystkich rekonstruktorzy robią to samo a jak ktoś wybiegnie przed szereg to zaraz jest równany z błotem przez swoich wrogów, ludzie opanujcie się zapominacie poco to robicie DLA POLEGŁYCH W TYCH MIEJSCACH ogląda was młodzież oni potem czytają odkrywcę i epitety , dogryzania wieczne kłótnie może jak nie potraficie sie dogadać to zmieńcie zainteresowania .Widzę że na tym forum pojawiły się casty trzymające się razem jak jeden z casty powie że rekonstrukcja jest do kitu to szukacie pod lupą niedociągnięć a ci co robili imprezę szukają niedociągnięć na imprezie przeciwników . Powiem tak ani Wizna ani Nowogród ani Zambrów nawet nie dorastają do pięt inscenizacji w Przemyślu czy pokazom na Helu tam można zobaczyć coś nowego coś oprócz atak ,odwrót ,atak ,Niemcy przegrywają . Dobra tyle bo i tak nie zrozumiecie o co mi chodzi i zaraz będzie dym .A jeszcze jedno na koniec nie macie tak pięknych rekonstruktorów jak myślicie bo znalazłem na obu imprezach co najmniej 10 ubranych nieregulaminowo pozdrawiam .
Horhe Napisano 16 Wrzesień 2009 Napisano 16 Wrzesień 2009 włączanie reflektorów w nocy chyba jednak mija się z celem"Niekoniecznie, niektóre schrony miały reflektory do oświetlania przedpola. Nie mam pewności czy akurat ten
Slajmi130 Napisano 22 Styczeń 2010 Napisano 22 Styczeń 2010 Odgrzewam. Dodaję fajnie zrobiony film i galerię bo szkoda żeby inni nie zobaczyli. Warto obejrzećhttp://www.tvlomza.pl/play_video.php?src=2009_09%2Fbitwa%20nowogrod.wmvhttp://194.181.186.34/fotogaleria.php?id=62178Pozdrawiam
Radek.s Napisano 22 Styczeń 2010 Napisano 22 Styczeń 2010 Relacje z inscenizacji najlepiej obejrzeć od drugiej połowy pierwsza połowa to dłuuuugie podziękowania i przemówienia Burmistrzów i innych oficjeli :)
Slajmi130 Napisano 22 Styczeń 2010 Napisano 22 Styczeń 2010 Czyli jak zwykle najpierw notable, biskupi, prezesi, sponsorzy potem ludzie, Był czas przywyknąć,. Warto obejrzeć
Radek.s Napisano 22 Styczeń 2010 Napisano 22 Styczeń 2010 :) jest też opcja przewijania mozna tych panów przewinąć
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.